Internzionali BNL d’Italia, осминафиналРафаел Надал – Денис Шаповалов 6-1, 5-7,

...
Internzionali BNL d’Italia, осминафиналРафаел Надал – Денис Шаповалов 6-1, 5-7,
Коментари Харесай

Шаповалов елиминира Надал след нов трисетов сблъсък във „Форо Италико“


Internzionali BNL d’Italia, осминафинал

Рафаел Надал – Денис Шаповалов 6-1, 5-7, 2-6

Денис Шаповалов зае последното останало свободно място на четвъртфиналите на шампионата в Рим след трагичен триумф над Рафаел Надал. Това бе втората поредна година, в който двамата предложиха на почитателите във Вечния град трисетов мач, само че този път спечелилият бе друг и Шапо прекъсне серията си от три следващи загуби против Матадора, като също по този начин записа първи триумф над него на този шампионат. В третия сет испанецът даде мотиви за терзание на своите почитатели, защото изпитваше забележим дискомфорт и се придвижваше мъчно по корта.

На четвъртфинала Шаповалов ще се изправи против петия в схемата Каспър Рууд.

Шаповалов записа 13 аса против единствено два на Надал и направи по-малко двойни неточности (3-4), като различен от главните фактори за триумфа му бе лекото предимство при извоюваните на сервис точки (53-50). И двамата съперници не бяха изключително безапелационни при възможностите си за пробив, като Шаповалов осъществя пет от 13-те си брейкпойнта (38%), а Надал – четири от своите единадесет (36%).

Надал завоюва подаването си в откриващия гейм, подкрепят от няколко непредизвикани неточности на Шаповалов. Испанецът стигна до три шанса за ранен пробив, които обаче бяха избавени от неговия конкурент с отлична игра на мрежата. Надал продължи да псотавя канадеца напрегнат и си върна водачеството, след което пред него се откриха два поредни брейкпойнта. Последва дълго разиграване, приключило с бекхенд уинър по правата от страна на Матадора и пробив за 3-1.

В петия гейм Шаповалов още веднъж сподели непостоянството в играта си. Канадецът имаше опция да върне брейка, само че последваха три неточни офанзиви от негова страна и Надал усили своя задатък. Това бе тежък удар, от който международният №13 не съумя да се възвърне до края на сета, и първенецът на Australian Open осъществя нов пробив, спечелвайки първия сет с 6-1.

Надал имаше опция да продължи серията си, само че при започване на втората част пропусна три брейкпойнта и Шаповалов завоюва маратонския гейм, траял 11 минути. Впоследствие Матадора позволи няколко непредизвикани неточности, които помогнаха на канадеца да запише първия си брейк в дуела. Сервисът на Шаповалов продължи да основава съществени проблеми на именития му конкурент и това му разреши да натрупа удобен задатък от 3-0 преди първата отмора в сета.

Надал обаче редуцира пасива си, а в петия гейм изоставаше с 0-30, само че стигна до брейкпойнт след гръмък ретур уинър от дъното на корта, последван от две непредизвикани неточности на Шаповалов. Канадецът обаче не разреши сервисът му да бъде продънен и възвърне разликата от три гейма. Това не обезвери Надал, който още веднъж стартира да нападна доста точно по цялата широчина на корта по този начин, както го правеше в първия сет. Испанецът върна интригата в сета, като записа два следващи гейма на нула и проби за 4-3.

Шаповалов имаше две благоприятни условия за брейк в осмия гейм, само че първата бе отразена от неговия конкурент с чудесно воле на мрежата, след което ретурът на канадеца бе много неакуратен. В последна сметка геймът завърши с топка в навън след офанзива с бекхенд по правата от страна на международния №13 и Надал възвърне равенството в сета.

Втората ракета на Канада си върна водачеството, само че по-късно пропусна сетбол и резултатът още веднъж бе подравнен. Шаповалов обаче реагира с гейм на нула, а при 30-0 в дванадесетия гейм Надал позволи поредно двойна и непредизвикана неточност. Това оказа помощ на канадския тенисист да стигне до нов късмет за спечелването на сета, който бе оползотворен след топка в навън на Надал и по този начин втората част завърши при 7-5 за Шаповалов.

Двамата си размениха по един пробив при започване на заключителната част, след което паритетът се резервира при 2-2. Впоследствие обаче Шаповалов изигра най-силния си интервал в дуела и направи голяма крачка към успеха. Канадецът бе доста ефикасен на сервис, като също така офанзивите му с бекхенд по диагонала затрудняваха съществено Надал.

Световният №13 се движеше неуморно по целия корт и преследваше всяка топка, с помощта на което завоюва три следващи гейма на нула и натрупа задатък от 5-2. В същото време бе очевидно, че рекордьорът по трофеи от Големия шлем не е в най-хубавата си физическа кондиция и изпитва дискомфорт, като придвижването му по корта бе затруднено.

Шаповалов продължи да владее самодейността и стигна до два следващи мачбола след бекхенд уинър, който не остави шансове на Надал. Испанецът избегна заплахата след две топки в навън на съперника му, само че пред Шапо се откри нов късмет за спечелването на мача, при който международният №4 не съумя да откри очертанията на корта при офанзива с бекхенд и канадецът победи с 1-6, 7-5, 6-2 след 2 часа и 39 минути на корта.

Всички резултати от през днешния ден:

Алекс Де Минор – Александър Зверев 3-6, 6-7(5)

Карен Хачанов – Стефанос Циципас 6-4, 0-6, 3-6

Маркос Гирон – Феликс Оже-Алиасим 3-6, 2-6

Филип Краинович – Яник Синер 2-6, 6-7(6)

Кристиан Гарин – Марин Чилич 6-3, 4-6, 6-4

Новак Джокович – Стан Вавринка 6-2, 6-2

Дженсън Бруксби – Каспър Рууд 3-6, 4-6

Рафаел Надал – Денис Шаповалов 6-1, 5-7, 2-6
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР