Интервю на Стефан Цанев за в. ТрудГЕРБ номинира професор Николай

...
Интервю на Стефан Цанев за в. ТрудГЕРБ номинира професор Николай
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Няма да е никаква изненада, ако някой ден чуем, че предлагат България да бъде изключена от ЕС

Интервю на Стефан Цанев за в. " Труд "

ГЕРБ номинира професор Николай Габровски за министър председател, Политическа партия – учен Николай Денков. Не се ли жертват двама  световноизвестни учени поради нечии персонални ползи, господин Цанев? А за какво те се съгласяват да бъдат използвани? Вас персонално канили ли са ви?
Да. В ранните години на демокрацията такава бе " модата " - Народното събрание беше цялостно с писатели, художници, режисьори, актьори, лекари, историци, професори, учени и прочие учени мъже и дами. Постепенно политическата сцена бе изчистена от сходни персони. До такава степен, че ето –  сега се чудим по какъв начин по този начин са се решили да поканят за министър-председател професор и учен! Ако се замислим за какво стана по този начин – ще ни стане доста тъжно. Хайде да не си скапваме настроението преди Нова година...
 
Ако отидем на избори през март-април, президентът ще продължи да ръководи със служебните си кабинети. Вървим ли към президентска република?
Че той президентът от дълго време взе властта. От май месец 2021 година. Тъй нареченото служебното държавно управление на Янев ръководи 7 месеца, на Донев – ръководи към този момент 5 месеца и както наподобява ще ръководи до март-април, като сметнем и държавното управление на Петков за президентско (нали самичък президентът се разкая, че той им бил дал властта) – цели две кръгли години властта е в неговите ръце, а и вероятността е да продължи... Очаквам до половин година военачалник Радев да излезе с прочувствено послание към българския народ (сигурно съветниците му към този момент го съчиняват), че заради неспособността на партиите да сформират държавно управление е заставен да поеме цялата власт, с цел да избави страната от хаоса. Подобна комедия разигра цар Борис ІІІ през 1934 година, само че финалът, както знаем, бе трагически. Не е неприятно да си припомняме тези истории.
 
На кого през днешния ден бихте споделили " Иди си с мир ", както преди време призовахте в " Труд " Жан Виденов и за какво?
На всички партийни водачи бих споделил: Идете си с мир! - щом не можете да преодолеете своя егоцентризъм и взаимна ненавист. Да не можеш да оцениш положителното в противника си, да казваш авансово: каквото и да предложи партията на еди кого си, ние ще бъдем срещу – това е политически кретенизъм. 
 
В началото на измененията нашите национални цели бяха Европейски Съюз и НАТО. Постигнахме ги, по-късно дела станаха влизането в еврозоната и в Шенген. Още не сме.  Без тях пълновръстен член на Европейски Съюз ли е България? 
Като изключим Румъния, която страда поради нас, България е единствената страна, член на Европейския съюз, недопусната в Шенгенското пространство – в действителност, в същинския Европейски съюз. Ние сме дрипавото мръсно циганче, което подсмърча на открито пред вратата. Не ни е отговорен Рюте – кой е вманиачен да гласоподава доверие на такава ненормална, самооплюваща се, самоунижаваща се, самоизяждаща се и саморазрушаваща се страна, каквато сме? Няма да е никаква изненада, в случай че някой ден чуем, че някой предлага България да бъде изключена от Европейския съюз.
 
Всяка партия пояснява по своему понятието " народен интерес ". За Българска социалистическа партия е едно, за " Възраждане " - второ и.т.н. Какъв съгласно вас би трябвало да бъде националният ни интерес, допустим за всички? А какъв да бъде националният ни блян през второто десетилетие на 21 век?
Националният ни интерес е едно, националният блян е друго. Национален блян не се образува за десетилетие, а за век, за епохи. Националният блян се дефинира от персони, личностите творят историята, народите викат " ура " или " ууу ". У нас, за жалост, има рецесия на персони, нацията ни се обезличава. Партиите имат разнообразни ползи, всяка партия се мъчи да показа своя интерес за народен интерес, въпреки че, както споделя Буров: каквото и да ви приказват, знайте, че става дума за пари. Всяка партия, колкото и да е неприятно да се каже, се стреми да даде преференциални позиции на своите членове в обществото. Иначе те ще я изоставен. Вече рядко се срещат идеологически партии, всички партии са партии на ползи, които са взаимно изключващи се. Това е повода за непреодолимите вражди сред нашите партии. 
 
Кой е съгласно вас най-успешният български министър председател през последните 33 години? А президент?
Не се ангажирам да отговоря на този въпрос. 
 
Имахте концепция по какъв начин може да се направи държавно управление от всички партии. Някой партиен водач приказва ли с вас за това?
Не, никой. За нищо. Всички те се считат за гении – по какъв начин по този начин ще слушат какво им споделя някакъв стихотворец.
 
Вашият коментар за протичащото се в Народния спектакъл?
Това, което се случва в Народния спектакъл, е сигнален образец за разрушителното деяние на политиците – където се набъркат, разрушават. Е, добре. Сигурно Велислава Кръстева ще победи, зад нея стои цяла партия – и какво? Тя ли ще прави постановки в Народния спектакъл, тя ли ще написа пиеси, тя ли ще играе на сцената? И най-парадоксалното е, че тя умъртви концепцията на индивида, който я назначи в театъра и на който тя се кълне във честност.
 
Вашите превъзходни " Български летописи " приключват през 2007 година, господин Цанев. Как бихте описали интервала от този момент до през днешния ден, 2022 година?
Никак. Аз отдадох 5 години от живота си за написването на " Български летописи ", по-нататък, както пиша на финала, историята на България да я написа някой различен. 
 
В " Хрониките " пишете: " ние още не може да се освободим от страха, от лицемерието и двуличието си ". Възможно ли е въобще в миналото да се освободим от това? Какво време би трябвало да пристигна?
Страхът бе сменен от нелепостта, двуличието – от незаинтересованост. Те са по-опасни. Защото едното (апатията) разрешава на другото (на глупостта) да господства.
 
В какво време живеем след така наречен демократични промени – народна власт, посткомунизъм, фасадна народна власт, властнически режим? 
Свиреп комунистически капитализъм.
 
Написана ли е същинската история на България за годините 1944-1989? Какво загуби България от това, че нямаше лустрация?
Когато, пишейки " Български летописи ", стигнах до 1944 година, бях изумен и обезверен, че всички написани исторически проучвания стигат дотук, нататък – все едно, че нищо не е било, цялостно безмълвие. Трябваше да възвръщам събитията по персонални мемоари и по документи от Държавния списък, хванах там астма от прахоляка и докосването до пожълтелите и омазнени от пипане машинописни страници. Сега не знам, може би към този момент има написани исторически проучвания за тези тъжни 45 години. Лустрация в България нямаше, заради наивния романтизъм, че това ще бъде недемократично (насилствено) деяние. Резултатът е... позволете ми да изтъквам няколко стиха от новата си поема " Небесна позиция ":
 Те идат, връщат се - предходните ненавистни тирани.
 Те идат, връщат се - предходните прокълнати убийци.
 Те идат, връщат се - предходните им отвратителни лакеи.
 Народът - добър и елементарен, елементарни им всичко, даже не помни. 
 И ето ги - те идат, връщат се, приели прошката за свое право,
 по-нагли от преди, надянали демократични маски, те идат, 
 връщат се, завладяват власт, благосъстояния, религия, слово – всичко.
 
Визитка
Стефан Цанев е роден на 7 август 1936 година в с. Червена вода, Русенско. Средното си обучение получава в Русе, а през 1959 година приключва публицистика в СУ. През 1960 – 1965 година учи драматургия в Москва. Бил е сътрудник на в. " Народна юноша ", редактор в Студия за игрални филми, драматург в Държавен язвителен спектакъл, Театър " София ", Драматичен спектакъл в Пловдив, Театъра на армията, Театър " София ". Автор е на 15 стихосбирки, на 30 драми, на журналистика и есета, на романа " Мравки и богове ", на 4-томната историческа сага " Български летописи ". Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му са играни допълнително от 200 театри в България и по света.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР