Internazonali BNL d’Italia, финалИга Швьонтек – Онс Жабур 6-2, 6-2В

...
Internazonali BNL d’Italia, финалИга Швьонтек – Онс Жабур 6-2, 6-2В
Коментари Харесай

Непобедимата Ига: Швьонтек е шампионка и в Рим


Internazonali BNL d’Italia, край
Ига Швьонтек – Онс Жабур 6-2, 6-2

В последните години свикнахме женският тенис да ни предлага разнообразни шампионки. В последните месеци обаче шампионката е една и съща – Ига Швьонтек. Полякинята победи с купата на WTA 1000 шампионата в Рим, откакто във финала не срещна особени усложнения против Онс Жабур – 6-2, 6-2.

Тунизийката е другата тенисистка в чудесна форма като през предходната седмица завоюва трофея в Мадрид и бе в серия от 11 следващи триумфа. Тази серия обаче бе изрично спряна от полякинята, която на собствен ред реализира 28-а поредна победа на равнище WTA.

Тази серия стартира още през февруари в Доха. Титлата в Рим е пета поредна за международната №1 след Доха, Индиън Уелс, Маями и Щутгарт. В този интервал тя е спечелила 42 от 43 изиграни сета. Тя е едвам втората тенисистка, която печели най-малко четири трофеи на равнище WTA 1000 в един сезон след петте на Серина Уилямс през 2013-а.

Това е осми следващ край на равнище WTA, който тя печели като в тях нито една съперничка на полякинята не е взела повече от пет гейма против нея. Единствената съперничка, която може да се похвали, че е побеждавала Швьонтек във край на WTA е Полона Херцог през април 2019-а, когато Ига играе първия си заключителен дуел. Тя отбрани и трофея си от предходната година в Рим, когато на финала победи Каролина Плишкова след 6-0, 6-0. Швьонтек е третата най-млада тенисистка с два трофея от Рим като по-млади са били само Крис Евърт и Габриела Сабатини.

Световната №1 пропусна шампионата в Мадрид, извоюван от Жабур в нейно неявяване. Тунизийката имаше и самочувствието от обстоятелството, че през 2021-а на два пъти победи днешната си съперничка – на Уимбълдън и в Синсинати. Нищо от това обаче не ѝ оказа помощ на централния корт на „ Форо Италико “ в неделния следобяд.

Швьонтек за следващ път показва, че сега е непобедима даже за най-класните си съпернички. В хода на мача тя осъществя 5 от 9-те си благоприятни условия за пробив и позволи единствено един като съумя да спре стремежа на съперничката си в единствения по-труден интервал в мача, който бе във втория сет. Тогава от 0-4 Жабур върна единия пробив и имаше три брейкбола да заличи и втория, само че Швьонтек имаше други проекти.

„ Поздравявам Онс. Играта ти е друга и е доста забавна за женския тенис. Искам да ви благодаря за прелестната атмосфера. Дадохте ми страхотна сила. Днес ще чествам с доста тирамису. Искам да благодаря на моя екип и на моето семейство, знам, че може да бъде тежко с мен, само че се надявам да продължим без граници. Ще се забележим на Ролан Гарос“, разяснява шампионката по време на награждаването.

Поставената под №1 стартира мача на високи обороти и небрежно стигна до задатък от 3-0. Жабур бе покрай това да изостане с 0-4, само че въпреки всичко избави два брейкбола, с цел да се запише в резултата.

Първият по-труден сервис гейм на полякинята бе при 4-2, когато обърна от 0-30 и мина през тъждество, само че най-после се оправи с две подли къси топки на съперничката си. Изглежда това пречупи Жабур, която позволи нов пробив в идващия гейм.

В откриващия гейм на втората част тунизийката за първи път доближи до късмет за пробив, само че Швьонтек още веднъж работи ослепително в сложния миг. Спечеленият гейм даде начало на серия от четири следващи, които я приближиха оптимално до петата поредна купа.

Жабур обаче не се съобщи. В петия гейм стигна до първия си пробив, който резервира и очакванията ѝ за поврат в мача. Последва гейм на 0, а серията на тунизийката доближи до 9 следващи точки, което означаваше 0-40 в подаването на Швьонтек.

За следващ път обаче международната №1 сподели, че напрежението единствено я кара да играе по-концентрирано. И трите брейкбола бяха избавени. Двойна неточност докара до четвърти, при който видяхме едно от най-страхотните разигравания в мача въобще. Притисната до стената Ига откри метод да го завоюва, а малко по-късно седна на отмора при 5-2.

Силите на Жабур бяха дотук – нов пробив в идващия гейм означаваше следващ успех за Швьонтек.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР