Интервю на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер пред Ню Йорк

...
Интервю на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер пред Ню Йорк
Коментари Харесай

Шрьодер: Путин има интерес да спре войната, но не е лесно

Интервю на някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер пред " Ню Йорк таймс " разбуни духовете за връзките му с Путин на нова сметка. " Зверствата в Буча би трябвало да бъдат разследвани до дъно. Путин е почтен, заповедите са издавани от по-ниските чинове ", предава " Билд " най-скандалните моменти от изявлението и акцентира, че " почтеният Путин " е наградил военната част, която държа Буча в окупация.

В средата на март Шрьодер посети Москва и се е срещнал с Путин. На тази среща схванал, че " Войната е неточност и самият Путин има интерес да й постави край. Но това не е толкоз елементарно, има още няколко неща, които би трябвало да се изяснят. "

Според Шрьодер самодейността за пътуването до Москва е на украинската страна, а швейцарската медийна компания Ringier е осъществила контакт. Украинският народен представител Рустем Умеров уведомил Шрьодер за украинските позиции на среща в Истанбул преди пътуването до Москва. След това Шрьодер се е виждал с Умеров единствено още един път. Бившият канцлер показва подготвеност да продължи да посредничи сред воюващите страни.

Шрьодер оживено споделя какви вицове му разказал Путин, до момента в който ходили на сауна в този момент в Сочи. " Хората знаят единствено половината от истината за Путин ", споделя някогашният канцлер и демонстрира на журналистката от " Ню Йорк таймс " радостни фотоси от последната си аудиенция при съветския президент. За длъжностите, с които беше награден от Путин, е получил 1 милион $, само че твърди, че не изпитва никакви скрупули за това.

Шрьодер акцентира, че при работата си с Русия той „ постоянно е служил на ползите на Германия. Правя каквото мога. И най-малко едната страна ми има вяра... ". Журналистката не икономисва, че диалогът се е провел при изобилна приложимост на бяло вино. Не е изненада, че някогашният канцлер е срещу налагането на енергийно ембарго на Русия.

Той споделя, че Русия не може да бъде изолирана в дълготраен проект и че немската промишленост се нуждае от съветски запаси. „ Страна като Русия не може да бъде изолирана политически или стопански в дълготраен проект. Германската промишленост се нуждае от суровините, с които Русия разполага. Това са освен петрол и газ, само че и редки метали. И това са първични материали, които не могат да бъдат сменени просто “, сподели Шрьодер.

Лидерите на СПД разясниха, че Шрьодер не може да бъде един от тях. Намесиха се и водачи на ХДС. Премиерът на Северен Рейн - Вестфалия Хендрик Вюст назова Шрьодер нахалник, настоя да бъде изключен от СПД. Вюст счита да предложи и строга наредба, че президентите и канцлерите след мандата си нямат право да бъдат финансирани от непознати страни.

Шрьодер беше подложен на яростни рецензии вкъщи и в чужбина незабавно след началото на войната, тъй като отхвърли да прекъсне околните си връзки с Москва. Дори няколко от чиновниците в офиса му, на който има право като някогашен канцлер, напуснаха работа, откакто той не се отхвърли от високите си постове в обвързваните с Кремъл енергийни колоси " Роснефт " и " Газпром ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР