Интерконекторът със Сърбия ще бъде готов до края на октомври.

...
Интерконекторът със Сърбия ще бъде готов до края на октомври.
Коментари Харесай

Росен Христов: Интерконекторът със Сърбия ще бъде готов до края на октомври

Интерконекторът със Сърбия ще бъде подготвен до края на октомври. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на ревизия на работата по градежа на газовата връзка България-Сърбия, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

По думите му интерконекторът ще бъде пуснат в употреба през ноември, а целият план е в границите на избрания бюджет. 

" Всички структури работят, тъй че освен направляваме, само че и подкрепяме плана. От ноември месец се чака да можем да използваме интекронектора. 1,8 милиарда куб. м. е потенциалът, като ще създадем разбор на пазара на газ в Югоизточна и Централна Европа за да подпомогнем другите страни да диверсифицират доставките си, како ние направихме в България и имаме подготвеност да увеличим потенциала му до 3,2 милиарда куб. м ", сподели министърът. 

Той бе безапелационен, че България не внася съветски газ. По думите му точно енергийната ни инфраструктура ни разрешава да реализираме диверсификация.

" Закупуването става от Булгаргаз и с условия за стандарти, тъй че ние не купуваме съветски газ. Инфраструктурата е тази, която ни разрешава неруският газ да бъде превозен до България ", изясни Христов.

Служебният министър съобщи, че има опция естествен газ да бъде доставян през интерконектора  към Централна Европа. 

" За момента главно предвиждаме интерконекторът да бъде употребен посока България – Сърбия, тъй че се чака по-голямата част от потока да върви от юг на север, само че тази опция за доставки ни дава спомагателна сигурност при положение на потребност да доставяме от Централна Европа ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР