Интервю на „Радио К2” с председателя на УС на БМГК

...
Интервю на „Радио К2” с председателя на УС на БМГК
Коментари Харесай

Николай Вълканов: Благодарение на Борисов България има стратегия за мините

Интервю на „ Радио К2” с ръководителя на УС на БМГК проф. д.т.н. Николай Вълканов

„ Радио К2”: Честит празник на Вас и на миньорите, през днешния ден е денят на Св. Иван Рилски!

Николай Вълканов: Благодаря!

„ Радио К2”: Г-н Вълканов, какъв би трябвало да бъде салдото сред нуклеарните и въглищните мощности за произвеждане на електрическа енергия в подтекста на новите провокации на Европейски Съюз?

Николай Вълканов: Тези въпроси са динамични, никой не може да отговори какво ще се случи след 5 години, след 10 години, а единствено можем да допускаме. Във всички случаи развиването на зелената сила ще продължи доста мощно, защото вложенията за произвеждане на електрическа енергия фрапантно понижиха като себестойност, т.е. евтини панели, на ниска цена произвеждане, което ще даде опция на зелената сила да бъде преобладаваща в идващите години. В идващите 10-15 години несъмнено ще има своето бъдеще и българската въглищна промишленост, тъй като тук няма сурогат на този стадий, само че в годините ще има разбъркване на пластове.

„ Радио К2”: Каква е политиката на „ Минстрой” във връзка с професионалното и дуалното обучение, грижите ли се за младежите, за децата на чиновниците ви?

Николай Вълканов: Аз и в отчета го загатнах, че нашата обществена отговорност към районите в които работим е голяма, като стартираме от детските градини, учебните заведения, подкрепяне на общините, в които работим. Не приказвам единствено за „ Минстрой”, а и за членовете на камарата. А другояче за образованието, знаете нашата традиция с Минно-геоложкия университет вършим невероятни стратегии за студентите, стипендии както видяхте раздаваме, вършим зали, оборудваме техника, грижим се за бъдещето на тези хора. В междинното обучение има паралелки в Мадан, в Пирдоп, в Панагюрище, където също се приготвят по 60-70 възпитаници.

„ Радио К2”: Днес получихте доста приветствия, одобрение от премиера Бойко Борисов, редица министри бяха тук с вас на вашия празник, от кметове, от регионални шефове. Как оценявате енергийната политика на държавното управление?

Николай Вълканов: Енергийната политика на държавното управление и въобще, първо ще стартираме със Стратегията за минерално-суровинната промишленост, която държавното управление на премиера Борисов одобри. Ние сме една от дребното страни, които имаме тактика за минната промишленост. Това, отново споделям, е с помощта на държавното управление на господин Борисов! Така също и за енергийната тактика. Тя ще се трансформира, отново споделям, ние нямаме визия какво ще се случи след 10 години. Знаем единствено, че ще има нов тип сили, което е обикновено да се случва, само че за мен е значимо развиването на минната промишленост да продължи с това движение, с което вървим.

„ Радио К2”: Един от целите на държавното управление е и газовият хъб „ Балкан”, какво ще бъде неговото значение за България, за Брутният вътрешен продукт, за стопанската система ни?

Николай Вълканов: Това също няма калкулации, само че в случай че отговорим общоприетоо – голямо! Защото в случай че през България минава систематизиране на нещо, в тази ситуация на газ, е извънредно положително за страната. Второ – природният газ навлиза от ден на ден в българската стопанска система, в промишлеността, в бита, тъй че това е значимо.

„ Радио К2”: Нашата съседка Турция строи нуклеарни мощности с Русия, до момента в който ние търсим стратегически вложител за „ Белене”. Има ли потребност България от АЕЦ „ Белене” и има ли риск да изгубим мястото си в клуба на нуклеарните страни?

Николай Вълканов: Тази тематика е комплицирана, не може да се отговори с едно изречение. В момента България има задоволително енергийни мощности, които не работят на цялостен потенциал. Ние го знаем всеки ден от докладите, които имаме. Въпросът е какво е бъдещето на една нуклеарна енергетика. Това е освен български въпрос, той е и европейски въпрос. Българското държавно управление се преценява постоянно, като порядъчен член на Европейски Съюз, с европейските наставления. Така или другояче АЕЦ „ Белене” зависи от това дали ще има вложители, ще има ли пазар на електрическата енергия, а това са комплицирани неща.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР