Интернетът има ненаситен апетит за съвети от успешни хора. От

...
Интернетът има ненаситен апетит за съвети от успешни хора. От
Коментари Харесай

Успехът не обича универсални рецепти

Интернетът има неутолим вкус за препоръки от сполучливи хора. От утринните (или вечерните и седмични) рутини на известни изпълнителни шефове до любопитни обстоятелства за живота на водачите, голям брой читатели се интересуват от метода, по който живеят най-успелите измежду нас.

Знаете ли обаче кой не прекарва доста време в размишления и пристрастености по отношение на мъдрости, които споделят супер сполучливите бизнесмени? Oснователят на Amazon Джеф Безос. В скорошно изявление някогашният основен изпълнителен шеф на Twitter Дик Костело споделя, че Безос го е съветвал да не отделя изключително внимание на метода, по който други бизнесмени са постигнали огромни триумфи.

В изявление за подксата „ Sway ” на „ Ню Йорк таймс “ Костело споделя за своя среща с Безос през 2009 година, когато за първи път поема топ длъжността в Twitter. Той си спомня, че различен човек, присъстващ на същата среща, е загатнал, че Стив Джобс е бил уверен в концепцията, че водачите би трябвало да споделят на съвсем всички оферти, с цел да се съсредоточат към нещата, които са в действителност значими. Тази имитация е разсмяла Безос.

„ Безос погледна индивида и сподели: „ Добре, само че аз обичам да върша всичко “, спомня си Костело. „ След това чухме този мощен и инфекциозен смях, с който Безос е толкоз прочут. Тогава той ни сподели: „ Моят екип би трябвало да ме разубеждава да не върша нещо “, прибавя той.

След края на срещата Безос е траял диалога си с Костело, като една фраза от създателя на Amazon е останала в мозъка на някогашния началник на Twitter – „ Има доста способи за реализиране на триумф ".

„ Нещото, което всеки би трябвало да помни е, че има доста способи за реализиране на триумф. Четенето на книги за ръководство или биографии на известни водачи с концепцията, че това ще ви помогне да управлявате компания по същия метод, просто ще сътвори злощастие за самите вас и за хората към вас. Бъдете себе си и не опитвайте да ръководите вашата компания по същия метод, по който го е правил някой различен преди вас “, е споделил Безос.

Главният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук става в 4:00 часа, до момента в който Безос обича да поспива до към 10:00 часа. Съоснователят на Shopify Тобиас Лютке споделя, че част от триумфа му се дължи на това, че е разглеждал построяването на компания като един огромен инженерен план. Даниел Ек от Spotify пък споделя, че едно от най-големите провокации за него е било да се научи да бъде по-харизматичен.

Няма универсална рецепта за триумф. Всеки бизнес е друг, като същото важи в цялостна мощ и за водачите на тези организации. Това значи, че в множеството случаи опитите за непосредствено прекопирване и използване на непознати тактики са обречени на неуспех. Най-добрата тактика е тази, която дава отговор на съответните условия, които ви заобикалят, и на вашия темперамент.

Това не значи, че няма никаква изгода от това да четете по какъв начин някои от най-успешните хора са постигнали велики неща. Техните препоръки може да разсънят у вас друга концепция, която да бъде използвана във вашия живот.Ключът е в това да не търсите в тези мъдрости отговори на вашите проблеми, а просто да ги приемете като ентусиазъм. Каквито и бизнес (или житейски) препоръки да чуете през тази година, подхождайте към тях със скептицизма на Безос.

………….

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР