Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Кой е най-големият проблем пред България

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Кой е най-големият проблем пред България
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Вместо да намалим цената на газа, я удвоихме

Интервю на Нора СТОИЧКОВА

- Кой е най-големият проблем пред България през днешния ден?
- Бих употребявал една фраза на Мартин лутър Кинг: На този смят няма нищо по-опасно от откровеното незнание и съзнателната нелепост. За някои от ръководещите през днешния ден даже бих модифицирал този израз: няма по рисково от безсъвестната нелепост, тъй като дейностите им са и безсъвестни.
- Предполагам визирате избрана част от ръководещите.
- Естествено. Нямам поради присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството, което правя оценка като позитивно. Българска социалистическа партия е стабилизиращ фактор в ръководството. Фактор, който не е зависим на непознати въздействия и ползи, имам поради външнополитически и стопански въздействия. Фактор, който не взима прибързани решения. И на първо място Българска социалистическа партия е фактор, който работи в интерес на гласоподавателите, които са го пратили в това държавно управление, както и за страната ни.
- Кирил Петков съобщи, че е договорил 2 кораба с полутечен газ за България, които ще дойдат на по-ниска цена от тази по контракта ни с " Газпром ". Смятате ли, че това е реалистично?
- В една съветска вълшебна приказка се споделя по този начин: иди - не знам къде, откри - не знам какво, донеси - не знам си що. Та и в този случай е по този начин. Някакви кораби отнякъде на незнайна цена отиват незнайно къде.
Например, къде тъкмо ще дойдат тези кораби, с цел да ги разтоварим? Къде втечненият газ ще се регазифицира? Капацитетите за това бяха изтъргувани през април. Само една компания е резервирала потенциали до края на годината - " МЕТ енерджи ". " Булгаргаз " не е резервирал потенциали за гръцкия терминал за полутечен природен газ в Ревитуса. За турския терминал не може да се мисли, тъй като там се желаят лицензи, с цел да имаш потенциали. Освен това, в случай че би трябвало цялото си ползване да го задоволим от кораби, на нас ще са ни нужни 26 такива танкера на година.
- На каква база се съпоставя цената на тръбния и втечнения газ?
- Няма база за съпоставяне. Защото 25% от количеството полутечен газ, което се компресира, се употребява за тази компресия. Освен това по време на превоза се губят още към 5%. Регазификацията лишава също към 10%. От един транспортен съд със 140 млн. кубически метра товар на процедура ще можем да употребяваме с 40% по-малко газ - 86 млн. кубометра. Като прибавим към тази сметка и транспортните разноски, нали разбирате, че няма по какъв начин цената да е по-ниска от тази на съветския газ. Така че това са приказки не за наивници, а за балъци. То се вижда и в този миг.
През април заменихме съветския и азерския газ на 142 лева за МВтч, за гръцки газ на междинна цена над 120 евро на МВтч. Т.е. отново съветски газ, само че минал през гръцката доставка. Цената за май месец ще бъде във всички случаи към 100 евро за МВтч. " Продължаваме промяната " дори направиха и недодялан политически гаф. Те, първо, не позволиха никакви съдружни разисквания на този въпрос. Второ, няма решение на Министерски съвет. Има импортирана една информация от енергийния министър и решение той да изиска информация от " Газпром ". И внезапно на 27 април на конференция на " Продължаваме промяната " те афишират, че България се отхвърля от съветския газ. На какво от горната страна? Санкции против доставките на съветски първични материали няма.
- Знаете ли за какво се отказахме от съветския газ?
- То е доста просто. Първите 2 страни, които трябваше да платят в рубли, бяха длъжни да покажат, че са твърдо срещу Русия. Първата беше Полша - там нещата са ясни. България трябваше да се покаже на едно равнище с Полша. Е, показахме се и в този момент си плащаме за това. Вместо да имаме понижение на газа, каквото трябваше да имаме през май. Защото цената на холандската борса, която е определяща по цената на контракта ни с Русия, спадна от 130 евро на 100 евро в края на март и април. Т.е. с 30 евро по-малко или към 24%. Ние обаче я удвоихме в този момент.
- Какво ще коства това решение на бюджета?
- Не знам по какъв начин ще излезе топлоснабдяването в края на годината. Другите огромни консуматори са частни компании от металургията, циментовите и торовите фабрики и така нататък Какво ще им коства на тях обаче е въпрос, на който някой ще би трябвало да отговори. Какво ще коства на селското стопанство, което ще би трябвало да купува торовете на по-висока цена, също е огромен въпрос. Това са все проблеми, които не може с лека ръка да се разясняват от двама герои, които щели да оказват отпор на съветския рекет. Какъв рекет? Това е доста смешно.
Значи, не е рекет, когато България разпорежда на американска компания да потвърди, че може да се построи 7-и блок в АЕЦ " Козлодуй " от същата тази американска компания, какъвто беше казусът през 2012 година Или когато на въпросната американска компания й беше предоставено от държавното управление на ГЕРБ да потвърди, че в реакторите на АЕЦ " Козлодуй " може да бъде употребявано американско гориво. Т.е. компанията производител обосновава, че може и ние одобряваме това като самостоятелна оценка. Но пък се счита за рекет, когато ти продават природен газ на почти двойно по-ниска цена.
- Обяснете за какво Русия подходи по този метод?
- По една единствена причина. 300 милиарда $ съветски активи са запорирани във всички банки по света. Така че Русия не желае да рискува оттук насетне заплащанията към " Газпромбанк " да бъдат арестувани някъде си. Затова тя предприе хода за превалутиране в рубли за доставки на газ. Плащанията са два вида - предплатени, каквито са нашите, и посредством банкови гаранции. По решение на банката и посредством системата SWIFT постоянно може да задържи парите. Ако би трябвало да обобщя - Русия не се разпадна от нуклеарните наказания на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Даже в противен случай. Търговският баланс на Русия е на плюс - за първото тримесечие с 58 милиарда $. Такъв позитивен баланс Русия не е имала - нито по царско време, нито по време на Съюз на съветските социалистически републики. А е във война. Излишъкът в бюджета за първите 4 месеца на годината пък е към 40 милиарда евро. Това също е връх. Износът за Китай е повишен с 31%, а единствено на природния газ нарастването е с 60%. Инфлацията в Русия е 4-5% на годишна база. Сравнете я с инфлацията в Европейски Съюз, която е над 8%, сравнете я със спада на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за първото тримесечие с 1,4% и ми кажете: кой губи от тези наказания? Глупави и лицемерни наказания на страни, които просто не си свършиха работите.
- Влязохме и в енергийната война.
- Тук загубата на Европа е обезпечена. Защото Русия предлага артикул със стойност, а получава против това едни хартии, които ЕЦБ печата към този момент десетина години нон стоп. И от горната страна на това й замразяват сметките по света. Отварям една скоба тук - в Съединени американски щати към този момент схванаха, ескалацията на доставките на оръжие за Украйна е рискова. Опасна за самата Украйна, на първо място, и след това - за Европа. Защото Русия няма да има различен ход, с цел да спре тези доставки, с изключение на да стартира да бомбардира основната инфраструктура на Украйна. Мостовете на жп, на автомагистралите, това са и електроснабдителните мрежи. Тогава в Украйна ще схванат какво е война.
Сега 2/3 от страната не е във война. Там има и ток, и интернет, и вода, и храна. Но когато бъде разрушена инфраструктурата, всичко това ще изчезне. Няма да има ток, артикули в магазините, а зимата ще е студена. Но Русия няма да може да спре всички тези оръжия и когато те доближат източната граница и стартира обстрел на територията на Русия, тогава съм сигурен, че ще почнат да падат ракети и зад западната граница на Украйна. Там, откъдето идват тези оръжия. Тогава ще стане ужасно.
Ще бъдем на един борд, на един сантиметър от другата, огромната война. И по тази причина не мога да схвана тези " ястреби ", които ни тикат натам. Това са хората, които ни вършиха контрапротести през 1999 година, когато ние протестирахме против войната в Югославия. Защото тогава падаха " демократичните и цивилизовани " американски бомби в Белград. Сега падат съветски бомби, които са също толкоз " цивилизовани и демократични ".
С тези двойни стандарти би трябвало да прекратим. Ако сме против войната, би трябвало да сме в действителност срещу. Няма цивилизована война. Падат ли бомби, значи умират хора.
Защо взехме решение да подкрепим Украйна, която не съблюдава Минските съглашения, под които са се подписали като гаранти Меркел и Макрон? За тях има резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Кой мазета 13 000 души в Донбас? Къде бяха нашите миротворци - Стефан Янев и президентът Радев, предходната година, когато се събираха на тия препоръки в Европа? Защо не попитаха какво желае Русия? Тя желае да се спазят уговорките на НАТО отпреди 30 години и Минските съглашения.
България въобще би трябвало да премисли позицията си. България трябваше да бъде страната, която да внася разсъдък в тази комплицирана обстановка. Време е да стартираме да мислим с главите си и да си пазиме ползите.

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР