International Business Machines Corp. (IBM) очаква да спре наемането на

...
International Business Machines Corp. (IBM) очаква да спре наемането на
Коментари Харесай

IBM започва да заменя служители с изкуствен интелект

International Business Machines Corp. (IBM) чака да спре наемането на чиновници за позиции, които счита, че могат да бъдат сменени с изкуствен интелект през идващите години. Това разяснява основният изпълнителен шеф на компанията Арвинд Кришна.

Наемането на бек офис функционалности, като човешки запаси да вземем за пример, ще бъде спряно или забавено, сподели Кришна в изявление. Тези функции, които не са ориентирани към клиентите, възлизат на почти 26 000 служащи.

Мога да си показва, че 30% от тези работни места ще бъдат сменени от изкуствен интелект или ще бъдат автоматизирани в границите на петгодишен интервал “, сподели ръководителят на IBM.

Това би означавало почти 7800 изгубени работни места, които няма да бъдат заменяни.

Тъй като инструментите с изкуствен интелект превзеха публичното въображение със способността си да автоматизират обслужването на клиенти, да пишат текст и да генерират код, доста анализатори се тревожат за техния капацитет да разстроят пазара на труда. Планът на Кришна бележи една от най-големите тактики за работна мощ, оповестени в отговор на бързо напредващите технологии.

По-обикновени задания, като даване на писма за удостоверение на работата, или пренасяне на чиновници сред отделите, евентуално ще бъдат изцяло автоматизирани, сподели Кришна. Някои функционалности на човешките запаси, като да вземем за пример оценка на състава и продуктивността на работната мощ, евентуално няма да бъдат сменени през идващото десетилетие, добави той.

IBM сега наема към 260 000 служащи и продължава да наема за разработка на програмен продукт и функции, работещи с клиенти. Намирането на гений през днешния ден е по-лесно, в сравнение с преди година, сподели Кришна. Компанията разгласи съкращения на работни места по-рано тази година, които може да възлизат на към 5000 служащи, откакто бъдат приключени. Все отново Кришна сподели, че IBM е нараснала работната си мощ като цяло, като е назначила към 7000 души през първото тримесечие.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР