Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ- Г-жо Димитрова, какво се случи

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ- Г-жо Димитрова, какво се случи
Коментари Харесай

Мая Димитрова: Занапред всички бюлетини ще се броят

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ
- Г-жо Димитрова, какво се случи на това дълго съвещание на правната комисия?
- Правната комисия стартира работа в сряда следобяд в 14,30 ч. и завърши в четвъртък сутринта в 8 ч. Трябваше да гледаме на второ четене всички оферти, направени сред първо и второ четене по Изборния кодекс. Работихме цяла нощ. 
- Разбираме, че повече от 500 ремонти е имало, това е доста огромен размер от работа. 
- Да, с преходните и заключителни разпореждания - към 500 члена. Нямаше на всички места оферти, само че когато има направено такова, то нормално не касае единствено един член. Например предлагането за преброителните центрове, каквото бяха създали от Демократична България, няма по какъв начин да е обвързвано с един член, а би трябвало на всички места, където има гласоподаване, да се включи смяна. Наистина размерът от работа беше доста огромен. 
- Кои промени касаят връщането на хартиената бюлетина, която ще работи паралелно с машинното гласоподаване? Какви отбрани от операции има? Целият народ беше погнусен от изборните измами, които ставаха с хартиените бюлетини преди.
- Като вносители на законопроекта, ние от " Българска социалистическа партия за България " предложихме, с изключение на машинното гласоподаване, да има опция да се гласоподава и на хартия, т.е. гласоподавателите сами да изберат метода си на гласоподаване. Поради доста аргументи. Една от тях е, че хората не имаха вяра на машините, настрана е и терзанието им от самата машина.
Независимо по какъв начин се гласоподава - на машина или с хартия, всички бюлетини ще се броят. Не както беше до момента, да се доверяваме на един протокол, който излиза от машината, и един протокол, който е посредством преброяване на хартиени бюлетини. Ако имаше проблем, се сумираха резултатите от двата типа избор. Знаем също, че на хартия се гласуваше в секциите, където има по-малко от 300 гласоподаватели. 
Новото в тази ситуация - става въпрос за преброяване на всички бюлетини. И с това е обвързвано и другото ни значимо предложение - до момента имаше рекомендации и в Изборния кодекс беше записано, че при гласуването на машини би следвало да се преброяват отрязъците, което, за жалост, до момента не се правеше. 
- А видеонаблюдение в стаите за гласоподаване ще има ли? Разкажете ни малко повече, тъй като знаем какви ги вършеха до момента от избрани парламентарно показани партии. 
- Едно от предложенията ни е, вместо кабина за гласоподаване, да има бариера или заслон. За видеонаблюдението - става въпрос за момента на броенето, т.е. от всяка точка на света да може онлайн да се следи в случайна секция метода на броенето на гласовете. Това е бистрота и всеки, който се интересува по какъв начин протича преброяването на гласовете, може да го види. 
- Как реагираха от " Продължаваме промяната " и от другите партии, които не желаят хартиена бюлетина, а към този момент започваме и да ги подозираме за какво не я желаят? Те даже сложиха това като повратен миг в връзките си с Българска социалистическа партия.
- Може би тази продължителна работа на комисията се дължеше на обстоятелството, че сътрудниците от " Продължаваме промяната " бяха доста дейни в дебатите и по никакъв метод не желаеха да има гласоподаване с хартия. Но мисля, че се получи логичен спор. Работата ни завърши с триумф на равнище правна комисия и се надявам същото да се случи и в пленарната зала.
 
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР