Интервю на Ксения Ларина , The Insider- Русия и путинската

...
Интервю на Ксения Ларина , The Insider- Русия и путинската
Коментари Харесай

Иля Хржановски*: Промяната в Русия ще дойде с кръв, терор, за огромно съжаление, ще се случат много ужасни неща

Интервю на Ксения Ларина, The Insider

- Русия и путинската агитация интензивно построяват „ облик “ на войната против Украйна върху историята на Втората международна. Как, съгласно Вас, се трансформира отношението към военните закононарушения?

- Основната фраза за Холокоста през всички тези десетилетия беше „ Никога повече “. Но виждаме, че това към този момент не работи, и не работи безусловно на същата тази територия, на която са още живи хората, които помнят Холокоста. Но тази съвсем 80-годишна идея явно не работи и не е в положение да защищити човечеството от чудовищни неточности.
И в случай че разказът за тези събития по някакъв метод става все по-актуален, подтекстът се трансформира.
Историята на Украйна, да вземем за пример. През последните 100 години там всичко е залято с кръв — и Гладомора, и страшните борби от Втората международна, и Гражданската война, и чудовищни репресии. В Харков, през 30-те години репресиран е бил всеки четвърти гражданин на града. А това пък значи, че всеки втори е писал доноси. Страшни процеси!
Затова не знам, не мога да кажа по какъв начин ще се преглежда предишното в подтекста на сегашното.

- Путин интензивно, нападателно и по всевъзможен мотив вкарва собствен подтекст в сегашните събития. Всичко стартира с мита за украинските нацисти, той продължава, в действителност. Той даже твърди, че милион и половина евреи са унищожени от украинските нацисти и бандеровци. Но, съгласно Вас, какъв брой правдоподобно звучи това за хората?

- За 100% от аудиторията в Русия, изключително за всеобщата публика, на която мозъкът е промит от малкия екран всичко това е чистата истина. Това са хора, които ще повярват в каквото и да било. Това е ужасно.
В Русия тематиката за Холокоста, да вземем за пример, не е изговорена. Както и тематиката за колаборационизма. Колаборационистите са били минимум 400 хиляди души. Във Вермахта е имало 400 хиляди етнически руснаци. Имало е и украинци, 250 хиляди. Това е голяма тематика, по какъв начин, за какво 400 хиляди души са воювали на страната на Германия. Но Путин не приказва за това.
Много огромна част от архивите на ВСВ са засекретени, засекретени са документите на Политбюро, на Централен комитет, всичко това са документи за страшни закононарушения.
Всичко това се трансформира, от една страна в халюцинационен комикс, а от друга – в действителен пъкъл.
В Украйна всеки схваща какво е войната, какво е нацизма. Кой играе ролята на нацистите в настоящия миг и коя страна е фашистка.
Ние сме се родили във фашистка Русия, както ни излиза наяве в този момент. Във фашистка Съветска Русия, която не можа да се оправи с предизвикването на демокрацията, на свободата и попадна в действителния нацистки, фашистки тоталитарен режим на Путин.
Това е действителността.
Но той, също като Хитлер, който твърдял, че освобождава Чехословакия, „ освобождава “ Украйна. Риториката не се е трансформирала.
А народът е благополучен: господарят освобождава, те вземат участие в нещо велико, всички се веселят.
Защото механизмът на пропагандата на Путин…Първо, на мен ми се коства, че Путин се трансформира в неприкрит антисемит. Всички тия приказки, че той е подобен гальовен човек, че обича евреите, че не е антисемит – съдейки по изявленията му от последните дни и за това, което приказва за Украйна… А това е страна, която всенародно и законно избра за президент евреин. Той не го крие, споделя за родителите си, за предците си.
Господин Путин не си показва такива нещо, той и не има вяра в тях.

- Разбира се, той е уверен, че Западът особено е поставил етнически евреин, с цел да прикрива нацизма и да унищожи първо Украйна, а след това и Русия.

- Да, и аз считам, че той напълно скоро ще премине към открит антисемитизъм, както и, че скоро в Русия ще има огромна антисемитска вълна. Голяма.
Но всичко това в един миг ще се взриви. Въпросът е в каква форма.
Аз съм уверен, че Русия е странна страна, територията и е странна: на половината и територия никой не живее, там въобще няма нищо. Там постоянно изведнъж може да се случи нещо напълно ненадейно.
Обикновено е нещо ужасно, само че знаеш ли, може да се случи и нещо разхлабително.
Но нямам доверие, че това може да се случи по кротичък път. Смятам, че в Русия ще има кръв, гнет, за голямо страдание, ще се случат доста ужасни неща.

- Как оценявате „ художественото “ и идеологическото оформление на тази война? Всичко, което през тази година и половина беше употребявано, с цел да се оправдае тази война, руснаците да повярват, че това е освободителна война, че всички те прогонват фашитската гадина от своята земя. И, съгласно Вас, по какъв начин е основано и построено това, имало ли е тактика, прелиминарен план?

- Имало е тактика. Вероятно е реализирана най-малко 20 години. Всичко е редовно, ослепително квалифицирано и безусловно безапелационно.

- Защо е толкоз елементарно да се манипулира груповото схващане?

-Историята на Русия е напълно изкуствено основан мит, който не е добре изучен към момента. Но тези митове…те са безпределно количество и се сменят един различен. Какво тъкмо е ставало през XII век не е значимо, значимо е единствено в подтекста на избран интерес в съответния, сегашния миг.
Тези хора, които дават отговор за идеологията и се занимават с пропагандата на режима, са не по-малки военни нарушители от тези, които с оръжие в ръка убиват украинци, които по право живеят на своята земя, незаконно окупирана от Русия.
Мотивирането на хората да убиват, цялостното заличаване на свободата на словото и основаването на безусловно илюзорно общество – това е гигантско закононарушение.
Това е продължение на руската идеология: по-добре гибел, в сравнение с живот.

- Тоест, в близко бъдеще не можем да имаме очаквания за Русия?

-На магия, да падне комета или метеорит…Може Путин да си почине самичък.
Страната и светът в този момент се намират в такова състояние, че всичко може да се случи. Но на това не може да се разчита.

*Иля Хржановски е режисьор, сценарист, кино продуцент и член на Европейската кино академия.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР