Интервю на Живка Кехайова Днес ГЕРБ/СДС внесоха в НС проект

...
Интервю на Живка Кехайова Днес ГЕРБ/СДС внесоха в НС проект
Коментари Харесай

Политическият психолог проф. Антоанета Христова, специално за Zonanews: По джоба си българинът разбира защо това правителство трябва да си ходи

Интервю на Живка Кехайова

Днес ГЕРБ/СДС внесоха в Народно събрание план на решение за гласоподаване на избор на съмнение на държавното управление. Към момента Има Такъв Народ - без отделилите се, Движение за права и свободи и " Възраждане " обявиха, че ще поддържат вота и в случай че няма фрапантни промени в настройките това значи 124 гласа " За " против 116 срещу. Какво да чакаме?

При този парламент постоянно можем да чакаме непредвиденото. Следователно по-скоро мога да приказвам за това какво чакат другите гласоподаватели. Видяхме, че през вчерашния ден въз основата на социология, колкото и относителни да са данните, картината е следната - доминират хората, които желаят да има избори незабавно. Това опонира на всички досегашни тези на социолозите, че обществото, видите ли, не желало избори.

Единствената разлика в желанията на болшинството, проличаващи в тази статистика, са дали изборите да са оптимално скоро, или по-късно наесен, т.е. във времевия диапазон, само че пък и постоянно задаваните въпроси са не какво искаш да се случи, а какво предполагаш, че ще се случи.

С други думи - съвсем цялото общество, без една в действителност доста дребна група, подкрепяща ръководството, желае това държавно управление да падне от власт. Причината да има такова болшинство, желаещо края на това държавно управление е преценката, че ръководството му е във щета на България.

Контратезата, че наоколо има война, а се намираме и в икономическа рецесия, не е продуктивна, тъй като тъкмо в такава обстановка е още по-недопустимо страната да се ръководи зле. Правителството потвърди, че не може да ръководи рецесии, а опитът да го прави води до още по-големи рецесии. Води до двуцифрена инфлация спрямо едноцифрената в европейските страни.

По джоба си българинът схваща за какво това държавно управление би трябвало да си върви. Да не приказваме за полезностите, които го управляват - от лутането във връзка с проблема с войната в Украйна, до ветото за Република Северна Македония. Ето и през днешния ден Кирил Петков се пробва да замаже нещата с някакви спомагателни процедури, които освен не основават изясненост, а още повече объркват процедурата, по която би трябвало да се разисква въпросът. Да не приказваме, че тази процедура е " затворена " за българския парламент с подписването на контракта и рамковото решение на Народното събрание по-рано.

В този смисъл безредните придвижвания на държавното управление ни привеждат в положение на свободно рухване, както настоявам от дълго време.

Струва ми се, че решението на ГЕРБ/СДС да внесат избор на съмнение е извънредно навреме. От позиция на техните гласоподаватели е даже закъсняло, тъй като гласоподавателите на ГЕРБ са подготвени и чакат сходна стъпка преди повече от месец. Очевидно политиците са изчакали да узрее обстановката до степен вотът да получи оптималната поддръжка.

Анализаторите, които се опитваме да проучваме нещата в действителност професионално, бяхме съвсем сигурни, че няма да чакаме още дълго сходен ход. Неизбежно беше събитията да се ситуират по този начин, че тази изцяло невъзможна за битие коалиция, да се срине.

Всъщност тя от дълго време се беше сринала, само че аз не знам заради какви аргументи сътрудниците в нея някак съумяват да стоят и да търпят. Със сигурност, имат причина. Може би в случай че мислим отвън понятието " спекулация ", причина може да се търси в интереса на всяка от политическите сили, ползата на водача и на електората на съответната партия. Очевидно е обаче, че всички упоменати ползи са били защитавани в тази по генезис нежизнеспособна коалиция.

Българска социалистическа партия, отпред с Корнелия Нинова, да вземем за пример, ясно сподели предпочитание да остане до край и по този начин пропусна момента да продължи в идната вълна на съревнование. Вярно, че за самата Нинова друга опция нямаше. С излизане от управническата коалиция тя би признала, че е позволила неточност и щеше да бъде изправена пред конгрес за промяна на водача. А в този момент за излизане е към този момент късно.

Същото съвсем се отнася и за " Демократична България " Тя се пробва сега като част от ръководство, да демонстрира мускули, а в действителност всеки един ден взаимно ръководство с Българска социалистическа партия лишава гласоподаватели на Демократична България.

Интуицията в политиката е доста значима, а съгласно мен на тези две партии, които загатнах, тя ги е напуснала сега, в който са влезнали в коалиция с популистки партии. Докато Слави Трифонов - както и да го оценяваме него и политическата му мощ, очевидно усети, че присъединяване му в обединението предизвиква срив, който всеки миг ще премине точката, след която завръщане в политиката е невероятно.

Според мен това го накара да работи и неговото деяние разбърка мръсотията. Всъщност в такава погромна обстановка постоянно има някой, който се престрашава да работи, да даде старт на разбъркването.

Предвид това, че постоянно има степени на виновността, Трифонов и Има Такъв Народ може би с тази стъпка могат да получат някакво помилван от електората си (не, че аз мога да ги оневиня за всичко, което Трифонов и Има Такъв Народ направиха), само че мога да схвана един подобен опит, адресиран към хората, които въпреки всичко са им повярвали. Поведението на Има Такъв Народ от този миг нататък би трябвало да е доста деликатно и доста рационално, с цел да си даде късмет.

Наистина е време разделно. Вотът на съмнение сега ще покаже кой в действителност осъзнава накъде ни е тласкало това държавно управление и кой в действителност мисли за демократичните процеси в България и би желал те да бъдат отстоявани. Да не забравяме, че се правеха опити да бъдат превърнати институции в репресивни машини и към момента се вършат, по избрани медии има спицъси със забрани да се канят избрани анализатори и да се употребяват техните разбори... Това са признаци на цялостен тоталитаризъм. Това в действителност е комунизма в цялата му грозотия.

Коя е най-голямата неточност на това ръководство?

Много е сложен този въпрос и не за друго, а тъй като това държавно управление по този начин и не направи правилен ход в нито една област, само че това е разследване и от основаването му, че и преди основаването му - нещо като " родова " обремененост.

Начинът на основаване на държавното управление, методът, по който са вземани решания, методът на структуриране на процеса по взимане на решения, от неналичието на авансово съглашение, което да е съдържателно, премислено и с допирателни по съществени политики.

Следствие е и от метода, по който бе определен този министър-председател, от метода на идване на власт вследствие на нелегитимни избори и затова дълбока незадоволеност на доста огромни групи гласоподаватели. Идване на власт с цената на дискриминация на прекалено много гласоподаватели чрез въведеното безалтернативно машинно гласуване- което в действителност прави изборите нелегитимни.

Всичко това постанова да бъдат отхвърлени всички практики от 2020 година до момента, довели до цялостен публичен разпад и татолна поляризация и незадоволеност у голямата част от обществото.

В подобен случай дано попитам каква е най-голямата неточност на създателите на този план, който ни ръководи?

Не единствено създателите сбъркаха. Много хора сбъркаха. Не предвидиха риска. Много хора не се поучиха от резултатите на популизма. Не проумяха, че популизмът на наша почва може да се изроди в антидемократизъм.

Степените на преобразяване на популизма в антидемократизъм зависят от другите практики на обществото да се оправя с него. Нашето общество въобще няма такива практики. То е доста оголено, пропито с извънредно съмнение към политическата система. Виждаме, че хората напряко не могат да повярват през днешния ден какво им се случва, само че не излизат на улицата.

А не излизат на улицата, тъй като при всички предходни излизания са се почувствали излъгани. В момента българите споделят с държанието си на политиците: " Оправете се! Ако има някакви политици, които да претендират за нещо - оправете се! ".

И в този момент ще кажа нещо, което доста хора се опасяват да кажат: ГЕРБ е единствената сега структурираща политическа мощ. Политически индивид, с стратегия, с хора, които са били в ръководството и имат управнически опит. Затова и се надявам при съществуването на задоволително доста хора с опит при тях, да са си видели грешките, да са анализирали до каква степен ни докараха тези техни неточности и да имат силата да ги преодолеят.

Това е единствената вяра в този миг, която върви с вярата останалите партии с опит да мислят национално отговорно и мъдро.
Време е да престанем да отхвърляме опита в политиката. Опитът в политиката се основава десетилетия и е от главно значение за връщане и основаване на принадлежности на демокрацията в политиката и обществото, в политическите практики.

Да, Българска социалистическа партия прави доста неточности, само че и Българска социалистическа партия има към момента някаква вероятност точно поради опита си. Движение за права и свободи - също. Стигаме и до " Възраждане " - Костадин Кокстадинов е човек с доста опит. Този човек сега си прави ПР на правилото на антитезата и този ПР има резултат - без да разясня посоката на този ПР, тъй като деструктивната посока е към този момент въпрос на това по какъв начин съперниците му ще отговорят.

Това, което изяснявам е, че опитът е печеливш за съответните политически субекти.

Има Такъв Народ са извънредно афектирани и ужасно " ударени " от хората, които напуснаха. Вероятно ще поддържат и те вота на съмнение.

Но! Но, преди да завърши животът на този парламент, най-важното нещо е да се прокара законът за смесено гласоподаване.
Иначе машините могат да създадат всичко, в случай че попаднат в ръце на неточни хора.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР