Интервю на Живка Кехайова Г-н Търновалийски, как, според Вас, ще

...
Интервю на Живка Кехайова Г-н Търновалийски, как, според Вас, ще
Коментари Харесай

Георги Търновалийски специално за Zonanews: Корнелия Нинова си е направила един Национален съвет, който ползва като гумен печат, узаконяващ нейните щения, нейните решения

Интервю на Живка Кехайова

Г-н Търновалийски, по какъв начин, съгласно Вас, ще се отрази на изборните резултати на Българска социалистическа партия присъединяване в Правителството на Кирил Петков?

Българска социалистическа партия има голям проблем с поддръжката, която получава на последните два избора. Знаете, че от 1 млн. дали своят вот за Българска социалистическа партия през 2017 година, стигнахме до 270 000. За страдание управлението не направи разбор за какво това се случи и да предприеме дейности, да върне доверието и поддръжката, нужна на Българска социалистическа партия. Нужна освен на партията, а и на обществото, тъй като Българска социалистическа партия е същинската лява партия. За страдание в последните години това управление направи всичко допустимо да принизи партията до една второразредна политическа мощ.

Това ли е повода за ниските резултати?

Причината е, че хората към този момент не имат вяра на Българска социалистическа партия. Трудно обяснимо е по какъв начин след толкоз години в съпротива, Българска социалистическа партия вместо да усилва резултата си, продължава да го намалява. По отношение на присъединяване в ръководството - ясно е, че като политическа партия Българска социалистическа партия имаше потребност да взе участие в ръководството на страната, с цел да осъществя политиките си. Но всяка политическа партия има своя идеология и свои правила.

И когато загърбиш и идеологията, и правилата, а присъединяване в ръководството е в интерес единствено на реализирането на някакви персонални упоритости, разумно получаваш отрицателния резултат. Какво имам поради - неприемливо е Българска социалистическа партия да бъде в едно ръководство с ДСБ, която постоянно е била политическият противовес. ГЕРБ беше политически съперник като ръководеща партия, само че политическият противовес на политиките, на концепциите на Българска социалистическа партия постоянно е била ДСБ. Това гласоподавателите, членовете, няма да го простят на Българска социалистическа партия, нищо, че е решение на управлението им. Със сигурност учстието в това ръководство ще се отрази отрицателно.

Другото - с всичките разправии към този момент години наред в самата Българска социалистическа партия, разправиите с всички структури по места - освен Пловдив, а също Варна, Перник, Монтана и доста други - също се отразява. Как да имат вяра хората на партия, която не може да оправи личния си двор?

На тези избори аз чакам един още по-нисък резултат за Българска социалистическа партия. Дано българите да са дейни. По-висока изборна интензивност може да помогне малко. Октомври е подобаващ месец - ще са завършили отпуските.

В обществените медии в действителност не дребна част правят оценка ръководството, в което взе участие и Българска социалистическа партия, като провалено. В същото време четем, че същата коалиция се кани да ръководи, в случай че изборите й дадат този късмет.

Ясно и изрично Българска социалистическа партия би трябвало да съобщи на гласоподавателите какво мисли да прави - дали ще взе участие в вероятно бъдещо ръководство в същия състав на обединението - още веднъж с десни партии, или ще бъде същинската лява партия и ще пази лявата идеология и левите политики в България. Това обаче не го чуваме. Корнелия Нинова си е направила един Национален съвет, който употребява като гумен щемпел, узаконяващ нейните щения, нейните решения, а това по никакъв начин не е добре за партията.

Проблемите и споровете с президента също играят отрицателно на отношението на българите на Българска социалистическа партия. Вместо те да се вземат решение, се основават нови - ето виждате отношението към участниците от Българска социалистическа партия в служебния кабинет. Няма нищо по-нормално в един длъжностен кабинет, изработен от президент, който е номиниран, избиран, подкрепян от симпатизантите на Българска социалистическа партия в цялата страна, да има учстие на Българска социалистическа партия. Не единствено е разумно, наложително е.

Това е отношение на Румен Радев към българските социалисти. Показва, че той не е в спор с тях. Ако има спор, той е с тясното управление на партията и съответно с Нинова. Това също ще се отрази доста отрицателно на изборния резултат на Българска социалистическа партия, само че нищо не се прави в това отношение. За ръководител на предизборния щаб се избира един човек, който тя единствено преди две години персонално отиде във Варна, с цел да го в профил и изключи - Гуцанов. И ето - след един доста къс интервал, не знам какво тъкмо се промени в връзките им, само че в този момент го избират за ръководител на щаба - това е несериозно.

За безпринципна политика постоянно се заплаща скъпо.

Плащаме обаче всички ние. Ако Българска социалистическа партия не се върне на здрави идеологически основи, да се върне към заложените в правилник и документи правила, нищо положително не ни чака като партия. Много хора са разочаровани, в това число и партийни членове, а отново споделям - за страната е нужна мощна лява партия. В момента Българска социалистическа партия не е тази нужна на България партия и за жалост това са обстоятелствата. Все отново ние няма да спрем да работим, ще си поддържаме партията макар управлението и ще се опитваме да връщаме партията към правилата й, към идеологическите й основи.

Ще успее ли Нинова да закрие Българска социалистическа партия, както постоянно пишат и съперниците, и ваши симпатизанти?

Нинова в действителност съществено промени устава, само че въпреки всичко има нещо, което не може да направи персонално. Единственото, което не може да направи и е в пълномощията единствено на конгреса на Българска социалистическа партия, е да закрие партията. Всичко друго по този правилник тя може да го прави и го прави, макар правилата, въз основата, на които е създавана тази партия и идеологията, въз основата, на която съществува към този момент 130 години.

Проблем е обаче, че тя сподели по какъв начин владее и конгреса. Мога да дам образец с двете оставки, които тя подаде - първата сама си я отдръпна, втората свиканият от нея конгрес не одобри - това е политически и юридически нонсенс и цялостна полуда. Това също се отрази на доверието към Българска социалистическа партия. Няма такива уставни положения, конгресът да разисква, или да не приема оставка. Това е висшият орган на партията и има доста по-сериозна работа от това да удовлетворява нечии щения. По правилник няма ангажименти - оставката наложително се приема. Ето Ви още един принос на председателката на Българска социалистическа партия Нинова към изборните резултати на Българска социалистическа партия - отрицателните такива.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР