Интервю на Корнелия Нинова в предаването „Още от деня” по

...
Интервю на Корнелия Нинова в предаването „Още от деня” по
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Предлагаме модерна и конкретна програма за ...

Интервю на Корнелия Нинова в предаването „ Още от деня” по БНТ
Водеща: Огласихте управническа стратегия за първите 100 ръководство на левицата. Това наподобява като поръчка за премиерски пост, а вие до момента се въздържате от това да кажете кой ще е министър председател, в случай че Българска социалистическа партия вземе ръководството. Вие ли ще бъдете?

Корнелия Нинова: Това, което направихме през днешния ден е съвременна европейска процедура. В редица европейски страни партията, която претендира да ръководи излиза с такава стратегия за първите 100 дни преди изборите, с цел да са наясно гласоподавателите какво избират.

Освен това в тази обстановка считаме, че е още по-наложително, тъй като има потребност от незабавни дейности безусловно в първите дни при продобиване на избори в няколко направления:

- за запазване живота и здравето на хората

- за възобновяване на стопанската система

- за повишение на приходите и обезпечаване на работа.

Това са претекстовете ни да излезем през днешния ден с такава съответна и ясна стратегия.

Заявката я знаем - 4-те най-важни казуса:

- Здравеопазване, стопанска система, обществена политика и обучение.

Можем да ги решим. Ето нашите съответни оферти.

Водеща: Голямата рецензия към ГЕРБ е, че се нарушава имунизационния проект. Вие включвате избрани ограничения във вашата стратегия за ръководство за първите 100 дни. Нека да чуем по какъв метод смятате да решите тази рецесия.

Корнелия Нинова: До първата седмица от тези 100 дни актуализиране на описите на възрастните хора, хронично заболели и хората на първа линия.

До 2 седмици служебно снабдяване от РЗИ на имунизациите на персоналните лекари, които да стартират имунизация по тези описи.

До 1 месец стратегия, организация и обособяване на коронавирус лечебни заведения и чисти лечебни заведения, с цел да могат и хората, които страдат от други болести да имат достъп до лекуване.

Веднага, безусловно от първите дни начало на диалози за доставка на ваксини - китайска и съветска. Вижте днешната информация - Австрия към този момент е договорила 1 000 000 броя ваксини “Спутник V”.

Веднага, безусловно в първите 7 дни възбрана на продажба на държавни и общински лечебни заведения, тъй като сега знам най-малко 2, където минах в страната - в Старозагорско и Пазарджишко са на масата на продажба. Общински лечебни заведения за продажба в тази рецесия е парадокс.

Водеща: Докато беше здравен министър сегашният финансов министър Кирил Ананиев сподели, че ще се продават парцели на лечебни заведения или крила на лечебни заведения, които не работят, с цел да могат да се покрият задълженията на лечебните заведения. Знаем, че изключително общинските лечебни заведения имат доста задължения. Не приемате ли подобен вид за покриване задълженията на лечебните заведения?

Корнелия Нинова: Не, той е краткотраен и няма резултат. Ще се продаде едно имущество и краткотрайно ще се покрие дългът, само че тези лечебни заведения по модела, по който действа опазването на здравето ще натрупат нови задължения, а няма да има какво повече да се продава.

Нашето предложение е страната да поеме задълженията на общинските и държавните лечебни заведения и превръщането им от търговски сдружения в лечебни заведения. Затова е належащо да се създадат съществени законодателни промени, които ще се случат в края на тези 100 дни.

Водеща: Г-жо Нинова, вие казвате разделяме коронавирус лечебни заведения от чисти лечебни заведения. Как обаче в един дребен град ще разделите лечението на тези заболели, като има единствено една болница в града?

Корнелия Нинова: Ще им се обезпечава превоз до най-близката коронавирус болница. Защото на тези хора, които имат други болести, получават инфаркти, инсулти би трябвало да се обезпечи съответно лекуване, както и интервенциите несъмнено.

Водеща: Доходите са друга доста основна тематика, която е значима за всеки един от гласоподавателите. Какво е вашето решение за тези първи 100 дни?

Корнелия Нинова: Още в първия месец ежемесечна държавна помощ във всяко домакинство по този начин както направиха доста европейски страни.

Изплащане по една минимална заплата на самоосигуряващите се лица, на работещи родителите, които останаха да гледат децата си заради затварянето на учебните заведения и детските градини - 70% от трудовия им приход, само че не по-малко от една минимална работна заплата.

Това са незабавните ограничения, които планираме да осъществим още в първия месец.

Водеща: Колко средства ще са нужни за тези незабавни ограничения и от кое място, от кое перо в бюджета ще бъдат взети?

Корнелия Нинова: Пари има задоволително в страната. Ако извършите една сметка за това какъв брой пари бяха изхарчени в последните месеци от премиера Борисов неконтролирано от Народното събрание и отвън бюджета, те надвишават няколко милиарда. Важно е по какъв начин се харчат тези пари. Защото сега държавното управление на ГЕРБ и “Обединени патриоти” харчат безредно, предизборно, с краткосрочни цели.

Тази стратегия, която през днешния ден представихме за първите 100 дни коства по-малко от парите, които се похарчиха в последните месеци, само че залага дълготрайни политики. Мерки, които ще имат трайно въздействие и трайни последствия - да вземем за пример подготовката в тези първи 3 месеца за преизчисляване на всички пенсии коства милиард и 200, а 50-те лева, разграничено на 4 години е 3 стотинка дневно за възрастния човек, което е ужасно унизително струваше към милиард.

Водеща: Ще ги продължите ли тези 50 лева, досега в който не стартира решение по някакъв различен модел на приемането на пенсиите?

Корнелия Нинова: Да, 50-те лева в този миг, въпреки и нищо, въпреки и обидно към пенсионерите, им оказва помощ в сериозен миг. Но този проблем би трябвало да се реши продължително с преизчисляване на всички пенсии, което ще докара до увеличение на всички пенсии с сред 20 и 30%.

Разбира се доста политика би трябвало да вложим в първите 100 дни. Много сме заложили за младежите, за младите фамилии, тъй като те са втората уязвима група с помощи за децата, безвъзмездни медикаменти до 14 години, безплатните учебници. Помощите за майчинство за втората година да станат с размера на минималната заплата.

6500лв еднократна помощ за първо и второ дете на работещи родители, които се обезпечават и редица други ограничения, които за 10 минути няма да имам време да показва.

Водеща: ГЕРБ ви подлагат на критика, че ще вдигате налозите върху приходите, тъй като вашата концепция както нееднократно сте споделяли е въвеждане на прогресивния налог. И с цел да сведем този въпрос до конкретика - по какъв начин на един младеж със заплата над 3 000 лева вие обяснявате, че би трябвало да гласоподава за вас?

Корнелия Нинова: Ако получава да кажем 3 000 лева и има едно дете ще заплаща налог върху 2500.

Ако има две деца, ще заплаща налог върху 2000. Тоест 1000 лева ще му останат необлагаем най-малко.

Що се отнася до прогресивния налог близо 790 000 фамилии ще заплащат по-малък налог поради фамилното подоходно облагане. 120 000 ще заплащат малко по-висок и 3 500 000 индивида същия както до момента.

Обясняваме го с желанието за понижаване на неравенствата, за заслужено и солидарно общество. Всички би трябвало по някакъв метод в тази рецесия да си оказваме помощ и да бъдем съпричастни. И ще се базира още веднъж и на международна и европейска процедура - съвсем на всички места, с доста малко изключения няма плосък налог. Почти на всички места е напредничав.

Водеща: Вие обявихте образованието като различен главен ваш приоритет. И нещо доста съответно казвате: по един учебник за един образователен предмет. Безспорно това ще улесни родители, учители, само че някак си ще изправите против себе си един цялостен отрасъл - на книгоиздателите, на съставителите на учебници, които в един миг ще останат без работа.

Корнелия Нинова: Не, надали ще останат без работа. По този метод ще подсигуряваме тъждественост в образованието, тъй като в този момент по един предмет по един клас в цялата страна от време на време се учи по 11 разнообразни учебници. Освен това най-важно е наличието. Привеждане наличието в понятен за децата тип, който дава отговор на техните възрастови особености. И да дава отговор на същинската българска история и да включва българските класици, българската просвета и нематериалност. По-важно е наличието, в сравнение с технологията. При това за издаването на това наличие да дава отговор страната. Тоест повече страна в образованието.

Водеща: Данък добавена стойност за книгите и учебниците какъв брой е съгласно вашата стратегия?

Корнелия Нинова: Ние предлагаме понижаване на Данък добавена стойност върху храни и медикаменти.

И няколко думи за стопанската система в този 100-дневен проект, тъй като нищо от това, което говорихме до момента няма да бъде изразено, в случай че не е обезпечено със средства от стопанската система.

Спешни ограничения в стопанската система са нужни като да вземем за пример това, че още в първите 15 дни имаме намерение да въведем данъчна почивка за бизнеса и до 45 дни да понижим с 30%?документите, които се подават за помощ по разнообразни стратегии в коронавирус рецесията.

И 50% редуциране на периодите за заплащане на тези пари. Защото компаниите чакат съвсем по година за помощи.

Но най-важното е освен за тези 100 дни. Започваме незабавно събаряне на административния, стопански политически рекет върху компаниите.

Освобождаване на стопанската система от всевъзможен напън. Държавните служби няма да се употребяват като средство за напън върху тях. Големите няма да натискат дребните и да ги изсмукват от пазара.

И държавно управление, и политици няма да ви желаят комисионни, с цел да получавате публични поръчки.

Така че спасяването от рекета е предоставяне на независимост и въздух на бизнеса. Ще ги помолим те да вършат 2 неща: да създават БВП и да откриват работни места. А страната и държавното управление да бъде зад тила им и да им оказва помощ с всичко, което може.

Водеща: Последни думи към гласоподавателите в последните 20 секунди:

Корнелия Нинова:

Уважаеми български жители,

не се опасявайте, излезте и гласувайте, в случай че желаете да имаме достъп до опазване на здравето, положителни приходи, децата ни да бъдат образовани, да живеем умерено, сигурно в домовете и на улицата.

На 4-ти, 4-ти с номер 4 в бюлетината. С грижа за хората!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР