Интернет потребителите може би са забелязали напоследък, че редица платформи

...
Интернет потребителите може би са забелязали напоследък, че редица платформи
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект разрушава интернет?

Интернет потребителите може би са забелязали в последно време, че редица платформи употребяват все по-креативни способи, с които ги карат да потвърждават, че не са роботи – от слагане на точки на изображения на зарове, през решаването на комплицирани загадки и избирането на повтарящи се аудио клипове до идентифицирането на предмети, които не съществуват, като кон, изработен от облаци, написа.

Причината за всичките тези промени е усъвършенстваният изкуствен интелект (AI). Тъй като софтуерните компании са обучили ботовете си на по-стари проби за сигурност от вида „ captcha “, тези стратегии в този момент са толкоз способни, че елементарно могат да се оправят с елементарните провокации. В резултат на това, ние хората би трябвало да влагаме повече старания, с цел да потвърждаваме, че сме такива, единствено с цел да употребяваме дадена онлайн услуга. Подобни загадки обаче са единствено върха на айсберга на това по какъв начин AI пренаписва метода, по който се случват нещата в интернет.

От появяването на ChatGPT през предходната година, софтуерните компании се надпреварват да внедряват AI технологията, която стои зад него. В доста случаи фирмите изкореняват свои дългогодишни съществени артикули, с цел да реализиран това. Лекотата, с която с натискането на бутон се основават на пръв взор влиятелен текст и изображения, заплаша да подкопае нежните устои на интернет и да направи навигирането в мрежата доста объркващо. Докато треската по изкуствения разсъдък завладява мрежата, учени откриват по какъв начин той може да бъде „ въоръжен “, с цел да задълбочи някои от най-сериозните опасения към интернет, като в това време трансформира елементарното всекидневно потребление на мрежата (от триенето на спам до логването в сайтове) по-дразнещо, в сравнение с е сега.

" Не мога да кажа, че нашата неспосодбност да направляваме AI ще докара до разпада на обществото, само че считам, че несъмнено има капацитета да повлияе съществено на интернет ",казва пред Business Insider Крисчън Селиг, създател на известното приложение Apollo в Reddit.

А към този момент AI трансформира интернет в призрачен сън.

В продължение на близо 20 години Reddit бе неофициалната заглавна страница на интернет и това дългоденствие се дължеше значително на доброволците, които модерират другите общности на уеб страницата. По някои оценки модераторите в Reddit правят неплатена работа на стойност 3.4 млн. $ годишно. За да правят тази работа, те разчитат на принадлежности като Apollo -приложение с близо 10-годишна история, което предлага усъвършенствани принадлежности за модерация. През юни обаче потребителите бяха посрещнати от извънредно известие - Apollo прекратява работа. На фона на опитите на Reddit да се включi в златната тресчица към AI, компанията трябваше да се откаже от приложенията на трети страни.

Apollo и други стратегии като нея разчитат на приложно-програмния интерефейс (API) на Reddit, който им оказва помощ да обменят данни. В предишното от Reddit позволяваха това да се случва гратис и колкото повече принадлежности имаха позволение, толкоз повече консуматори биваха привличани. Сега обаче AI компании започнаха да употребяват Reddit и големите ѝ масиви от онлайн връзка, с цел да образоват своите модели. В опит да осребри този неочакван интерес, Reddit разгласи нови, по-високи цени за достъп до нейните данни. Apollo и други приложения станаха косвени жертви, което провокира неодобрение и митинги от страна на общността в Reddit. Компанията отхвърли да отстъпи, даже и това да значи отчуждаване на общностите от хора, които съставляват душата ѝ.

Компанията NewsGuard, която следи за дезинформация в интернет и прави оценка надеждността на осведомителни уеб страници, е открила близо 350 новинарски уеб страницата, чието наличие съвсем напълно се генерира от AI без съвсем никакъв човешки надзор. Сайтове като Biz Breaking News и Market News Reports бълват изявления по най-различни тематики, включително политика, технологии, стопанска система и туризъм. Много от тези публикации изобилстват от непроверени изказвания, тайни теории и измами. Когато от NewsGuard тестват AI модела, който стои зад ChatGPT, с цел да оценят склонноста му да популяризира погрешни разкази, той се проваля 100 пъти от 100 опита.

Изкуственият разсъдък постоянно си измисля отговори на въпросите, и в случай че AI моделите не бъдат тънко настроени и не разполага със защитни механизми, " те ще бъдат най-големият източник на безапелационна дезинформация в историята на интернет. ", споделя Гордън Кровиц, основен изпълнителен шеф на NewsGuard. В собствен доклат от Европол предвиждат, че в границите на няколко години умопомрачителните 90% от наличието в интернет може да бъде генерирано от AI.

Макар тези генерирани от AI новинарски уеб сайтове да към момента да нямат забележителна публика, техният мълниеносен напредък е предходник на това какъв брой елементарно генерираното от изкуствения разсъдък наличие ще изкривява информацията в обществените медии. В свое изследване Филипо Менцер, учител по компютърни науки в Университета на Индиана, към този момент е открил мрежи от ботове, които разгласяват големи количества генерирано от ChatGPT наличие в обществени медии, като X (известна преди този момент като Twitter) и Фейсбук. И въпреки AI ботовете към момента да имат издайнически признаци, специалисти настояват, че те скоро ще станат по-добри в имитирането на хората и избягването на системите за засичането им.

Интернет потребителите губят още едно място, което употребяват за инспекция на информацията – онлайн търсачките. Microsoft и Гугъл скоро ще заменят обичайните резултати от търсенията с резюмета от ботове, които са едва готови да разграничават обстоятелствата от измислите.

Синтетичното наличие залива и платформите за електронна търговия, като Amazon и Etsy. Две седмици преди да разгласява механически учебник, Кристофър Кауъл, инженер от Портланд, Орегон, открива нова книга със същото заглавие в Amazon. Кауъл скоро осъзнава, че тя е генерирана от AI, а издателят зад нея евентуално е взел заглавието от каталога с идни книга на Amazon и го е пуснал в програмен продукт като ChatGPT.

Etsy е платформа, която е известна с ръчно направените, занаятчийски оферти, само че генерираните от AI предмети на изкуството, чаши и книги към този момент са постоянно срещани и там.

С други думи скоро ще бъде доста мъчно човек да разнообразни същинските неща онлайн.

В кратковременен проект, възходът на AI ще ни сблъска с редица осеаземи провокации във връзка с сигурността и поверителността. Онлайн измамите, които се усилва от ноември, ще бъдат по-трудни за засичане, тъй като AI ще ги направи по-лесни за пригаждане към всяка цел.

Данни на компанията в областта на киберсигурността Darktrace засичат 135% нарастване на зловредните киберкампании от началото на 2023 година и разкриват, че нарушителите прибягват от ден на ден до ботове, които да изготвят фишинг имейли, които е все по-малко евентуално да бъдат засечени от филтрите за спам.

В скоро време на хакерите може да не им се постанова да поставят доста старания, с цел да се снабдят с вашата сензитивна информация. В момента те постоянно прибягват до индиректни способи, с цел да наблюдават интернет потребителите, включително и посредством скрити тракери в уебсйтове и посредством закупуването на огромни масиви от компрометирани данни в тъмната мрежа. Специалисти по сигурността обаче са разкрили, че AI ботове в приложенията и устройствата могат да крадат сензитивна информация в интерес на хакерите. Тъй като AI моделите на OpenAI и Гугъл обикалят интензивно из мрежата, хакери биха могли да скрият зловредни кодове в уеб страници и да накарат ботовете да ги задействат без човешка интервенция.

Докато AI продължава да сее безпорядък в уеб сайтове като Wikipedia и Reddit, от ден на ден ще имаме чувството, че интернет е планиран за машините и от машините. Това може да постави завършек на мрежата, с която сме привикнали в този момент, споделя Тоби Уолш, учител по изкуствен интелект в Университета на Нов Южен Уелс. Това ще направи нещата сложни и за основателите на AI. Тъй като генерираното от AI наличие ще заглушава от ден на ден човешката работа, технологини компании, като Microsoft и Googlе, ще разполагат с по-малко истински данни за усъвършенстването на своите модели.

" AI работи през днешния ден, тъй като е подготвен с потта и изобретателността на хората, " споделя Уолш. " Ако второто потомство генеративен AI е обучаван върху работата на първото, тогава качеството ще падне фрапантно. " Проучване на Оксфордския университет от тази година откри, че обучаването на AI с данни, генерирани от други AI системи, води до деградация и в последна сметка до срив. С това ще падне и качесатвото на информацията онлайн.

Джон Ликато, учител по компютурни науки в Университета на Флорида, оприличава актуалното положение на потреблението на онлайн мрежата на теорията за " мъртвия интернет ". Тъй като най-посещаваните уеб сайтове в интернет, като Reddit, изобилстват от писани от ботове публикации и мнения, фирмите ще моблизират спомагателни системи за пречистване на автоматизираното наличие. Съгласно теорията, в последна сметка по-голяма част от основаването и потребяването на наличие в интернет към този момент няма да се прави от хора.

" Това е необичайно нещо, като си го представим, само че наподобява все по-вероятно на фона на метода, по който се развиват нещата, " споделя Ликато.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР