Интернет регулаторът ICANN отказа намеса в конфликта между Русия и

...
Коментари Харесай

ICANN отказа да „отреже” руските домейни


Интернет регулаторът ICANN отхвърли интервенция в спора сред Русия и Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Искането на Украйна ICANN да „ отреже ” съветските елементи от интернет беше отхвърлено от нестопанската група, която следи системата за домейн-имена в световната мрежа. Главният изпълнителен шеф Йоран Марби съобщи , че групата има за задача „ да резервира неутралитет и да работи в поддръжка на световния интернет ” .

„ Нашата задача не се простира до предприемане на наказателни дейности, налагане на наказания или ограничение на достъпа до сегменти от интернет – без значение от провокациите ”, написа Марби в отговора си до вицепремиера на Украйна Михаил Федоров.

„ ICANN ползва своите политики поредно и в сходство с документираните процеси. Правенето на едностранни промени би подкопало доверието в модела ни, където вземат участие голям брой заинтригувани страни, и би уязвило политиките, предопределени да поддържат световната оперативна съгласуемост в интернет ”, гласи.

В понеделник Украйна изиска от ICANN да „ отреже ” съветските домейни от най-високо равнище като.ru,.рф и.su; да „ способства за отнемането на SSL документите на уеб страниците в тези домейни; да изключи главните (root) DNS сървъри в Русия. Федоров твърди, че желаните ограничения „ ще оказват помощ на потребителите да търсят надеждна информация в различни домейн зони, предотвратявайки пропагандата и дезинформацията ”.

ICANN е „ основан да подсигурява, че интернет работи ”

Експерти предизвестиха, че удовлетворяването на молбата на Украйна ще навреди на съветските цивилни, само че ще има едва влияние върху съветското държавно управление и военните, отбелязва. Подобна мярка не би постигнала мечтаната цел – противопоставяне на пропагандата. Марби удостовери тази оценка, като в писмото си до Федоров съобщи:

„ Както казахте в писмото си, Вашето предпочитание е да помогнете на потребителите да търсят надеждна информация в различни домейн зони и да предотвратите пропагандата и. Само посредством необятен и безконтролен достъп до интернет жителите могат да получат надеждна информация и многообразие от гледни точки. Независимо от източника, ICANN не управлява достъпа до интернет или наличието ”.

ICANN и нейната световна общественост са наясно с това какъв брой ужасна цена заплаща Украйна сега, уточни шефът на организацията. Това обаче не ѝ дава „ пълномощия за налагане на наказания ”, написа Марби. „ По създание ICANN е основана, с цел да подсигурява, че интернет работи, а не с цел да бъде употребена координационната му роля, с цел да спре да работи ”.

„ Разрушителен ” резултат

По отношение на настояването за анулация на домейни от най-високо равнище Марби написа: „ Глобално контрактуваните политики не плануват ICANN да подхваща едностранни дейности за спиране на връзката сред тези домейни, както желаете. Можете да разберете за какво такава система не може да работи въз основа на поръчки от една територия или страна по отношение на вътрешни интервенции в границите на друга територия или страна. Такава смяна в процеса би имала опустошителни и трайни последствия за доверието и полезността на тази световна система ”.
още по темата
Отрицателен бе и отговорът на Марби на настояването за изключване на опорните (root) DNS сървъри в Русия. Той съобщи, че „ системата от опорни базови сървъри се състои от доста географски разпределени възли, поддържани от самостоятелни оператори ”.

По отношение на настояването на Украйна за Марби написа, че ICANN „ няма опцията да анулира характерните SSL документи за домейните ”. Той изясни, че документите се дават от трети страни и ICANN няма общо с тяхното издаване.

Отказът на ICANN вероятно е отчаяние за мнозина, само че шефът на организацията се базира на децентрализирания темперамент на интернет: „ Никой участник няма способността да го управлява или да го изключи. Основната роля на ICANN е да подсигурява поредното и неповторимо приписване на интернет-идентификатори в сходство с световните политики ”.

„ Тези политики са създадени от общественост от голям брой заинтригувани страни, която включва механически, бизнес и университетски специалисти, гражданско общество, държавни управления и други, които работят взаимно за решение на политическите и техническите провокации посредством консенсус. Това е модел, който разреши на интернет да процъфтява в продължение на десетилетия. Този необятен, приобщаващ метод към вземането на решения предизвиква световния публичен интерес и прави интернет резистентен против едностранно взимане на решения ”, споделят от организацията.

Масови блокирания

Докато ICANN изрично отстоява стабилността на световната мрежа, редица частни организации и държавни управления започнаха стъпки за ограничение на придвижването на информация из интернет. Повечето обществени мрежи, които са благосъстоятелност на щатски компании, блокираха наличието на съветските медии и опциите за реклама на съветски бизнеси.

Русия, от своя страна, блокира Twitter, Фейсбук, разнообразни новинарски уеб сайтове и огромни магазини за приложения. Някои интернет снабдители в Русия, които се явяват благосъстоятелност на американски компании, преустановяват активност. Европейски Съюз пък съобщи желанието си да ограничи разпространяването на съветски медийни канали из Европас с аргумента, че би трябвало да постави кол в колелата на „ дезинформацията ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР