Интервю на Ина МИХАЙЛОВА- Как се отрази пандемията и кризата

...
Интервю на Ина МИХАЙЛОВА- Как се отрази пандемията и кризата
Коментари Харесай

Д-р Красимир Джонев: Без бели петна на картата на България

Интервю на Ина МИХАЙЛОВА

- Как се отрази пандемията и рецесията на живота и работата на хората в община Летница?

- Пандемията се трансформира в част от всекидневието на хората в общината. Над 60 на 100 от жителите са имунизирани или преболедували.

В последните месеци цените на енергоносителите стресираха хората и усложниха последствията от рецесията с ковид. Летница е от дребното газифизирани дребни обитаеми места с добре построена газопреносна мрежа. Стремежът ни да понижим нездравословните излъчвания и да цивилизоваме общността бе засенчен от внезапния скок на цените на енергоносителите - 90 на 100 от семействата, употребяващи газ, минаха на твърдо гориво или електрическа енергия. Инфлацията се отрази отрицателно на стандарта на живот и на предприемаческия дух. Въпреки компликациите 2021-ва бе сполучлива за община Летница като вложения и сполучливи планове.

- Как се оправя бизнесът в общината?

- Водещо място в стопанската система на общината има индустрията. С положителни стопански индикатори е и аграрният бранш, чието развиване е обусловено от наличните качествени поземлени запаси и индустриалния опит.

Обликът на преработващата индустрия в този момент се образува от българската компания " Уолтопия " ООД с предмет на активност произвеждане на изкуствени катерачни стени, създаване на железни структури и отливане на панели и хватки. Друга значима за стопанската система на общината компания е " Композит Х " АД, която се занимава с произвеждане на произведения от композитни материали, проучвания и развиване на технологиите в региона на композитните и полимерните материали.

Предприятие със модерно съоръжение, с водещи функционалности в локалната стопанска система е " България Фуудс " ЕООД (собственост на капитала е австрийска компания). Дружеството е с предмет на активност изкупуване, преправка и замразяването на разнообразни плодове. Продукцията е главно за експорт. " Фриго " ЕООД е дружество за преправка, надълбоко заледяване и предпазване на плодове и зеленчуци. Отгледаните плодове и зеленчуци се преработват, замразяват и оферират на пазара у нас и в чужбина. " АЖД-АГРО " ЕООД създава балиран и гранулиран фураж.

Началото на пандемията се отрази стресиращо на бизнеса, изключително на обвързвания с туризъм и ресторантьорство. Големите бизнесмени изпитаха усложнения, свързани с логистиката и неналичието на квалифицирани фрагменти. Забавени доставки на първични материали от всички краища на света, усложнен превоз и износ на подготвена продукция затрудниха компаниите. Въпреки опитите на държавното управление да компенсира високите цени на енергоносителите се усеща закъснение в темпа на растеж на чистите доходи на компаниите.

Към днешна дата, след метаморфоза на работата и ръководството в новите условия, всички огромни компании работят добре, употребяват се всички запаси и механизми за превъзмогване на рецесията.

- Какво направи общината през последните години, с цел да притегли непознати вложители, да усили със 70 на 100 работните места и с 56 на 100 междинната брутна заплата?

- Печелившата тактика за непознатите вложения се дължи на положителната община. Тя би трябвало да печели доверие, да не провокира подозрения за корупция и прецизно да съблюдава периодите.

Община Летница е извънреден сътрудник на бизнеса и всички инициативни жители и компании са добре пристигнали. Имаме настоящ Общ организационен проект, в който са планувани задоволително парцели за индустриална или смесена многофункционална устройствена зона, които при изявен капиталов интерес да са в услуга на всеки бизнесмен. Администрацията е общителна, правилна и прагматична. Сроковете за административно обслужване на компаниите са сведени до най-малко. Оперативното взаимоотношение сред администрация и Общински съвет е на извънредно високо и правилно равнище. Предложенията на вложителите се преглеждат бързо.

- Влизат ли европейски средства в община Летница и какъв е резултатът от това?

- Усвояването на европейски средства през изтеклия програмен интервал (2014-2020 г.) даде опция да продължи смяната на съществуващата инфраструктура и качеството на предлаганите услуги за популацията в позитивна тенденция. Общината осъществя няколко плана - за ремонт и обзавеждане на читалище в Летница, игрище за мини футбол, рехабилитация на улици.

- В общината хората сякаш залагат все по-малко на земеделието и от ден на ден на туризма. Къде е салдото сред двата значими бранша?

- Община Летница е образец по какъв начин типично селска, дребна община, която в предишното е развивала главно земеделие, промени внезапно насоката в развиването си. Това значително е разумно, изхождайки от обстоятелството, че високата степен на рационализация в земеделието води до все по-малка претовареност на работна ръка в бранша и до все по-голяма централизация на земя в малко субекти.

Ако в предишното със 100 дка земя е било допустимо да се прави типичен аграрни бизнес, през днешния ден това е невероятно. Животновъдството се оказва все по-труден и неконкурентен бранш. Преди 15 години в село Крушуна, известно с Крушунските водопади, имаше 200 крави и дузина селяни, обработващи лична земя. Днес Крушуна се развива като мечтана туристическа дестинация, в селото има 2 крави и нито един дребен земеделец. За сметка на това има 27 места за настаняване, които оферират 240 кревати за нощувка. Подобна е обстановката и в останалите селища. През последната година местата за настаняване доближиха 41 с 383 кревати. Приходите на общината от туристическа активност в пъти надвишават приходите от същия тип активност на прилежащи, много по-големи общини.

- Какво е бъдещето на община Летница?

- Стремежът ни е да създадем Летница конкурентна и привлекателна европейска община, като развиваме локалната стопанска система, оптимално използваме естествените запаси, икономическия и човешкия капацитет, осигуряваме сигурност и висок стандарт на популацията.

- С какво от направеното в региона на обществените грижи най-вече се гордеете?

- Успяхме да развием необятен набор от услуги за възрастни и лица в риск, което е тясно обвързвано с политиката в региона на бедността и поощряване на общественото включване - дневен център за възрастни хора с увреждания с потенциал 20 места; център за настаняване от фамилен вид на остарели хора с потенциал 15 места; център за обществена рехабилитация и интеграция с потенциал 20 места. С персонални асистенти се обслужват 36 консуматори. Предлагаме обществена услуга " Асистентска поддръжка " с общ потенциал на потребителите 13 лица; топъл обяд в изискванията на пандемия за 50 души. Чрез домашния обществен патронаж с потенциал 70 места всекидневно се дава качествена, здравословна и питателна храна. По " Патронажна грижа + в община Летница " се дават грижи за възрастни и лица с увреждания, посредством услуги в домашна среда, както и поддръжка за адаптиране на обществените услуги, делегирани от страната действия по отношение на разпространяването на КОВИД-19. Стараем се предоставяните услуги да се развиват и да реализират оптимално до хората.

- Какво би трябвало да промени страната като политика и финансиране за дребните общини?

- Членството на България в Европейски Съюз и вероятностите, заложени в концепцията на Общата селскостопанска политика и Кохезионната политика, за понижаване на разликите сред районите и изостаналостта, както и за равнене стандартите на живот, не се увенчаха с триумф. Заложените цели и упования не дават отговор изцяло на постигнатото. Причините са комплицирани и политически детерминирани. Препоръките и очакванията ми към актуалното държавно управление са посредством бюджета, през новия програмен интервал 2021-2027 година и в бъдеще, да бъдат отстранени опциите за " бели петна " (населени места без достъп до финансиране) в страната. Необходимо е всички общини и обитаеми места да получат достъп до европейски или народен запас за финансиране на планови оферти, които дават отговор на характерните им потребности.

- Какви цели си е сложил кметът Красимир Джонев преди локалните избори през 2023 година?

- Желанието ми е община Летница да бъде друга, да се развива и модернизира с темповете, с които заслужава, да е по-сигурна, да е по-удобна, тъй като имам вяра, че заслужава несъмнено бъдеще - за нас и за децата ни.

Зад гърба ми остават 23 години, изпълнени с доста труд и старания, безсънни нощи, тежки обстановки. С екипа ми постигнахме резултати, които ме карат да се усещам задоволен. Изпълнихме значими планове, освен това и в изискванията на икономическа и политическа рецесия. Резултатите са забележими. Сигурно можехме още, само че знам, че съм вложил всички старания да реализира вероятното.

Отварям нова врата с взор към идващия мандат, с чувството на човек, натрупал зрялост в триумфите и в грешките, с нови фантазии и с подготвени планове, които да надградят постигнатото. Които ще трансформират визията на община Летница, значими са за нашите съграждани и можем да ги осъществим сполучливо. Възходът на община Летница би трябвало да продължи!

КРАСИМИР ДЖОНЕВ е роден на 9 февруари 1966 година в Летница. Завършил е Тракийския университет, Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. От 1993 до 1995 година е зам.-кмет на община Летница. Работил е като контрольор в ДВСК и лицензиран ветеринарен доктор. От 1999 година до момента е кмет на община Летница. Председател е на Постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински региони към НСОРБ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР