Интернет стана на 55 години. На 21 октомври 1969 г.

...
Интернет стана на 55 години. На 21 октомври 1969 г.
Коментари Харесай

Интернет стана на 55 години

Интернет стана на 55 години. На 21 октомври 1969 година е сбъднат първият сполучлив опит на учени от Калифорнийския университет (Лос Анджелис) и от Научно-изследователския институт в Стамфорд, (Кънектикът) да свържат два компютъра - по тази причина и този ден се счита за рожден ден на международната компютърна мрежа - Интернет.

По-късно на 29 октомври същата година се появяват и същинските мрежи, които образуват Интернет - те остават в историята под името ARPANET, чието създаване е дело на американския департамент на защитата. ARPA значи Advanced Research Projects Agency. По сходен метод учени от Англия, Съединени американски щати и Франция основават техните лични национални компютърни мрежи, само че всяка от тях била друга. За Интернет в днешния смисъл на думата стартира да се приказва в интервала 1973-1983 година, когато се обмисля решаването на казуса за сливане на националните мрежи.

Решението е бил протоколът TCP/IP. На 1 януари 1983 година ARPANET трансформира своите истински мрежови протоколи от NCP на TCP/IP, като по този метод е основано ядрото на днешния Интернет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР