Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и

...
Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и
Коментари Харесай

Алексиев и сръбският му колега Томислав Момирович се договориха за изграждането на интермодален хъб на границата между двете държави

Интермодален хъб ще бъде построен на границата сред България и Сърбия. За това се договориха министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев и министърът на строителството, превоза и инфраструктурата на Република Сърбия Томислав Момирович по време на среща през днешния ден в Димитровград, Сърбия.

При своето посещаване на жп гарата в града, двамата министри поеха ангажимент да продължат договарянията за взаимна активност на общата гранична жп гара. Българският министър уточни, че съществена задача е да се обезпечи прекосяването посредством усъвършенстване и модернизиране на техническите процедури за промяна на локомотиви, усъвършенстване на разписанията, понижаване на вредите за околната среда, посредством поощряване на железопътния и интермодалния превоз.

България и Сърбия ще насочат общо предложение към Европейския съюз за включване на правата Драгоман-Ниш към главната Трансевропейска транспортна мрежа, стана ясно по време на диалозите. „ Българската страна постави огромни старания за включването на правата от София до Драгоман в главната ТЕН-Т мрежа и през днешния ден към този момент имаме подписани контракти за създаване на пътната и железопътната инфраструктура по това направление ", съобщи министър Алексиев. „ Ще предизвиквам среща с европейските ни сътрудници и сътрудниците от Република Сърбия, с цел да обсъдим разширение на направлението до Ниш, което е най-прекият път на България до Европа ", добави още Алексиев.

Сред разискваните тематики бе и планът за разширение на зелените ленти към шестте страни от Западните Балкани, който е значим за България от позиция на непрекъснатостта на потока на артикули. Министър Алексиев уточни, че зелените гранични пунктове на българска територия работят в режим 24/7 за всички типове транспортни средства. „ Преминаването през тях, в това число инспекции и здравни прегледи на транспортните служащи, не следва да надвишава 15 минути на вътрешните сухоземни граници ", изясни още Христо Алексиев.

Двете делегации инспектираха също и строителните действия на Автомагистрала „ Европа " на българска територия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР