Интермодалният транспорт осигурява по-бързо придвижване на хора и стоки, използвайки

...
Интермодалният транспорт осигурява по-бързо придвижване на хора и стоки, използвайки
Коментари Харесай

Интермодалност в София: 47 метростанции и 52 км подземен транспорт

Интермодалният превоз обезпечава по-бързо напредване на хора и артикули, употребявайки разнообразни типове транспортни средства.

" Метро, рейсове, тролейбуси, трамваи, жп, софийската мрежа разрешава интермодалност на доста места. На третата линия, където се намираме сега, имаме връзка с Националната железопътна мрежа, с метростанция " Горна Баня ", имаме връзка с втората и третата линия на метрото. На метростанция НДК и Орлов мост имаме връзка с централна жп гара, с жп гара " Искър " и несъмнено с летището ”, съобщи шефът на " Метрополитен " ЕАД проф. доктор инж. Стоян Братоев.

По-бързи влакове и актуализирани гари

Столицата разполага с 52 километра под земята превоз - 4 линии и 47 метростанции, свързващи всички точки на София.

“Метрото сега транспортира към 380 000 пасажери. Това демонстрира, че хората се преориентират към по-удобния, елементарен и бърз превоз. Още повече, че с кола в София е доста мъчно напредването и е постепенно. Движението с метрото дружно със прекъсване и качване на пасажерите е 38 км/час, придвижването с надземния превоз е 14-15 км/час. Дори с коли е 24 км/час най-много. Тоест няма по-бързо напредване в града от метрото ”, сподели Братоев.

Подготвя се и трасето за 4 км метролиния през кв. ''Витоша'' до ''Студентски град''

Ползите от потреблението на подземния превоз са доста – както обществени и стопански, по този начин и екологични. Експертите пресмятат, че метрото икономисва освен време и пари, само че и нездравословни излъчвания, замърсяващи въздуха в столицата.

“Благодарение на метрото сега в София се движат към 90 000 коли по-малко. Това са близо 79 000 тона нездравословни субстанции по-малко. В София става въпрос за милиарди кубически метри рафиниран въздух годишно с 50% по-малко нездравословни субстанции. Това е атмосферата на София. Другото е по-бързото напредване, на ден пасажерите в София икономисват към 160 000 човекочаса от това, че се движат с метрото, а не с по-бавния надземен превоз. Себестойността на едно пътешестване с метрото е към 25-30% по-евтино, в сравнение с с надземния превоз ”, счита Братоев.

Ето и от по кое време влиза в действие решението

Работата по разширението на столичното метро не стопира. В идващите години то ще стига и до Околовръстния път на София.

“В момента построяваме разширението на тази линия в посока бул. " Владимир Вазов ", 3 км с три метростанции, които би трябвало да са подготвени есента на 2025 година Надявам се идващите месеци да стартираме сектора през “Слатина ” – 6 км и 6 станции, с което да приключим третата линия. И метрото към този момент ще има 61 км, ще вози 500 000 пасажери дневно. Тоест близо 45% от пасажерите в София ще употребяват метро ”, добави той.

Предстои пазаруването на нови мотриси – 30 до 40, сподели Росен Желязков

Преди да се стигне до строителство и създаване на нов сектор на метрото, се изискват подготовка и изследвания, които лишават повече от 5 години. Подземният превоз в София е един добър образец за сполучливо усвоени европейски средата по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР