Интернет е препълнен със снимки на храна – виждаме ги

...
Интернет е препълнен със снимки на храна – виждаме ги
Коментари Харесай

Експеримент показва, че можете да залъжете глада си просто като гледате снимки на храна на своя телефон

Интернет е претъпкан със фотоси на храна – виждаме ги в новинарските уеб сайтове, обществените мрежи и рекламните банери, които се появяват на всички места.

Целта на доста от изображенията на храни е да продават избрани артикули. Идеята е, че сходни неща ще ни накарат да копнеем за бургер от „ Макдоналдс “ да вземем за пример. С други думи – фотосите би следвало да разсънват глада ни.

Ново проучване на Университета в Орхус обаче демонстрира, че изображенията могат да имат противоположен резултат (поне в случаите, когато виждаме фотоси на еднакъв артикул многократно).

Редица опити разкриват, че можем да получим чувство за задоволеност, в случай че забележим едно и също изображение повече от 30 пъти. Тярк Андерсен, който неотдавна отбрани докторска дисертация в катедрата по хранителни науки в Университета в Орхус, споделя повече по този въпрос.

" В нашите опити показахме, че когато участниците видят една и съща фотография на храна 30 пъти, те се усещат по-сити, в сравнение с преди този момент. Впоследствие тези, на които тя е била показана неведнъж, избраха и по-малка порция спрямо тези, които я виждат единствено 3 пъти “, изяснява той.

Да излъжеш възприятието си за апетит

Може да звучи необичайно, че участниците са се чувствали сити, без да са яли каквото и да било. Това обаче е нещо напълно естествено - изяснява Тярк Андерсен. Начинът, по който мислим за храната, оказва огромно въздействие върху апетита ни.

" Апетитът ви е доста по-тясно обвързван с когнитивното ви усещане, в сравнение с множеството от нас си мислят. Начинът, по който разсъждаваме за храната си, е доста значим ", споделя той. Проучванията демонстрират, че в случай че хората, които са изяли всички червени желирани бонбони, осъзнаят, че лакомствата имат разнообразни цветове, те ще желаят да хапнат и жълтите (въпреки че и двата цвята имат идентичен вкус).

В рамките на проучванията на мозъка тези открития се изясняват с така наречен доктрина на обоснованото знание. Например в случай че си визиите, че отхапвате сочна ябълка, се подтикват същите области на мозъка, както в случай че фактически го извършите.

" Ще получите физиологичен отговор на нещо, за което единствено сте си помислили. Ето за какво можем да се усещаме изцяло задоволени, без да ядем нищо ", споделя той.

Изследването е оповестено в Appetite.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР