Интерпол не издирва Цветан Василев, считано от 5 август. Това

...
Интерпол не издирва Цветан Василев, считано от 5 август. Това
Коментари Харесай

Интерпол вече не издирва Цветан Василев -

Интерпол не търси Цветан Василев, считано от 5 август. Това заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на юриста на банкера Константин Симеонов.

Решението на Международната организация на престъпната полиция е взето след искане от Василев за преразглеждане на случая му. Самият той разяснява новината с думите, че това е „ следващ пестник от Интерпол за Иван Гешев “ (пълната му позиция вижте по-долу в текста).

Организацията е решила да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с мажоритарния притежател на банкрутиралата КТБ с претекста, че казусът към този момент не дава отговор на условията на Интерпол. Снимката на Цветан Василев към този момент е свалена от листата с търсените лица.

Преди към две години издирването на брачната половинка и дъщерята на Василев също беше спряно.

" Интерпол одобри, че закононарушението, за което ги упрекват, не е закононарушение по критериите на организацията, такава е формулировката и в този момент при Цветан Василев. Това е пестник за прокуратурата “, сподели Симеонов.

Делата на Антоанета и Радосвета Василеви към момента са в прокуратурата на равнище досъдебно произвеждане и „ никой няма желание да ги завършва “. Според юриста те могат да стоят на този стадий в прокуратурата, до момента в който не изтекат давностните периоди, които са доста дълги за съответните закононарушения.

По думите на адв. Симеонов семейство Василеви се намират в Сърбия и теоретично към този момент могат да пътуват отвън страната, само че не и в страни в Европейския съюз.

През юли 2014 година банкерът Цветан Василев беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Впоследствие той бе упрекнат за над 100 закононарушения. Повдигнати са му обвинявания задочно, защото тогава към този момент е в чужбина. На 28 юли е издадена Европейска заповед за арест и е разгласен за търсене в Шенгенската осведомителна система. Предприети са съответните дейности и за издирването му в системата на Интерпол.

Според адв. Симеонов най-вероятно Европейската заповед за арест на Василев е към момента в деяние. Той означи, че тези заповеди се издават от прокуратурата без правосъден надзор и напомни решение на Европейския съд за правата на индивида по тази тематика.

Делото против Василев стартира в Специализирания углавен съд през 2018 година, до момента в който той се намираше в Сърбия. През май т.г. стана известно, че сръбските управляващи дефинитивно са отказали да екстрадират подсъдимия в България. Причината, съгласно юрист Константин Симеонов, е освен на съображение, че му е предоставено политическо леговище, а и тъй като не виждат съображение за екстрадиция и виждат, че делата, които се водят в България против Василеви са с „ политическа устременост “.

Наблюдаващ прокурор по делото КТБ беше сегашният основен прокурор Иван Гешев. Малко откакто делото влиза в Специализирания съд, той бе определен за началник на Специализираната прокуратура. По делото подсъдими са 18 души, а обвинителният акт съдържа над 10 хиляди страници. Делото към момента продължава.

Коментара на Василев в персоналния му блог от през днешния ден:

„ Споделям вест, която няма да научите от българската прокуратура. В началото на този месец Комисията за надзор на досиетата към Централата на Интерпол ме уведоми, че анулира алената бюлетина, издадена против мен от българската прокуратура през 2014 година Комисията за надзор на досиетата откри, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на индивида, както и Конституцията и Правилника на организацията.

Комисията за надзор на досиетата към Интерпол се базира съответно на член 2 от Конституцията на Интерпол, който задължава организацията да предизвикват взаимна помощ сред органите на полицията „ в духа на Всеобщата декларация за правата на индивида “. Според Комисията за Контрол на досиетата към Интерпол, алената бюлетина против мен, също по този начин, нарушава член 10(1) и член 12(1) от Правилника на Интерпол. Чл. 10(1) не разрешава обработката на данни за цел, която „ не е в сходство с задачите и дейностите “ на Интерпол. Чл. 12(1) не разрешава злоупотребата с данни.

Комисията за надзор на досиетата към Интерпол извърши нова инспекция и преразгледа алената бюлетина против мен от 2014 година след моя тъжба в сходство с Правилника на Интерпол.

Това е следващ пестник от Интерпол за Иван Гешев и българската прокуратура. Интерпол към този момент беше отменила друга алена бюлетина против мен, алена бюлетина против брачната половинка ми и три дифузии против щерка ми като политически стимулирани. Де факто, Интерпол е установила шест злоупотреби с бюлетини на Интерпол от българската прокуратура единствено против моето семейство. Обективно можем да приказваме за закононарушения по работа на Иван Гешев.

С години прокуратурата и придворните й медии спекулираха с Интерпол, заблуждаваха обществото за ролята на Интерпол и правеха внушения, че организацията е открила моята виновност. С последното решение на Комисията за надзор на досиетата, умря обичаната им опорна точка.

На последно място бих желал да разясня спекулациите по отношение на алената ми бюлетина от юни тази година. По време на инспекцията си, Комисията за надзор на досиетата към Интерпол е открила, че има задоволително предварителни данни, с цел да ме изтрие краткотрайно от системата на организацията до окончателното привършване на инспекцията си. По тези аргументи, името ми не попада в системата на Интерпол от юни тази година. С последното си решение, същата комисия е изтрила данните, подадени от Иван Гешев, дефинитивно “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР