Интервю на Деси ВЕЛЕВА МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5

...
Интервю на Деси ВЕЛЕВА МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5
Коментари Харесай

Милка Христова: Източват Столичната община чрез подизпълнители

Интервю на Деси ВЕЛЕВА
МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 година Завършила е право, магистър е по ръководство на стопанските действия. Общински консултант от Българска социалистическа партия и заместник-председател на Столичния общински съвет. Заместник-председател е и на непрекъснатата Комисия по опазване на здравето и обществена политика и член на непрекъснатата Комисия по стопанска политика и общинска благосъстоятелност към СОС. - Г-жо Христова, на една от последните сесии на Столичния общински съвет бяха показани отчетите за годишните финансови доклади на всички търговски сдружения на общината. Какво е положението на общинската стопанска система?
- При приемането на годишните финансови доклади на общинските търговски сдружения за активността им през 2021 година констатирахме при някои от тях положителни стопански резултати, само че при други се обрисуваха и доста съществени проблеми. Част от аргументите са справедливи поради рецесиите, които се развихриха, само че постоянно става дума за липса на подготвеност и неприятни управнически практики. Търговските сдружения с наклонност за тревожно влошаващи се стопански резултати са тези от сферата на общинския градски превоз и " Топлофикация София ЕАД ", чиито отговорности надвишават 1 милиард лв..

- Едно от сдружения, чието име постоянно се свързва със кавги, е " Софекострой " ЕАД, преименуваното " Чистота-Искър ". За предходната година то излиза на загуба от над 700 000 лв.. Какви други проблеми има към това сдружение?

- Дружеството " Чистота-Искър " беше развило икономически практики, които направиха името му необятно известно с отрицателна популярност. С преименуването му на " Софекострой " обаче нищо не се промени. Някои порочни практики останаха. Годишният финансов доклад за 2021 година демонстрира, че Столичната община по " инхаус " контракти разпорежда действия на сдружението без публични поръчки. От своя страна, " Софекострой " ги превъзлага на подизпълнители, още веднъж без процедура по Закон за обществените поръчки и състезания, а под формата на фиктивни контракти за " наем на вътрешен превоз и техника ".

Изводът е, че към 50% от средствата, получени от Столичната община, отиват за прикрито " превъзлагане " на действия на външни компании. Така 6,1 млн. лв. още веднъж са за външни услуги, като 5,116 млн. лв. от тях са за наем на вътрешен превоз и техника.

Още при разискването на докладите попитах, откакто договорите са за наем на техника, кой работи с нея? Защото в щатното разписание на " Софекострой " няма толкоз служащи с нужните специалности. Получих комплицирани и неубедителни отговори. Категорична съм, че сдружението продължава да е трансмисия за източване на средства. Резултатите демонстрират, че то е на загуба от 718 000 лв.. Приходите му за годината са 15,217 млн. лева, като от тях 14,895 млн. лева, или 91,2%, идват от Столичната община.

2,9 млн. лв. да вземем за пример са предопределени за депониране на битов боклук и рекултивация на депото в Долни Богров, 1,8 млн. лв. са за поддържане на депата в Суходол и Долни Богров, други 2,6 млн. лв. са за сметосъбиране, транспортиране и зимно разчистване на регионите " Красно село ", " Красна поляна " и " Люлин ". Над 4,14 млн. лв. са отишли за поддържане на паркове и градини, като тази сума е изразходвана за външни услуги, т.е. активността е превъзложена.

- Кои други общински сдружения бихте определили като проблематични?

- Имаме и едно сдружение рентиер. Това е " Водоснабдяване и канализация ". То е акционер в " Софийска вода " АД и като подобен за 2021 година за първи път получи дял в размер на 7,8 млн. лв.. Собствените доходи от продажби са едвам 1,5 млн. лв., като от тях над 900 000 лв. са от наеми, а от активност са по-малко от 500 хиляди лева Т.е. има едно общинско сдружение, което е на процедура рентиер. То е със затихващи функционалности, а на него вероятно ще разчитаме да реализира общинските ВИК услуги след приключване на концесията със " Софийска вода " АД.

- Неведнъж сте повдигали въпроса и за дъщерните сдружения " Лабело " и " Заводпроект " и тяхната активност.

- Друго сдружение със противоречива активност е " Софийски парцели ", и по-точно неговите " матрьошки " - дъщерната компания " Лабело ", която е едноличен притежател на капитала на сдружението " Заводпроект ". Това сдружение - " Заводпроект ", стопанисва 28 жилището, офиси и магазини, които отдава чартърен. Апартаментите, които са 21, са относително нови, намират се на влиятелни местоположения и са с впечатляваща площ. Мога да загатна и някои от парцелите на общинската компания - офис и 4 жилището в " Лозенец ", два от които са с повърхност от 128 кв. м, 3 гаража и 3 жилището на ул. " Лайош Кошут ", единият от които е 180 кв. м, а другият - 111 кв. м, магазин на ул. " Триадица " и магазин на ул. " Гурко ". Има апартамент от 117 кв. м на ул. " Враня ", а в регион " Младост " има 10 жилището, три от които с повърхност над 95 кв. м, а един е 133 кв. м. За 2021 година от тези обекти " Заводпроект " има доходи от 193 000 лв., от които от наем са единствено 87 000 лв.. Реализираната облага, забележете, е едвам от 2000 лв..

Искам да попитам какви биха били следствията за този, който ръководи впечатляващите 28 парцела, а завършва с облага от едвам 2000 лв.? Недоумявам по какъв начин е допустимо при този вид парцели, с тази площ и местоположения да се получат тези финансови резултати?

От Българска социалистическа партия ще настояваме да се срещнем с разпоредбите за осъществяване на състезанията, с които тези парцели са отдавани на действен лизинг, кой е спечелил тези състезания и против какви цени употребява парцелите. Предложението двете сдружения да се влеят в " Софийски парцели " е на Българска социалистическа партия отпреди 7-8 години, с цел да бъде по-прозрачна активността по стопанисването на парцелите. Дейността на " Заводпроект " и " Лабело " е непрозрачна, неефективна и губеща за Столичната община.

- Последните две години бяха изключително тежки и за опазването на здравето. В какво положение са общинските здравни заведения?

- Във втората невиждана година на работа в изискванията на КОВИД-криза столичното общинско опазване на здравето съумя да се оправи с това голямо предизвикателство и да се включи интензивно в битката за здравето на хората. Голяма част от общинските ДКЦ разкриха триажни центрове и се включиха интензивно както в диагностиката на заболелите, по този начин и процеса на имунизация. Затова би трябвало да благодарим на всички заети в общинското опазване на здравето и на общинската администрация в тази област за положените старания.

Благодарение на обезпечените по контракти с Министерство на здравеопазването и НЗОК регламентирани заплащания през 2021 година на исторически принцип на 80% от активността, както и на финансовата помощ и поддръжка от Столичната община, общинските лечебни заведения и ДКЦ, с дребни изключения, завършиха годината с позитивни финансови резултати. Много от тях даже съществено усилиха размера на облагата си. Само едно ДКЦ и три лечебни заведения, от които две са за долекуване, са на загуба. Искам да обърна вниманието на обстоятелството, че лечебните заведения за долекуване в Панчарево и Кремиковци са безалтернативни в услугите, които оферират, и се нуждаят от особено внимание.

- Само финансирането ли затруднява общинското опазване на здравето?

- Голям проблем за общинското опазване на здравето е неналичието и застаряването на фрагментите, изключително във връзка с медицинските сестри. Преди време беше основан специфичен общински фонд, посредством който да се субсидира образованието на такива фрагменти, които по-късно да работят по контракт за няколко години в общинските лечебни заведения. Интересът обаче е доста дребен.

Решаването на кадровия проблем ще е най-голямото предизвикателство, тъй като, изключително в едно ДЦК, има чудноват случай - междинна възраст 75 години на лекарите в него.

Ясно желая да заявя, че при настоящия метод на финансиране от НЗОК, в случай че не са десетте милиона лв., давани от бюджета на Столичната община, финансирането на поправки и съоръжение през СУСОФ, столичните лечебни заведения са обречени на банкрут.

Общинското опазване на здравето в доста случаи е безалтернативно - то е за здравно неосигурените, обществено слабите, изключително в региона на долекуването и палиативните грижи. Така че този приоритет би трябвало да бъде гарантиран финансово и още в идващия бюджет да се обезпечат задоволително средства за активността, изключително в частта за доболничната здравна помощ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР