Internazonali BNL d’Italia, втори кръгГригор Димитров – Стефанос Циципас 3-6,

...
Internazonali BNL d’Italia, втори кръгГригор Димитров – Стефанос Циципас 3-6,
Коментари Харесай

Григор имаше два мачбола, но отново загуби от Циципас


Internazonali BNL d’Italia, втори кръг
Григор Димитров – Стефанос Циципас 3-6, 7-5, 6-7(4)


Григор Димитров имаше два мачбола в третия сет, само че не съумя да се възползва от тях и в последна сметка загуби от Стефанос Циципас за трети път в границите на по-малко от месец.

Българинът сигурно изигра най-хубавия си мач против гърка в този интервал и бе мъчително покрай впечатляващ поврат. Поставеният под №4 съумя да оцелее при двата мачбола на негов сервис в края на третия сет и по-късно бе по-добрият в решителния тайбрек.

Почти до края на втория сет нищо не предполагаше за сходна трагична развръзка. Сценарият значително повтаряше предходните дуели посред им. Димитров играеше добре, само че по един слаб сервис гейм в първия и във втория сет накланяха везните в интерес на любимеца.

Ранният пробив при започване на мача докара до седми следващ сет в интерес на Циципас в съперничеството посред им. Гъркът поведе с 5-3 във втората част, а пропуснатият брейкбол в осмия гейм накара Григор да изпусне нервите си и да счупи ракета. Това се оказа и началото на огромната смяна. Димитров заигра освободено, до момента в който противникът му внезапно смъкна равнището на тениса си. Последва серия от 10 следващи точки и 16 от 17 в интерес на Григор, който проби на 0 за 5-5, а малко по-късно при 5-6 Циципас направи двойна неточност на сетбол на противника си.

В третия сет Григор първи трябваше да демонстрира темперамент като се измъкна от 0-40 в третия гейм. Оттам насетне той изглеждаше по-стабилният на корта и при 5-4 стигна до първия мачбол. На втория сервис на Циципас обаче не можа да пласира ретура си. При 6-5 Димитров още веднъж имаше мачбол, само че и този път противникът му съумя да оцелее.

За страдание българинът не съумя да употребява преимуществото си в този миг и стартира доста едва в тайбрека, губейки първите 5 точки. Шансовете се върнаха след два минипробива и постигане до 4-5. При двете точки на собствен сервис обаче Циципас бе съвършен и по този начин доближи до трагичната победа след близо 3 часа на корта. За него шампионатът продължава с мач в трети кръг против Карен Хачанов, който през днешния ден победи в три сета Пабло Кареньо-Буста.

За Григор присъединяване в Рим също продължава с шампионата на двойки. Там по-късно през днешния ден той и Хуберт Хуркач излизат на корта против Мате Павич и Никола Мектич.

Развитието на мача сред Димитров и Циципас:

Циципас завоюва жребия и избра да сервира пръв. Световният №5 реши да затрудни Димитров с помощта напразно, изпращайки голям брой високи топки към първата ни ракета, като тази тактичност се оказа сполучлива и гъркът поведе в резултата. Българинът сподели съмнения на първи сервис, като това оказа помощ на Циципас да поеме контрола върху разиграванията и да подходи по-офанзивно, реализирайки ранен пробив. Четвъртият подложен продължи да господства посредством най-много на сервиса и бекхенда си и поведе решително с 3-0 преди първата отмора в сета.

След подновяването на играта Димитров изненада съперника си с няколко доста положителни излизания на мрежата, като не му разреши да реализира втори следващ брейк и редуцира пасива си. Циципас обаче още веднъж завоюва подаването си без особени проблеми и възвърне разликата от три гейма при 4-1.

Григор взе още един елементарен гейм, а напредъкът му се затвърди и от достигането до първи късмет за пробив в седмия гейм. Циципас обаче работи превъзходно като приключи гейма с два аса.

Още един гейм на 0 за Димитров докара до сервис на гърка за продобиване на сета, а поставеният под №4 не трепна – четири следващи точки и седми следващ сет за Циципас в това съревнование.

Григор стартира положително във втория сет като използваше добре сервиса си, с цел да седне на почивката при 2-1.

Първият сложен миг бе в петия гейм. Димитров стигна от 0-30 до 30-30 след брилянтен бекхенд уинър по правата, само че незабавно по-късно бърза неточност докара до първия брейкбол в сета. Българинът работи невъзмутимо като в идващите разигравания пласира хубави сервиси и с нападателна игра доближи до уинъри, с цел да поведе с 3-2.

След нов гейм на 0 за Циципас за жалост пристигна ред и на слаб сервис гейм от страна на Григор. В него той направи серия от непредизвикани неточности и позволи бърз пробив. Циципас имаше проблеми при затвърждаването на задатъка си, само че още веднъж съумя да употребява сервиса в най-важните моменти. От 30-40 той работи ловко, въпреки че при преимущество направи двойна неточност за ново тъждество. Втори брейкбол обаче нямаше и по този начин противникът му се приближи на гейм от успеха. Димитров счупи ракета от гняв при пропуснатата опция, а този миг като че ли бе началото на смяната.

Григор взе подаването си за 4-5 преди да пристигна и непредвиденият спад на противника му – сервирайки за мача Циципас заигра много нервно за разлика от противника си и след четири непредизвикани неточности се стигна до пробив на 0.

Промяната в протичащото се продължи. Димитров изигра брилянтен идващ гейм, в който направи няколко спиращи дъха осъществявания. Серията му доближи до 14 следващи точки при 0-30. Циципас бе извънредно обезверен и с форхенд в мрежата даде два сетбола на противника си. Още при първия направи двойна неточност. Така Димитров завоюва първи сет против Циципас след седем следващи изгубени.

Григор имаше голямо тестване пред себе си в третия гейм на решителния сет. Набързо се стигна до 0-40, само че оттова насетне българинът работи чудесно – пет следващи точки и гейм в негова изгода.

В идващите пет гейма двамата печелеха елементарно подаванията си като Димитров несъмнено продължи да стои доста добре на корта.

Труден бе деветият гейм, в който на два пъти Циципас доближи до тъждество. И тук обаче Григор не трепна, потвърждавайки усещането, че е извънредно невъзмутим в тези моменти.

Циципас несъмнено бе обезверен, сервирайки за оставането си в мача. Направи няколко неточности и по този начин се стигна до 30-40. На втори сервис при мачбола гъркът реши да играе сервис-мрежа. Ретурът на българина излезе на сантиметри в навън, а това разреши на противника му да оцелее и да изравни за 5-5.

Григор още веднъж взе елементарно подаването си преди Циципас още веднъж да бъде изправен до стената. Сбъркано воле при 40-30 докара до тъждество, а прелестен минаващ от форхенд подсигурява нов мачбол пред Димитров. И този път гъркът работи ловко и в последна сметка вкара сета в съдбоносен тайбрек.

За страдание той стартира доста неприятно за българина. Съперникът му поведе с 5-0 и изглеждаше доста покрай успеха. Григор не се отхвърли като върна два минипробива и внезапно се приближи на точка от противника. При 5-4 обаче Циципас употребява превъзходно двата си сервиса, с цел да стигне до трагичната победа.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР