Интернет гигантите вече ще трябва да заплащат за трудa на

...
Интернет гигантите вече ще трябва да заплащат за трудa на
Коментари Харесай

Европаламентът реши: Интернет гигантите да плащат за новините

Интернет колосите към този момент ще би трябвало да заплащат за трудa на публицисти и актьори, който употребяват. Решението на Европарламента е част от Директивата за авторското право. То беше признато с 438 гласа „ за “ против 226 „ срещу “, с „ въздържали се “ гласоподаваха 39 евродепутати.
Целта на смяната е да подсигурява възнаграждение на актьори, музиканти, сценаристите, издатели и публицисти, когато работата им се употребява от платформите за шерване като „ Ютюб” и „ Фейсбук”, както и от новинарски агрегатори като „ Google нюз”.
„ Много съм удовлетворен, че макар мощната лобистка акция на интернет колосите в този момент има болшинство в Екологичен потенциал, което поддържа правилото за заслужено възнаграждение на европейската креативна дейност”, сподели докладчикът Аксел Фос от ЕНП.
Същевременно, в опит да се насърчат започващите предприятия и нововъведения, текстовете изключват дребните платформи. Директивата включва разпореждания за гарантиране на авторското право онлайн, без да лимитира незаслужено свободата на изложение, с която се характеризира интернет.
„ Уикипедия” и платформи за програмен продукт с отворен код няма да бъдат наранени от измененията.
„ Оставянето на софтуерни филтри да се „ грижат “ за спазването на авторското право в цифровия свят може да навреди на свободната публицистика и свободното слово като цяло, както и да попречи на европейските и българските жители да показват свободно мнението си в мрежата “, съобщи евродепутатът Момчил Неков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР