Интервю на Деси ВЕЛЕВА- Г-н Проданов, поехте Министерството на туризма

...
Интервю на Деси ВЕЛЕВА- Г-н Проданов, поехте Министерството на туризма
Коментари Харесай

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

- Г-н Проданов, поехте Министерството на туризма в невиждана обстановка. С какви компликации би трябвало да се преборите през първите месеци на поста си?

- За мен като министър на туризма сега е най-важно да обединим сектора и дружно да работим за превъзмогване на провокациите, подбудени от ковид рецесията. Особено належащо е решенията да се взимат на общи конгреси и да се поддържат от всички, с цел да имам ясна визия къде и по какъв начин може да помогнем като министерство и да се фокусираме върху в действителност значимите проблеми в бранша. Трябва да създадем позитивен имидж на страната ни като туристическа дестинация и да наблегнем на вярната и таргетирана реклама дружно с сектора.

В момента с екипа ми работим за модела на гаранционния фонд, помощите по мярката 60/40, както и 35-те евро на седалка - помощ за туроператорите за всяка заета седалка в под наем полет до България. Ще поставим всички старания за наново пускане на мярката, като се чака до края на този месец импортираните законопроекти в Народното събрание да бъдат признати и да се започва в най-кратки периоди изплащането на обещаните помощи.

- При встъпването си в служба заявихте, че залагате на приемствеността. Как ще продължите и надградите свършеното през последните месеци в министерството?

- Точно по този начин - за мен е значима приемствеността и ще продължа да надграждам към този момент постигнатото и започнатото от предходните ми сътрудници. Всичко, което те са правили, и това, което аз и моят екип ще създадем, е в името на благополучието на българския туристически бранш.

В тази връзка е значимо да уточня, че одобрихме финансиране на 2220 заявки по схемата за поддръжка на предприятия на стойност 30 млн. лева за държавна помощ под формата на директни безплатни средства. На 5 януари Министерският съвет одобри две постановления с промени за държавна помощ за бранш туризъм и за туроператори, като по схемите са изпратени уведомления до Европейската комисия и чакаме решение за одобряването им.

С промените се удължава срокът на ограниченията до 30 юни 2022 година и се усилва размерът на допустимата обща помощ. Ще могат да аплайват и екскурзоводи, и планински водачи. Целта е синхронизиране с европейското законодателство в региона на държавните помощи, като по този метод се приспособяват таванът на ограниченията (от 1 800 000 евро на 2 300 000 евро) и срокът за осъществяването им за справяне с продължителните стопански последствия от актуалната рецесия.

- През последните две години браншът бе изправен пред редица тествания. Върху какво ще падне фокусът на работата Ви, с цел да му помогнете да оцелее и да се развива?

- Както към този момент загатнах, фокусът ни е реклама, обединяване на сектора с оглед сегашни и бъдещи провокации, присъединяване в общи конгреси за съответни решения на съответни проблеми, съдействие с Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, ББР, държавни помощи за потърпевшия от рецесията отрасъл.

- Една от първите Ви стъпки бе подписването на меморандум за съдействие сред министерството и Българската банка за развиване за обезпечаване на непосредствено финансиране на засегнатите от пандемията микро-, дребни и междинни компании от хотелиерския и ресторантьорския отрасъл. Как тъкмо ще бъдат подкрепени те?

- Този меморандум за съдействие, който подписахме с Българската банка за развиване, е извънредно значима стъпка и аз съм извънредно щастлив, че още в първите дни на новата година осъществихме тази мярка. За да осигурим по-голям достъп до ликвидност в сложната конюнктура, ББР основава стратегия " Подкрепа за туризма " в помощ на хотелиери и ресторантьори, в това число започващи, да се оправят с просрочени отговорности и да облекчат настоящите си заплащания към финансови институции и снабдители. Обемът на програмата е 60 млн. лева, като банката ще предложи два продукта - " Ликвидна помощ за ресторантьори " и " Ликвидна помощ за хотелиери ".

Пряка изгода има за към 25 хиляди микро-, дребни и междинни компании от бранша, като са планувани гратисни интервали - 18 месеца за хотелиерите и 12 за ресторантьорите. А прогнозните лихвени проценти ще са от 2,82%, според профилите на кредитополучателите.

Споменах първоначално, че туризмът е най-тежко засегнатият бранш от КОВИД-кризата, като комерсиалните банки, знаейки тежкото състояние, се отнасят с съмнение. Поради тази причина по време на договаряния с съдружните сътрудници взехме решение да създадем с ББР този специфичен артикул за туристическия бизнес. Ще дадем опция за възстановяване на ликвидността на компаниите, тъй че те да са по-конкурентоспособни и да работят по-спокойно.

- Посетихте два зимни курорта - Банско и Пампорово. Какви са упованията Ви за зимния туристически сезон?

- Продължавам да съм оптимист за зимния сезон, макар някои забавяния поради епидемиологични ограничения. В непрекъсната връзка сме с Министерството на здравеопазването и следим ситуацията, с цел да можем да реагираме навреме при всяка обстановка. В Пампорово и Банско, както и във всички останали зимни курорти в страната, са основани условия противоепидемичните ограничения да се съблюдават.

В момента интерес към зимните ни курорти има както от български, по този начин и от задгранични туристи, и се надявам на задоволително сняг по високите елементи на планините, с цел да могат да се практикуват всички зимни спортове. Оптимист съм, че март-април ще отчетем един добър сезон. Разбира се, българските туристи постоянно са приоритет в страната и са огромно перо както в летния, по този начин и в зимния туризъм. В по общ проект за зимен сезон 2021/2022 година резервациите от български туристи образуват над 70-80% от всички резервации в страната.

Интерес има от прилежащите страни - Гърция, Турция, Румъния, РСМакедония, Сърбия, както и малко по-далечни пазари, да вземем за пример Англия, Израел, Русия и други Като цяло до момента резервациите бяха на доста положително ниво, само че упованията за нова КОВИД-вълна към този момент въздейства отрицателно и в идващите седмици не може да се чакат доста нови резервации, изключително от чужбина.

- Кои са идващите стъпки, които смятате, че незабавно би трябвало да предприемете като министър?

- Вече изброих някои от идващите стъпки, само че е значимо да се подхващат дейности и за поощряване на вътрешния туризъм, за ваучери за храна и за отмора. Предстои да решим съществени проблеми на сектора, свързани с метода на пресмятане на помощите, успеваемостта им, проблемите на политиката за сезоните служащи, неналичието на електронни визи, неналичието на фрагменти в бранша, рекламата, зеления документ.

Още като народен представител съм отправял няколко пъти искане ваучерите за храна да се употребяват и при закупуване на туристически артикули, само че до момента не се е приемало. Мога да ви уверя, че ще продължа да работя по това предложение.

Друга моя значима стъпка е усъвършенстване работата в министерството. Ще се трансформират неработещи практики и ще се увеличи потенциалът, тъй като просперитетът на бранша е приоритет като цяло за страната ни. От срещите с сектора от първа ръка ще е ясно кои ограничения ще са най-подходящи, с цел да може секторът да работи умерено и в лицето на Министерството на туризма да вижда сигурен сътрудник.

Ще завърша с това, с което започнах - обединяване. Важно е туристическият бранш да бъде единен, с цел да може министърът да има повече престиж да оказва помощ.

ХРИСТО ПРОДАНОВ е роден през 1977 година в Панагюрище. Магистър е по промишлен мениджмънт. Собственик и шеф на заведения за бързо хранене, член на Съвета на шефовете на " Кинтекс " ЕАД, " Галатея " ЕАД. Регионален управител компания за планиране и създаване на басейни и спа центрове. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото, 45-ото, 46-ото Народно заседание. Избран от 47-ото Народно заседание за министър на туризма на 13 декември 2021 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР