Интернет справка сочи, че броят на чешмите на територията на

...
Интернет справка сочи, че броят на чешмите на територията на
Коментари Харесай

Най-многобройни са неработещите обществени чешми покрай Дунава

Интернет информация сочи, че броят на чешмите на територията на страната е 1761, като забележете – по-голямата част от тях работят.

 

Те са безвъзмездни източници на питейна вода, издигнати от хора, цели фамилии или семейства. Има и такива, издигнати от кметствата или общините. Най-голям е делът на чешмите в област София, където са 499 на брой. Те са разпределени отмерено в столичния град, по-големите и по-малките селища от региона, като включително влизат и чешмите в регионите на Перник и Кюстендил.

 

Чешмите в Пловдивско и Пазаржишко, са 261, а тези в Централна България към Велико Търново, Търговище и Разград – 235. Показателен е фактът, че по билата на Стара планина също има доста чешми.

Във варненско те са 169, към Сливен и Ямбол – 163, а във Видинско, Монтанско и Врачанско – 98.

 

И до момента в който в останалите региони на страната чешмите са дело главно на локалната администрация, то в Източните Родопи е максимален броят на чешмите, издигнати от обособени хора и фамилии. Това важи за съвсем всички 127 чучура, множеството от които са съпроводени с надписи на турски език.

 

Друг забавен факт е, че най-малобройни работещи чешми са точно по дунавското крайбрежие на страната – от Видин до Силистра тече вода от 103 чешми. Покрай Дунава е максимален и броят на неработещите чешми, каквито се срещат и в останалите региони на страната. Основната причина за засушаването им е неналичието на грижа за тях, което пред последните години се трансформира в наклонност.

Инфо: Уикенд 

Тагове: чешми обществени чешми извори
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР