Интервю на Виктор Турмаков- Наскоро излезе статистика, че България е

...
Интервю на Виктор Турмаков- Наскоро излезе статистика, че България е
Коментари Харесай

Георги Гълов: Чрез светло пиво - към светло бъдеще

Интервю на Виктор Турмаков
- Наскоро излезе статистика, че България е на 48-мо място в света и на 14-то в Европейски Съюз по произвеждане на бира. Достойно ли се представяме или може още? 
- Ние постоянно сме се представяли почтено на дългата маса - там, където от епохи се сервира пенливата бира. Да не забравяме, че се мерим с страни, където бирата е вяра, за нея има специфични държавни закони - както е в Чехия, да вземем за пример. Ние заставаме като равни до страни, които от епохи подвигат тежките хаби и се гордеят с това. Да, би трябвало да сме доста горди с нашите производители и не толкоз трезви с тяхната продукция!
- Традиционно слагат България в южния, винен пояс на Европа. Но с увеличението на потреблението, може ли страната ни да стане бирена нация, като чехите?
- За мен не е значимо да се мерим с бирените народи. Как да застанем до тези, които имат даже специфични закони за производството на питие? През месец април на 1516 година, Вилхелм IV, херцог на Бавария, подписва известния Райнхайтсгебот - Закон за чистотата на бирата, който гласи, че за производството на бира могат да се употребяват единствено три съставки: вода, ечемик и хмел. У нас производството на европейското питие идва през чешки, австрийски и немски майстори едвам след Освобождението ни от турско иго. Нямаме съревнование с чехи, немци или испанци - значимото е да почитаме нашата бира и да си я поръчваме по-често. Тя носи въодушевление, сплотява млади и остарели. От друга страна, бирата не е скъпа, налична е за всеки. Тя е единственото действително доказателство за глобализацията в света - във всяка една минута някъде някой пие бира! Разказвали са ми, че на популярния Монпарнас, в Париж, в бар " Ла Матине ", прочут с това, че предлага 150 марки бира, може да се види, че само против чешкия " Пилзен Урвел " написа: " Най-доброто питие на света! "... 
 - Правителство, което увеличи цената на бирата, неизбежно пада от власт, споделя класикът. Може ли бирата да стане политически фактор в България? 
- Тази политическа аксиома - " Правителство, което усили цената на бирата, неизбежно пада от власт ", е изречена от чешкия публицист Ярослав Хашек още през 1911 година, в Карловское Винохради. И мъчно може да бъде опровергана. У нас, за първи път, пивото беше обложено с данъчен данък по време на държавното управление водено от Жан Виденов. Знаете по какъв начин свърши всичко това...
- Може ли да назовем бирата заварка на българското общество? 
- За бирата има доста легенди - че към нея не протягат ръка дамите, че пивото прави по този начин нареченото " бирено коремче ". Корем се прави от мезе, от храна, не от бира. Но пък съчетанието мезе-бира оказва помощ за това, човек да порасне на ширина... Колкото до съчетанието бира-жена, да, то е доста сполучливо, просто дамите не прекаляват... Бирата сплотява - изключително в случай че е задоволително.
- В последно време цар лагер бива леко изтласкан от крафт бирите. Но ще бъде ли детронирана класическата бира от някой конвенционален индийски бледен ейл? 
- Българските майсторите на крафт бира са едни от най-хубавите в Европа, постоянно печелят, когато има надпревари за усет и качество. Бирите с друг усет - на ябълка, малина или гинко-билоба - постоянно ще намерят своите фенове. Но никой не може да измести от първото място светлото питие. Дори и тъмното - то въпреки всичко е затворено в границите на един годишен сезон. В най-трудните или най-веселите ни часове - постоянно ще си поръчваме халба ярко, сигурен съм. Другото е каприз на дизайнера.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР