Интервю на театралния режисьор Иван Добчев, дадено за сайта Площад

...
Интервю на театралния режисьор Иван Добчев, дадено за сайта Площад
Коментари Харесай

Популярни личности скочиха срещу Добчев заради скандалните му думи за Мария Бакалова

Интервю на театралния режисьор Иван Добчев, обещано за уеб страницата " Площад Славейков ", провокира бурни разисквания в обществените мрежи. Разговорът с Добчев е във връзка стремглавия триумф на възпитаничката му Мария Бакалова. Бургазлийката, която получи номинация за " Златен глобус " за ролята си в " Борат 2 ", приключва неговия клас в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " през 2019 година

Добчев споделя за Бакалова: " Момичето стартира като студентка с някакъв избран светоглед - и с моите асистенти не успяхме за тия четири години да го променим. Като режисьор, като театрал не одобрявам този вид кино, което тя прави. Така че не съм я подготвил тъкмо за това, само че тя е добре готова, готова е и беше настроена да прави подобен вид актьорски акции, да има подобен вид мислене. Театърът, с който аз съм я възпитавал, го назоваваме „ спектакъл на представянето “, не „ на прекарването “. Това е Брехтов термин. И мисля, че тази методология е помогнала за това кино, за триумфа, който има тя ".

От думите на режисьора, прочут още и като един от основателите на " Сфумато ", излиза наяве, че дълго спорили с Бакалова, " това, от което се опитвахме се да я извадим, да я преместим по-нататък, е по-евтиният, по-естрадният фасон, с който тя се опитваше да интерпретира тези героини ". След което Добчев прибавя: " И в този момент го виждам в " Борат ". Да, на " Борат " подобен му е натюрелът, такава му е пистата, в която стои този филм. " После прецизира, че гледал част от кино лентата, " само че не го догледах ".

Особено отвращение у мнозина обаче провокираха думите: " Не е неопитна, в противен случай, с тези неща доста бързо се натрупа опит. " и " Да се слагаш - на мъже или на публиката. "

За Бакалова споделя и, че не му е била фаворитка. " Не съм очаквал друго, аплодирам ѝ със снизходителна усмивка. "

Оценките на Добчев и най-много тонът му на комбинация от предимство, благосклонност и високомерно отрицание, както и намеците за " слагането на мъже и аудитория " провокираха вълна от неодобрителни реакции.

Завист, искания, некадърност да се зарадваш на непознатия триумф, позорьорство, както и комплексарщина - бяха част от мненията в обществените мрежи за откровенията на режисьора за неговата възпитаничка.

Известният правозащитник Юлияна Методиева написа: " Интервюто на рейтингов режисьор е задоволително абсурден мотив да преговорим какво е женомразството и има ли то почва у нас. "

" Вместо наслада и възхита към гения на Мария, от психиатричните бездни на Добчев се разнасят следните думи по нейн адрес за театралните ѝ изяви в предишното „ Тя играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с това, което има като еротика в своята природа “. “Помогнахме ѝ да прочете книги, които не би прочела в никакъв случай “, продължава Методиева.

" Нямам визия дали " Борат " 2 е добър филм, нито дали Мария Бакалова е добра актриса. Но познавам долнопробното, на ниска цена, тъпо държание. А и слушам мълчанието, което следва след него. Ужасно е, че това показват престижите пред младите студенти, това им внушават. Това е посланието. Няма да се тормозим, скъпи другари. Какво metoo, какви пет лв.. Един мъж обществено унижава една жена и всички си траят, щото, нали, персонално мнение, да не си скапваме връзките ", яростно реагира Елисавета Белобрадова.

Припомняме и мнението на аниматора Тео Ушев, оповестено на 19 декември 2020 година:

" И моите 50 стотинки по тематиката с Мария Бакалова и Борат. Още преди месеци написах тук, че нейната роля във кино лентата е може би най-значителния акт, който български актьор е правил в миналото. [..] Бакалова ми припомня на Мая Новоселска или Вяра Коларова, неоспорими гении. Тя има едно от най-важните качество за един артист - превъзмогва суетата. Тя " обслужва " концепцията. Тя се хвърля със всички сили да брани концепцията. "

___

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 година в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Панчо Владигеров “ в Бургас, компетентност актьорско майсторство за трагичен спектакъл и втора компетентност флейта.

През 2019 година приключва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

Участва в редица филми преди огромния си дебют в „ Борат 2 “. Сред тях са българският „ XIIa “ (2017), „ Трансгресия “ – за ролята си печели премията за най-хубава актриса на фестивала за различен филм AltFF в Торонто през 2018 година и номинация на Queen Palm International Film Festival, „ Бащата “, спечелил Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020) и други Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал – „ Типично “.

Получава популярност като изпълнителка на ролята на Тутар Сагдиев, щерка на измисления казахстански кореспондент Борат Сагдиев в псевдодокументалния комедиен филм „ Борат 2 “. Световна популярност ѝ носи епизодът, в който тя предлага да вземе изявление в интимна конюнктура от републиканския политически деятел Руди Джулиани. Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание IGN назовава появяването на актрисата във кино лентата „ фантастична находка “, а LA Times намира нейното осъществяване за „ потресаващо “.

През ноември 2020 година подписва контракт с организацията Creative Artists Agency, основана в Лос Анджелис, Калифорния.

Българската актриса Мария Бакалова продължава да жъне триумфи и през 2021 година. След като завоюва номинация за „ Златен глобус “, влезе в листата с главните любимци и на Гилдията на актьорите в Съединени американски щати, Изборът на критиците и така нататък, бургазлийката победи и със „ Сателит “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР