Интервю на Радио К2 с председателя на БМГК проф. Николай

...
Интервю на Радио К2 с председателя на БМГК проф. Николай
Коментари Харесай

Николай Вълканов: Изказванията на Доган трябва да препрочиташ и да вникнеш

Интервю на Радио К2 с ръководителя на БМГК проф. Николай Вълканов от 11 април 2018 година

„ Радио К2 “: Как оценявате позицията на държавното управление във връзка с спора Англия – Русия по случая „ Скрипал “. Умерена ли е българската позиция? Правилно ли постъпихме като сме относително неутрални и отказахме да гоним съветски дипломати, както и да оттеглим посланика си в Москва? И по какъв начин тълкувате посланието на Доган по проблема от рождения му ден?

Николай Вълканов: Аз няма да се впускам в коментар на политически тематики, защото дотук бяха бизнес ненапълно. Премиерът постъпи вярно съгласно мен, само че аз не мога да разисквам или да давам препоръки в тази посока. Той и президентът знаят повече неща от нас, те знаят по какъв начин да постъпят.

„ Радио К2 “: Прав ли Доган, че светът не отива на добре?

Николай Вълканов: Не съм го чул да споделя това, че светът не отива на добре. Той е един извънреден политик, интелигентен човек, направил е доста и продължава да прави, тъй че неговите изявления би трябвало да се препрочитат, тъй като от време на време не се схващат добре. Трябва да ги препрочетеш и да вникнеш – извънредно интелигентен политик!

„ Радио К2 “: Има ли потребност българската политика от него?

Николай Вълканов: Винаги е имала потребност и продължава да има и той взе участие!

„ Радио К2 “: През актуалната 2018 година „ ГОРУБСО-Мадан “ ще влага над 7,5 милиона лв., какви други вложения и бизнес планове да чакаме от Вас?

Николай Вълканов: Инвестициите в „ ГОРУБСО-Мадан “ тази година са над 10 милиона лв., предходната година бяха 15 милиона. В „ ГОРУБСО-Златоград “ вложенията са над 10 милиона също, в Македония 15 милиона. Общо в системата на холдинга вложенията ще бъдат към 100 милиона. Това са вложения в нови технологии и нови машини. Инвестираме в технологии и машини, тъй като по този начин усилваме продуктивността, сътворяваме безвредни условия на труд и най-важното – по този метод се усилват и заплатите на работещите хора.

„ Радио К2 “: Гласът на българския бизнес по какъв начин прави оценка политиката на премиера Борисов към Западните Балкани? Вие имате вложения в Македония. Впрочем и съгласно последно изследване на „ Галъп “ той е одобряван като посланик от множеството от болшинството българи?

Николай Вълканов: Аз съм извънредно удовлетворен от това, което се случи, първо от Договора за съдействие сред България и Македония, който министър председателят Борисов може да се каже, че го извоюва и подписа. Второ – политиката за Западните Балкани също е извънредно забавна и значима, аз я правя оценка позитивно, защото имам желание да влагам и в Косово, и в Сърбия. Общо взето Западните Балкани са една територия, която би трябвало да бъде като Шенген – свободна за вложения, за напредване и за работа. Така че правя оценка високо това, което прави министър председателят Борисов, по посока Западните Балкани.

„ Радио К2 “: Как анализирате неговото предложение, неговата концепция АЕЦ „ Белене “ да се трансформира в един балкански план с европейско финансиране? Възможно ли е това?

Николай Вълканов: Според мен, аз не мога да бъде експерт по всички тематики, само че съгласно мен тъкмо по този метод надали може да се структурира един подобен план. Все отново има специфичен режим за позволения. Но това не пречи вложителите да бъдат от тези страни, това не пречи вложителите да бъдат разнообразни, само че това е дълъг път.

„ Радио К2 “: Накъде би трябвало да се движи енергийната промяна на България? Работодателите подадоха тъжба до омбудсмана Мая Манолова против „ Американските Марици “, които обявиха, че ограбват българския народ и печелят даже повече от наркобизнеса?

Николай Вълканов: Затова и в енергийната комисия на Народното събрание работодателските организации организираха този диалог за тези централи, вършат се разбори, ще се създадат разисквания какъв брой е възвръщаемостта, изпълнена ли е, изплатена ли е, какъв брой би трябвало да се доизплати. Това е чисто стопански модел. Той не може да се реши политически и силово. Той се взема решение като бизнес договорка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР