Интерпол разби международна педофилска мрежа със сървър у насБългария, изглежда,

...
Интерпол разби международна педофилска мрежа със сървър у насБългария, изглежда,
Коментари Харесай

Българският език 5-и по популярност в даркнет, личните карти вървят по $100

Интерпол разруши интернационална педофилска мрежа със сървър у нас

България, наподобява, има особено място в скрития интернет. Около 2 млн. консуматори на ден употребяват Tor - най-популярния браузър за сърфиране в тъмния интернет. От тях към 7000 души са от България, като в края на месец май те скачат до съвсем 10 000 души дневно, сочат данните на Tor Metrics.

Въпреки че скритото пространство на световния интернет е широко се оказва, че точно българският е един от най-ползваните езици в дълбоката мрежа. Това демонстрират резултатите от изследване от 2015 година на организацията Trend Micro, в което компанията сканирала съвсем 3500 анонимни домейна.

Анализът открива, че български език се среща на към 1,9% от всички тествани страници. С това родното слово се подрежда на пето място след съветския език (41,4%), британския (40,74%), корейския (3,71%) и френския (2%), проучва блогът Questona. Въпреки че е надалеч от известността на британския и съветския, съществуването на български език в сходна ранглиста допуска

забележителна интензивност

на сънародниците ни

в дълбокия интернет,

показва създателят на профилирания уебсайт. Българският език се оказва по-популярен в дълбокия интернет от други, надалеч по-масово употребявани езици като немски или испански. Тъй като уеб сайтове обезпечават доста равнище на анонимност е мъчно да се дефинира какво е демографското и географското систематизиране на хората, които влизат в дълбоката мрежа. Приблизителна преценка може да се направи въз основата на употребяваните в уеб сайтове и конгреси езици.

Опитите да се открият уеб сайтове на български език обаче постоянно удрят на камък. Едно бързо ровене с някоя от профилираните търсачки за директории от даркнет като Ahmia в множеството случаи води или до книги, написани на български, или до противозаконни артикули, свързани по някакъв метод с България.

Популярна стока в тъмния интернет са подправените български документи. Първата публикация, която изскача е на търговец, употребяващ псевдонима fakeideurope. Той предлага българска подправена персонална карта и подправена шофьорска брошура - и двете на цена по към Щатски долар 100 в електронната валута биткойн. Като доказателство продавачът е разгласил фотография на заготовка със фотографията на Брад Пит. За да е още по-убедителен, е качил и линк към видео, в което демонстрира крайния артикул. Публикацията е отпреди 2 години и от този момент има малко над 400 гледания.

В профила му има 150 ревюта от купувачи и всички

хвалят доставката и

качеството на подправените

български документи

Средната му оценка от потребителите е 4,99 от 5 вероятни. Освен български документи за идентичност в профила на търговеца се оферират персонални документи от Италия, Гърция и Румъния. Отзивите от купувачи са толкоз ласкави, че евентуално най-малко част от тях ги е писал самият търговец.

Другата публикация за български персонални карти е на много по-висока цена - Щатски долар 1040. Според изявления в медии от 2016 година същата заготовка като на фотографията била употребена в уебсайт за подправени персонални документи, който се хоствал на естествен сървър, а не в Tor мрежата. Тогава цената за правене на подправен документ била 3000 лева, а поръчката е ставала по фейсбук, скайп или имейл.

За този търговец има и отрицателни мнения от купувачи. Един от тях споделя: “Този вид е лъжец. Каза ми, че българският документ е регистриран. След като платих Щатски долар 1040 и получих документа, ми сподели, че имал поради, че е регистриран на нечие друго име. Преди да платя, му споделих, че нуждая се от същински документ. Не си хабете парите, в случай че търсите подправен документ ”, споделя потребителят, представен от Questona.

Разбира се, няма никаква гаранция, че тези разгласи са същински.

Скритият интернет

е цялостен с измамници,

които печелят от наивността на купуващите противозаконни артикули и услуги. Преди време имаше един различен прикрит уебсайт, който продаваше български интернационалните паспорти. За него беше открито точно от излъгани клиенти, че търговецът единствено взема парите и изчезва. Единственият метод да се откри достоверността на обявите е да се направи поръчка и да се ревизира дали тя ще бъде изпълнена.

Друг уебсайт продава подправени паспорти от 10 страни. Освен за България, искащите да се снабдят с нова еднаквост могат да си купят документ, доказващ поданство на Австралия, Австрия, Белгия, Холандия, Франция, Англия, Русия, Норвегия и Германия.

Цената на елементарен интернационален паспорт е 5 биткойна, което по настоящите котировки е забележителната сума от близо Щатски долар 40 000 (тъй като цената на биткойн не е непрекъсната, тази цена се трансформира постоянно). Купувачът има алтернатива да си купи и електронен паспорт с биометрични данни, който коства 7,3 биткойна. След като поръчката е направена, подправеният паспорт се получава по пощата в границите на 6 дни, или най-малко по този начин твърди основателят на уеб страницата.

Анонимността на скрития интернет се употребява и от някои български планове за разпространяване на сензитивна информация и сигнали за корупция. Проектът Balkanleaks да вземем за пример разчита точно на Tor, с цел да получава конфиденциални документи. “Драги гости, следвайки образеца на уеб страницата за откриване на секретна информация “Уикилийкс ”, ние създадохме този уебсайт, с цел да желаеме бистрота и с цел да се борим против проведената престъпност и политическата корупция на Балканите. (...) Ако имате каквито и да е секрети, поверителни или завладяващи документи, свързани с политиката, престъпността или финансови измами и желаете да ги споделите с пресата по сигурен, неизвестен път, използвайте нашия криптиран и подсигурен сървър ”, се споделя на уеб страницата на Balkanleaks.

Тъмният интернет в България се употребява и за надалеч по-опасни и шокиращи закононарушения. Преди 2 седмици Интерпол заяви, че е разрушила интернационална мрежа от педофили, свързани в тъмната мрежа. Сървърът, на който са качвани материалите с похищенията върху деца, се намирал в България.

Разследването било огромно и траяло 2 години. То довело до ареста на 9 души в Тайланд, Австралия и Съединени американски щати.

Операцията почнала след разкриването на материали с детска порнография на уебсайт в тъмната мрежа с близо 63 000 клиенти в целия свят. В резултат на подхванатите дейности са избавени 50 деца. Сезирани от Интерпол, следователи от няколко страни анализирали материалите на упоменатия уебсайт, съдържащи подиуми с похищения над 11 момчета на възраст под 13 години. Локализирани били IP адреси в Тайланд, Австралия и Съединени американски щати.

Българският отдел за битка с киберпрестъпността, от своя страна, деактивирал сървъра на уебсайт, на който всяка седмица бил качван нов материал в течение на няколко години, показва Интерпол.

Сред 9-имата арестувани е основният админ на уеб страницата, основан в Тайланд. Друг уебадминистратор, живеещ в Австралия, също бе хванат за владеене на хиляди материали с детска порнография, снимани в Тайланд и Австралия. И двамата мъже били и причинители на похищенията над деца. Те към този момент са наказани надлежно на 146 и 40 години затвор в страните си.

В края на 2014 година ДАНС взе участие в интернационална акция за свалянето на към 400 противозаконни услуги, предлагани в onion уеб сайтове. Оказа се, че към една трета от услугите се оферират в уеб сайтове, хоствани в България. В прессъобщение от ДАНС оповестиха, че “в хода на следствието

в българското интернет

пространство бяха

открити и спрени 129

скрити интернет уеб страницата,

предлагащи голям брой услуги в Tor мрежата, в това число разпространяване на материали със полово принуждение над деца, разпространяване на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, опиати, оръжия, поръчкови убийства, противозаконна търговия с биткойн и изпиране на пари ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР