Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Антикризисните мерки на правителството влизат в

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Антикризисните мерки на правителството влизат в
Коментари Харесай

Георги Гьоков: 50 лв. на месец данъчни отстъпки за всяко дете

Интервю на Нора СТОИЧКОВА

- Антикризисните ограничения на държавното управление влизат в действие дружно с актуализацията на бюджета. Да стартираме с подпомагането в обществената сфера.

- Антикризисните ограничения имат за цел да подкрепят хората в изискванията на висока инфлация. Социалните ограничения са невиждани.

През 2008 година стартира финансовата рецесия и също имаше инфлация, само че такива ограничения не бяха подхванати. Сега обаче времената са други - българите са с най-ниски приходи в Европа и е много мъчно да се оправят със сериозното нарастване на цените на силата и енергоносителите, както и на стоките от първа нужда.

На годишна база инфлацията за април е над 14%, само че като влезе човек в магазина нарастването на цените е плашещо. За обособени артикули, като олиото да вземем за пример, повишаването е 30-40% и повече. Хлябът също нарастна. Така че главната цел на антикризисните ограничения е да се помогне на хората да минат по-леко през този интервал на висока инфлация. Другата цел е да се подкрепи бизнесът, с цел да няма банкрути и сериозна безработица в страната.

- Критикуват Ви, че тези антикризисни ограничения са закъснели?

- Няма по какъв начин да ги назоваваме закъснели. От 1 април влезе в действие бюджетът за 2022 година и там бяха увеличени обществените заплащания точно поради инфлацията. Само в региона на обществената политика са заложени 20 милиарда лева Дори опозицията регистрира, че бюджетът е доста обществен.

- И в този момент още 2 милиарда лева за антикризисните ограничения...

- Повече са, тъй като към тях би трябвало да прибавим още 1,6 милиарда лева, които са за нарастване на пенсиите. Като включим и поддръжката за бизнеса за увеличените цени на тока, се вижда ясно, че държавното управление подхваща съответни и съществени ограничения. Опозицията обаче се пробва да омаловажи тези старания, само че действителността е друга.

- Да стартираме от поддръжката за младежите и фамилиите с деца.

- За всяко дете на работещи родители ще има по-големи данъчни облекчения. Това е доста остаряла концепция на Българска социалистическа партия. Простата сметка демонстрира, че за всяко дете на работещите родители всеки месец ще остават по 50 лева повече. Идеята на Българска социалистическа партия е всеки месец хората да получават тези пари, само че в последна сметка обединението реши, че това ще става на всеки три месеца. И това е отвън детските добавки за деца до 18 година, за които има подоходен аршин. От 1 юли и те ще бъдат увеличени с 20% - стават 50 лева

Ако към всичко това прибавим бюджетните ограничения за безплатните детски градини и ясли от 1 април; помощите за първокласници и осмокласници, която също желаеме да увеличим. За страдание, поради инфлацията хората не могат да усетят в цялостния размер помощта.

- Другата уязвима група са хората в пенсионна възраст.

- За доста българи пенсията е единственият приход. В България са най-ниски спрямо цяла Европа както заплатите, по този начин и пенсиите.

Ще припомня за това нарастване от 25 декември, когато пенсиите се усилиха приблизително с 12,8%. Тази стъпка опозицията се опита да я омаловажи.

Сега от 1 юли ще бъде повишен самостоятелният размер на пенсията с 10%. Освен това досегашната добавка от 60 лева става част от пенсията. Минималната пенсия ще стане 467 лева Само за съпоставяне: 44-тия парламент я остави на 300 лева, а в този момент с това осъвременяване се получава, че минималната пенсия е нараства с 55%. Този метод е по-справедлив, в сравнение с в случай че вдигнем всички пенсии с 21,6%. Защото едно е това нарастване върху 300 лева пенсия, друго е върху 1000 лева

- Казвате, че този метод е по-справедлив. Да създадем още малко сметки.

- Например, при 1000 лева пенсия с нарастването от 10% се прибавят 100 лева към нея плюс тези 60 лева - значи тя става 1160 лева Това е нарастване с малко над 16%. Затова споделяме, че този метод на нарастване на самостоятелната пенсия е по-справедлив.

- Колко българи получават минимална пенсия?

- Малко над 1 милион. Около 35 000 души получават над 1500 лева пенсия.

- А за какво се подвига таванът на пенсиите?

- Вижте, не е почтено да има таван на пенсията. Той беше натрапен обратно във времето поради доста съществени изкривявания в системата. Много хора стачкуваха, че не могат да си избират три поредни години, когато са получавали по-високи приходи. Но, представете си, че един човек се обезпечава през по-голяма част от живота си на най-малък застрахователен приход, знаейки, че може да избере три златни години, когато ще се обезпечава на оптимален приход. Като резултат той ще получи несъразмерно висока пенсия по отношение на осигурителния принос, който има към пенсионната система. Да не приказваме за това, че по данни на Национален осигурителен институт има доста осигурителни измами в тази посока.

От друга страна, съществуването на таван на пенсиите демотивира хората да се обезпечават на по-високи приходи. Като премахнем тавана, считаме, че ще върнем доверието в пенсионната система.

От 1 юли таванът на пенсиите ще стане 2000 лева, а от октомври - 3400 лева

- Кога смятате да преизчислите пенсиите?

- От 1 октомври ще се направи преизчисление на пенсиите по следния способ. Взимаме самостоятелната пенсия и минаваме през всички години след 2008 година, когато тя не е била осъвременявана. Ще се вземе за база повишаването на междинният застрахователен приход, което е по-благоприятно за хората. В този интервал имаше години с ниска, нулева и негативна инфлация и по тази причина не е преференциално за хората тя да се вземе за база. От Национален осигурителен институт пресметнаха, че по този метод нарастване на пенсиите ще получат към 770 000 души - тези, които са пенсионирани по-назад във времето с ниски пенсии. Това не е предстоящото преизчисление със средно-осигурителния приход от 2021 година, за което ще са нужни 5 милиарда лева Но, за жалост, това са опциите на Национален осигурителен институт.

Говорим от много време, че би трябвало да се усилят осигурителните вноски, с цел да има доходи и нарастване на пенсиите. В съдружното съглашение е написано, че няма да усилваме налози и осигуровки. Така желаят хората, само че това значи, че няма увеличени доходи, с цел да има по-високи разноски. Така че това, което вършим, е вероятното и е релативно заслужено. Когато вдигнем прага на осигурителния приход на 3400 лева, ще останат единствено към 1000 души над него. Тенденцията е този предел да отпадне.

- Как ще се справите със задълбочаващите се неравенства?

- Неравенствата са международен проблем. Четох някъде, че около пандемията на всеки 36 часа се появява нов милионер. Но в това време доста хора изпадат в последна беднотия. Закъсняваме в този развой, тъй като България има най-ниски приходи и големи неравенства.

- Не е ли време да се вкара напредничав налог?

- Да, прогресивният налог би трябвало да се вкара, а корпоративният - да се усили. Трябва да има и необлагаем най-малко на приходите. Нали разбирате, че ние споделяме в този момент - увеличихме минималната заплата на 710 лева, само че на процедура върху нея се заплаща плосък налог и осигуровки и чисто тя става към 550 лева Този плосък налог генерира работещи небогати.

Да вземем за образец семейство с 2 деца. Родителите работят на минимална заплата - значи приходът в фамилията е към 1100 лева чисто и като разделим това число на 4, се получават под 300 лева приход на член от фамилията. А прагът на беднотия в този момент е 413 лева и следващата година ще се вдигне. Така че е неотложно да се преразгледа още веднъж данъчната политика.

В рамките на тази коалиция може би е самоуверено да се приказва за напредничав налог, само че за необлагаем най-малко би трябвало да се мисли. Това е пътят да понижим неравенствата.

Отново да подчертая - когато тръгваш от доста невисок старт, колкото и да са огромни нарастванията, резултатите остават ниски.

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР