Интервю на Фокус с кмета на Бургас Димитър Николов.Ето че

...
Интервю на Фокус с кмета на Бургас Димитър Николов.Ето че
Коментари Харесай

Кметът на Бургас: Хората, които се пенсионират, не трябва да бъдат губени от трудовия пазар

Интервю на " Фокус " с кмета на Бургас Димитър Николов.

Ето че пристигна време и за обещания диалог с Димитър Николов – кмет на Бургас, който се съгласи да отдели особено време за слушателите на Радио " Фокус “ и " Цветовете на България “, с цел да си поговорим за това по какъв начин се вършат политики през бюджет. Здравейте, господин Николов. 


Здравейте. 

" Инвестициите в бюджета за 2024 година на Община Бургас са насочени към младежите, положителната витална среда и новите благоприятни условия за развиване на бизнеса. Бюджетът за актуалната година е зависещ на демографията. “ Това казахте при представянето на проектобюджета на общината за 2024 година Днес следва и публичното му разискване. Много бих желала да бъркам, само че вие май сте единствената община в България, която обръща особено внимание на демографските проблеми и подхваща стъпки в интерес на тяхното решение. Кои са акцентите обаче в демографската ви политика и къде ще концентрирайте напъните си и като съответни стъпки и числа от бюджета? 

Благодаря. Аз първо желая да благодаря на Радио " Фокус “ за това, че дава естрада на тематиката " Демография “, тъй като съгласно нас това е казусът на нашето съвремие, съответно за България. Мисля, че дори няма район в страната и обитаемо място, което да не е обхванато от тематиката " Демография “ и от казуса с обезболяването. И това би трябвало да бъде може би най-важната тематика във връзка с национална, локална политика. В случая ние отговаряме за локалната политика. Но в действителност целият бюджет на Община Бургас е зависещ на тематиката " Демография “. Според нас ние не сме в демографска рецесия, а сме в злополука, и в случай че не вземем внезапни ограничения и не подчиним отговорността, която имаме, в тази посока, след години ще е още по-трудно и немислимо да се оправим с този проблем. 

Абсолютно сте прав, да. И въпреки всичко, какво като акценти бихте могли да посочите? Как в действителност тази угриженост за хората и демографията се превежда в съответни ограничения и числа? 

С директни и с косвени ограничения. Преките ограничения, несъмнено, това е заплащането във връзка с програмата ин витро, самостоятелните заплащания на всяко младо семейство за всяко раждане на дете, нараствания бюджет на средствата, които плащаме за сполучливи студенти. Ако сте студент в университет на територията на Община Бургас и се учите с не по-малък бал от 4,50 на учебен срок, вие получавате спомагателна стипендия от града за това, че се учите тук, и по този метод подтикваме привличането на младежи. Строителство на нови детски градини, доста по-комфортни, строителство на нови учебни заведения и материална база и спортна база към тези учебни заведения, с цел да можем да сътворяваме условия да няма проблем с търсенето на свободни места в учебните заведения и в детските градини. Изграждането на сложна педиатрична грижа – с изключение на строителство на детска болница, главен ремонт и създаване на нови педиатрични кабинети. Защото демография е и детската смъртност, демография е и лекуването на труднолечимите детски заболявания, изключително тези, които се предават и по генетичен път, с ранни съвещания, с предотвратяване на младите фамилии от генетични аномалии, с цел да може да се роди крепко дете, то да бъде витално и страната да не се пресира по какъв начин да обезпечи здравословен метод на живот на младите. Изграждане на подобаваща инфраструктура в жилищните квартали за млади фамилии. Стимулиране на младите фамилии за релокиране към Бургас, изключително тези, които идват и от други, прилежащи страни. За нас огромна опция е основаването на условия на наши събратя от Бесарабска България, в това число от Молдова, в това число от Западните ни околности. Въобще, доста мощна целенасочена акция по промотиране качеството на живот, привличане. Вярно е, че ние директно върху /…/ благоприятни условия на дамите не можем да влияем, само че можем да подтикваме механичния приръст и привличането на млади фамилии, които да основават дом и да се развиват на нашата територия. 

Да, желая да се съглася с вас, тъй като в действителност, когато приказваме за демография, става въпрос за един извънредно сложен проблем, в който се включват толкоз доста разнообразни фактори, които въздействат на това хората дали ще живеят някъде, какъв брой ще пребивавам там, изобщо здраве, околна среда, инфраструктура. И доста се веселя, че в действителност вие мислите за всички тези обособени детайли, които оформят картината. Като числа почти каква част от бюджета в проценти е ориентирана за демография? 

Мога отговорно да кажа, че целият бюджет като философия е зависещ на тази тематика. И да дам образец: ние се стремим всеки лев, който се влага на наша територия, да има някакъв детайл. Например, в случай че се построява някаква нова постройка, общинска, в изискванията, в тъжните процедури, когато се избира компания, ще има спомагателна бонус точки на компания, която назначава младеж до 30 години, която назначава човек, който е с някакви увреждания, която притегля младежи – изобщо такива спомагателни условия, които в класирането ще му дават преимущество. И по този метод ние ще подтикваме фирмите да бъдат отворени към тази тематика, тъй като те ще имат директна изгода. В подобен смисъл. Включително и с предоставяне на приоритет на средствата, които се влагат по повод да вземем за пример на основаване на условия за преквалификация на възрастни хора. За нас хората, които се пенсионират, не би трябвало да бъдат губени от трудовия пазар. Виждате по какъв начин непрестанно ни залива информация, че липсват чиновници, липсват експерти. Качеството на живот в България, в Европейския съюз за мен дава опция жизнеността и опцията хората да работят и след навършване на пенсионна възраст да се възползваме от това нещо и огромна част от тези хора, когато се усещат здрави и могат да работят, за какво да не се възползват? Трябва да се дават преимущества. Но от време на време са нужни дребни курсове на преквалификация, тъй като човек цялостен живот е работил с една специалност, само че има опция да работи с нещо друго, което може да го научи, и добитите привички от остарялата специалност да му оказват помощ и за новата. 

Разбира се. 

И тази консултация в това направление да кажем също да помогне. Аз доста постоянно виждам по строителните обекти хора, които карат строителни машини, валяци, машини за асфалтиране и така нататък техника, които очевидно са над 60 години сигурно. Това значи, че има потенциал, има опция. И ние споделяме това: това вършим ние в Община Бургас, подготвени сме да споделим нашия опит, подготвени сме да споделим това какво сме постигнали, компликациите, по които сме минали, с цел да спестим компликациите на други. Ще се радваме и страната, тъй като за нас страната е най-сериозният индивид, който може да… ресурсите са в страната, те не са в локалната власт. И по този начин, гледаме да мислим положително, не да се оплакваме, а да работим. 

За страдание, времето ни притиска много, само че доста ми се желае да ви задам още един въпрос. Чухме за самодейността ви за първокласно обучение във всички бургаски учебни заведения. Бихте ли могли да ни разкажете малко повече за концепцията и какво се случва сега на процедура? 



С наслаждение. Преди малко ме питате за числа. Сещам се за една цифра – 1 милион, от които половин милион е за раждане на дете, другите половин милион ги разделяме – половината са средствата за ин витро стратегия, другите 250 000 са за студентите. По отношение на " Първокласно начало “, това е една самодейност, която към този момент четвърта, пета година продължава на територията на нашата община. Инициативата е обвързвана с внезапна рационализация на материалната база на всички кабинети и класни стаи, в които се учат първокласници. Всяка година към 90 класни стаи се ремонтират във всички учебни заведения, без значение дали е в централна градска част, или в най-крайното село на наша територия. Освен модернизирането на материалната част, ние приготвяме и цифрови учебници за тези деца, както и обезпечаване на електронни екрани, цифрови екрани, тъчскрийн, с цел да може да се организират новите образователни стратегии, които са приспособени и са направени от преподаватели от университета. И има нова методика, която цели стимулиране на децата да бъдат функционално по-грамотни. Със сигурност след три-четири години резултатите, които към този момент следим, са доста обнадеждаващи. Децата имат доста по-добри познания по британски език, по български език, по математика, главните предмети, които са фундаментът в едно обучение, и са може би с 30-40% повече положителни привички във връзка с компютърните си познания и боравенето с компютри и с цифрови устройства. Така че обнадеждени сме и продължаваме всяка година да влагаме средства. Примерно тази година за всички учебни заведения закупихме роботи, на всяко учебно заведение – по два комплекта роботи, следващата година ще бъдат може би още четири комплекта. Така всяко дете има опция да се допре до модерна техника, да опитва, пък някой, който се възпламени и желае да продължи образованието си в тази посока, за нас ще бъде в действителност триумф. 

Много ви благодаря за този диалог. Запазваме си правото отново да ви поканим, уповавам се и да приказваме още доста за това по какъв начин се случват всичките тези положителни инициативи и политики. Дано във всичко имате триумф. Благодаря ви още един път и дочуване, господин Николов.  

Дочуване. Благодаря. 

Калина СВЕЖИН

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР