Интернет търсенето с Bing е доста популярно в Китай в

...
Интернет търсенето с Bing е доста популярно в Китай в
Коментари Харесай

В САЩ: Microsoft се е подчинила на китайската машина за цензура


Интернет търсенето с Bing е много известно в Китай в отсъствието на Гугъл
(снимка: CC0 Public Domain)

И демократите, и републиканците в Съединени американски щати упрекват Microsoft, че е подчинила интернет търсенето със своята услуга Bing на цензурата в Китай. Политиците упорстват компанията да изтегли търсачката си от страната.

Разследващ отчет за практиките на Microsoft на китайския пазар, оповестен по-рано този месец от Businessweek, твърди, че резултатите от търсенето в услугата Bing се цензурират, с цел да подхождат с локалния закон. Това провокира реакция в Сената.

Миналата седмица сенаторът демократ Марк Уорнър прикани Microsoft да обмисли изтеглянето на Bing от Китай. По-късно републиканският сенатор Марко Рубио разяснява по имейл до Блумбърг, че няма отбрана против сходни практики освен от страна на Microsoft, само че и от всяка друга американска компания.

„ Всяка компания, която прави бизнес в Китай, прави отстъпки пред един геноциден, властнически режим. Американските компании се пробват да рационализират избора си пред американските законодатели и регулаторни органи, само че няма отбрана против цензурата по заповед на Китайската комунистическа партия ”, сподели сенаторът.
още по темата
Машината за цензура в Пекин постоянно е наричана „ Великата китайска защитна стена ”. Компаниите на пазара са принудени да извършват претенции за цензура на наличието в портфолиото на техните онлайн услуги. Това е повода доста западни компании да изоставен пазара, до момента в който други са били неразрешени, заради отвод да се съобразят с условията.

Не е ясно дали реакцията на Сената ще принуди Microsoft да преразгледа позицията си. Първоначалният отговор на компанията на репортажа на Блумбърг ясно сподели, че Microsoft възнамерява да продължи да ръководи Bing в Китай по същия метод, както беше до този миг:

„ Ние цензурираме резултат единствено в отговор на стеснен юридически ред, който считаме, че ни задължава да го създадем, и постоянно отхвърляме [цензурата], когато считаме, че дадена поръчка не е в сходство с вярното пояснение на китайските правила. Алтернативата е да напуснем пазара, което би послужило единствено за отнемане на хората от информацията, която другояче имат посредством Bing ”.

С пазарен дял от 16,55% съгласно Statcounter, Bing заема второ място на пазара на търсене в Китай и се оправя извънредно добре, в съпоставяне със международния си дял от малко над три %. Една от значимите аргументи за този триумф е фактът, че Гугъл се отдръпна от китайския пазар преди години.

Microsoft обаче има опит с изключването на услуги в Китай. Тя изтегли своята професионална обществена мрежа LinkedIn от страната през 2021 година Въпреки това LinkedIn започва своя китайско поделение InCareer, само че в последна сметка затвори изцяло услугата предходната година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР