Интервю на Нора Стоичкова, БСТВКонстантин Костов е роден през 1958

...
Интервю на Нора Стоичкова, БСТВКонстантин Костов е роден през 1958
Коментари Харесай

Николаево има потенциал за инвестиции и нови работни места

Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ
Константин Костов е роден през 1958 година Има опит в публичната и политическа активност. По обучение е инженер-лесовъд, приключил Лесотехническа академия в Санкт Петербург, Русия. Заемал е управителни постове в частни дървообработващи компании. Бил е ръководител на Общото заседание на съдружниците в Асоциация за развиване на стопанската система " Алида ".
" Недопустимо е при 2 язовира наоколо, да има села, където водата се пуска единствено по 2 часа в денонощието "

- Г-н Костов, какво Ви накара от частния бизнес да скочите в политиката?
- Не съм мислил за това. Но като следя непрекъснато нищетата, която сега се шири, безработицата и обезлюдяването на общината, в която съм израстнал, взех решение, че е време е за деяние. Факт е, че младежите напущат родното си място да търсят прехранване другаде - било в страната или в чужбина. Мрачните вероятности пред Николаево ме накараха да обърна тил на съвсем 30 години живот в София и да се върна в Николаево - с цел да променим като цяло образа на общината, да създадем едно уютно хубаво местенце, където и нашите деца да се връщат, тук да раснат и внуците ни. Трябва да създадем работни места за хората там, удобни условия за дребен и междинен бизнес, с цел да помогнем на тези наши съграждани, които нещо са основали до този миг да могат да го развият и окрупнят. Всичко това ме накара да загърбя това, което до момента съм градил и да се опитим да оказа помощ от опита и позицията, която имам.
- Какъв капацитет има община Николаево?
- През годините общината имаше много съществени благоприятни условия, тя беше икономическото средище в целия район. Имаше едно огромно дружество с над 2000 индивида, развъртян бизнес - всичко това се унищожи във времето. Заводът за електропорцелан беше единственият максимален в Югоизточна Европа. Разбирате каква е икономическата конюнктура в общината, откакто това изчезна...
- А с изключение на за бизнес, има ли други благоприятни условия за развиване - обекти на културно-историческото завещание, условия за туризъм?
- Освен икономическото положение на общината, което се стремим да подобрим, Николаево е китно градче, дружно със селата към него. Намира се в подножието сред Стара планина и Средна гора, сред два язовира - " Копринка " и " Жребчево ". Освен това директно до Николаево има разкопки на остаряла римска цитадела. Заедно със прилежащата община Гурково сме окуражени с сътрудниците да обновим целия регион, тъй като при тях също има археологически разкопки. Възможностите са големи да го създадем привлекателно място за туризъм и за отдих.
В Николаево се намира едно от най-големите рибовъдни стопанства с над 3000 декара водни площи. Всичко това допуска основаване на една хубава база за отдих и фестивали за лов на риба, бизнес, както и доходи за общината.
- Казвате, че Николаево се намира сред два язовира. Това значи, че би трябвало да имате добре развити мелиорации. Какво е положението на земеделието в региона?
- Замеделието е развито дотолкоз, че и претендентите за съветници в нашата листа са главно младежи с развъртян подобен аграрни бизнес. Един има 160 декара череши и разсадник, различен отглежда малини, само че това е недобре развъртян бранш в нашия регион. Потенциалът на земята и географското му разположение е в действителност огромен.
- Какво ще заварите като завещание от управническия модел до момента?
- ГЕРБ ръководи последните 4 години, само че преди този момент беше един наш претендент на Българска социалистическа партия, който, за жалост, сътвори недобър престиж и имидж на нашата партия. ГЕРБ доразвиха този крах на общината, с цел да стигнем до едно доста неприятно икономическо положение, с задоволително сериозна безработица и зле развита инфраструктура, липса на ред. Нашите съграждани от ромските квартали също са изоставени от управлението на общината. Всичко това следва да бъде промененода бъде променено и да се развие отначало за един по-достоен живот.
Крайно време е да бъдат привлечени и вложители в региона. Може би заради неприятните условия за бизнес в този момент, такива липсват. Един от главните работодатели е общината, което е абсурд.     
Необходимо е също да осигурим обикновени потребности на хората, като да вземем за пример да им осигурим чиста вода. Канализацията е измежду проблемите, които се слагат за решение от всяка политическа мощ преди всеки избори.
- Има ли построена канализация там?
- Няма, би трябвало да се построи. Крайно време е да се направи - и за чистата вода и за отходната.
 Газопроводът минава около Николаево, нищо не пречи да се вкара в общината и тя да се газифицира - за искащи най-малко от персоналните стопанства, за публични здания, учебни заведения... При чистотата би трябвало да се вкара ред, тъй като имаме задоволително на брой нерегламентирани сметища, които загрозяват и са рискови за здравето... Всичко това са проблеми, които занапред ни следва да решим.
- Колко души живеят в този момент в общината?
- Около 5000 индивида - Николаево плюс още три села.
- Освен земеделието, което има капацитет за развиване, къде виждате място за привличане на вложения и основаване на работни места?
- Възможно е да докараме работодатели и в областта на машиностроенето. Близо до нас е един от най-големите металообработващи фабрики, където работят една част от нашите съграждани. Разговаряли сме със притежатели на такива фабрики, които могат да докарат част от бизнеса си в нашата община, където да осигурим прехранване и образование на младежи също. Имаме един колеж, който преди време даваше фрагменти на завода ни и където в този момент могат да се образоват тези деца. Това са главните неща, които можем да обезпечим първоначално.
- Казвате, че има огромна група ромско население. Това е огромен проблем, тъй като те нормално не вървят на работа, а се занимават с всичко друго, което е на противоположната страна на закона. Как бихте решили този проблем, когато станете кмет?
- Един от проблемите, свързани с тези наши съграждани, е че те също нямат прехранване. Няма къде да работят и да имат приходи. Също по този начин при тях инфраструктурата е в отчайващо състояние. Стига се до такава степен, че тези, които живеят на брега н р. Тунджа, ниската част на квартала постоянно е залята с вода при пълноводие на реката. Дигите не са в положение да я задържат.
- Тоест бихте подобрили изискванията им на живот.
- При всички случаи. Много от къщите в тези квартали са построени върху неурбанизирана зона, те нямат опция да употребяват вода и електричество по естествения метод, както всички жители. Това основава и взаимозависимост на тези хора, които са плашени, че ще им разрушат къщите, в случай че не се преценяват с нещо и така нататък Всичко това има решение. И в случай че не го създадем, рискуваме това състояние да излезе от надзор, тъй като измежду тях има подстрекатели, които настройват ромската общественост против българската и се получава спор. Особено във време преди избори.
Хора, които са живели като положителни съседи, в един миг се оказват един против различен. Затова решението на този проблем е доста значимо и незабавно. Амбицирани сме да дадем звук за това, тъй като го има и в прилежащи общини. Нашата цел е да им осигурим естествени условия за живот и прехранване.
Няма да сгреша, в случай че кажа, че в предизборни акции с способи като заплащане на дребни суми и обезпечаване на някакви артикули, тези хора са карани да гласоподават, а по-късно 4 години не им се обръща внимание. Мисля, че и те го осъзнават. Искаме да се замислят върху това.
- Кои други цели с изключение на този доста значим въпрос, са на фокуса на вашето внимание?
- Инфраструктурата, канализацията. Кощунство е в днешно време в някои села да няма вода или да има за по 2 часа на денонощие, при два язовира наоколо. Недопустимо е.
- Защо гласоподавателите би трябвало да гласоподават с бюлетина номер 68 на 29 октомври?
- Бих призовал моите съграждани, другари, сътрудници, да създадем всичко допустимо на тези избори да се гласоподава за нашата коалиция и екип, тъй като желаеме да създадем естествени условия за живот, да създадем общината ни място, където хората да живеят умерено и почтено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР