Интервю на Светослав Пинтев - Г-н Октай, изненадан ли сте

...
Интервю на Светослав Пинтев - Г-н Октай, изненадан ли сте
Коментари Харесай

Осман Октай: Призивът на ислямските терористи „Аллах акбар” вече е превзел кемалистка Турция

Интервю на Светослав Пинтев

- Г-н Октай, сюрпризиран ли сте от обстановката в Турция след изборите?

- Няма изненада в следения еднолично от Ердоган избирателен развой, който приготви и организира цялата акция и изборите в условия на еднолично ръководство и изключителна обстановка. Особено управлението даже на организационно медийното пространство на мероприятията на опозицията.

- Но опозицията не реагира по този начин бурно и гневно, както се очакваше? Затраяха си, признаха резултатите…

- Ердоган предизвести вечерта след изборите, при излизането на първите планирани резултати, че всяко оборване на неговата победа ще се приема като акт против Турция. След успеха му това е действителна опасност за всеки жител, в това число за политическите водачи на опозицията. Единствената изненада от тези избори беше, че партията му има по-малко от половината народни представители в турския Меджлис. Това слага неговата парламентарна група под контрола на Девлет Бахчели и неговите крайни националисти. Затова всички анализатори обявиха: „ Национал-ислямистите пристигнаха на власт в Турция. “ Аз споделям това мнение. Другата изненада в действителност беше, че макар цялостния надзор от страна на Ердоган, изключителното състояние, с присъединяване на войска и жандармерия, Кюрдската партия осъществя близо 12% изборна победа и влезе в Народното събрание, макар, че техните водачи са в пандиза. От 40 места в предходния парламент те стигнаха до 67 места. Това демонстрира, че опитите на Ердоган да внушава на целия свят, че няма напрежение сред неговата партия и неговото ръководство и кюрдското население, не дава отговор на истината. От няколко години се притеснявам и в този момент не преставам да се притеснявам, че това напрежение ще се задълбочава. Въпреки страха кюрдското население се самоопредели със свои политически позиции и планове за бъдещето в Турция.

- А и в кюрдските провинции от дълго време се води необявена война?

- Видя се от анализите, че Народно-демократичната партия на кюрдите получава сериозен брой гласове в разнообразни градове на страната, освен в кюрдските региони. Това демонстрира, че в цяла Турция живее кюрдско население, което е в напрегната обстановка, която ще става още-по напрегната. От опит знам, както в България се знаеше, че всеки турчин гласоподава за Движение за права и свободи, от тук нататък Ердоган ще счита, че всеки кюрд гласоподава за кюрдската партия. Защо споделям това? Финансовият колапс, който беше тръгнал в Турция и предизвика прибързването с предварителните избори, рухването на лирата, не е в предишното.

- Заради това ли Ердоган избърза с изборите?

- Точно поради това. Направи предварителни избори, макар че единствено преди няколко месеца споделяше, че всеки, който желае предварителни избори тази година прави закононарушение срещу турската народна власт. В този смисъл оттук насетне цялата отговорност към този момент е натоварена върху Ердоган, каквото и да се случи в Турция, а това никога не е добре за самия него и за неговото бъдеще. Дори хората в екипа му ще работят в обстановка на боязън и парализа без да могат да вземат решение каквото и да е без негова глоба. Още повече, че Турция е разграничена освен на етнически симптом. Има огромни проблеми с алианите, така наречен казълбаши или шиити в Турция, които всеобщо гласоподаваха за опозицията. Видяхте какъв брой страсти имаше на митингите на Индже.

- Кандидатът на кемалистите Мухарем Индже събра на последния протест 5 милиона души на едно място, което е нечувано…

- Да, 5 милиона се събраха в Истанбул макар възбраната корабите да пътуват, макар контрола върху мероприятията на опозицията. Сблъсъците по време на изборите, не всички бяха отразени, в това число станаха и убийства. Беше погубен водач на „ Добрата партия “. Досегашна световна Турция, кемалистка Турция, е изменена. По всички площади преди изборите се викаше „ Аллах акбар, „ Алах е популярен “, което е доста притеснително. Това до момента беше апел на Ислямска страна и на ислямските терористи. Всичко това не може да не разделя и да не тревожи Турция. Българските управляващи и българските служби би трябвало доста деликатно да наблюдават какви настроения ще има измежду нашите изселници в Турция. В регионите, където има доста изселници от България Ердоган всеобщо не получи задоволително гласове.

- Националисти ще се настанят във властта на Турция, националисти има и във властта в България, това може ли да докара до искри сред двете страни?

- Не, не, нашите националисти са псевдонациоаналисти и патриоти, едвам се докопат до властта. Политическите сътрудници на Бойко Борисов изобщо не са на това равнище. Оттук нататък Ердоган ще има проблеми с Брюксел, проблеми с Америка, тъй като той продължава с провокациите. Убеден съм, че ще ги има поради нарушаването на човешките права, неговият цялостен надзор върху правосъдната система и присъдите в съда, тоталния надзор върху медиите. Убеден съм, че той в този момент ще анулира изключителното състояние, което обслужваше само него, с цел да ръководи с декрети. Сега към този момент няма да има потребност от изключително състояние, тъй като измененията в Конституцията му дават право на еднолично ръководство и интервенция. А това е толкоз антиевропейско, че няма по какъв начин Европа да си затвори очите. Особено в обстановка на инфлация, Турция е подвластна напълно от пазара в Европа.

- Дружбата с Путин вероятно ще продължи да процъфтява?

- Там дружбата е само по отношение на ползи към разнообразни планове. Ердоган стана доста добър експерт да рекетира Европа, което употребява и Путин. Примерно с тематиката за бежанците. Изведнъж по време на акцията сподели, че всички сирийци ще ги върне в Сирия. Две години аз дублирам тази теза, казвал съм го и във вашето издание, че той прочиства етнически територии в Сирия от кюрди. Затова организира и военни дейности. Дори разгласи, че към този момент е върнал над 250 000 сирийци. През цялото време искаше да провежда това етническо пречистване, даже със съдействието на НАТО и Брюксел. Когато не получи поддръжка стартира военни дейности и си го реализира. Сега на местата на кюрдите ще върне тези сирийци, които са при него и той ще управлява в бъдеще тези региони посредством тях. Това ще е другият проблем на Турция. Американците изгубиха във Виетнам, руснаците изгубиха в Афганистан. Колкото и мощна войска да имаш, когато навлезеш в непозната територия, не можеш да надделееш на локалното население, което води партизанска война. Ще е огромно напрежението с кюрдите и в самата Турция. Ердоган мислеше че е смазал кюрдската партия, а те към този момент са по-силни, в сравнение с предходните избори. Като създател на Движение за права и свободи доста добре разбирам етническото политическо държание. Как 28-30 години след промяната на имената българските мюсюлмани си гласоподават за Движение за права и свободи, макар че сме в НАТО и Европейски Съюз. Ситуацията с кюрдите е идентична. Ние още не знаем какви репресии и какъв надзор е имало в тези региони. Това занапред ще се разбере какъв брой хора са задържани./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР