Интерконекторът с Гърция до края на август ще има акт

...
Интерконекторът с Гърция до края на август ще има акт
Коментари Харесай

Кирил Петков: Интерконекторът с Гърция до края на август ще има акт 16

Интерконекторът с Гърция до края на август ще има акт 16, съобщи министър председателят Кирил Петков на конференция в Министерския съвет. Той още веднъж упрекна управлявалите преди него от ГЕРБ, че 12 години са бавили построяването на газовата връзка.

" През последните 12 години на политическото отвращение на ГЕРБ да осъществят този план, което е било срещу националния интерес и напълно в полза на " Газпром ".Така наречените евроатлантици действително прикрито са работели за интереса на " Газпром " през всичките тези години, имайки поради и голямата разлика сред цената на " Газпром " и азерския газ. Като азерският газ е доста пъти по-евтин. Нашето държавно управление потвърди, че този план може да бъде завършен за 6 месеца и в случай че идващия месец не се стигне до акт 16, макар готовността на всички участници в процеса, това ще значи, че още веднъж сме върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде по този начин ", уточни Кирил Петков.

" След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, през днешния ден към този момент имаме значителен прогрес по завършване на документалната част, която е значима и нужна, с цел да влезе връзката в употреба ", съобщи министър-председателят в оставка.

Вече има акт 14, като плановата компания е поела ангажимент да подсигури акт 15 и акт 16 в границите на идващите четири седмици, до края на август, добави Петков.

" Всичко това е извънредно значимо, тъй като цената на газа пада в допълнение сега, когато имаме акт 16. Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български жител и това ще се отрази директно на цената на живота на хората, тъкмо когато идва и зимата ", уточни министър-председателят в оставка.

Официална преписка с " Газпром " върви, тя е инициирана от " Булгаргаз ", уточни министърът на енергетиката Александър Николов, който взе думата след Кирил Петков. Премиерът побърза да се върне в кабинета си и не остана, с цел да отговори на въпросите на публицистите.

Николов удостовери думите на премиера, че в случай че идващите стъпки се изпълнят по верния метод, от 1 октомври ще има осезаемо понижаване на цената на газа.

" Това е резултатът за България ", уточни Николов и посочи, че този план не е значим единствено за нас, само че и за целия район.

" Мога да кажа също, че България беше първата страна, която разпознава Азербайджан, южни коридори и евентуално други връзки, като единствената допустима опция от стандартен темперамент за енергийната сигурност на Западни Балкани и Югоизточна Европа ", сподели още той.

Енергийният министър в оставка съобщи, че интерконекторът ще разреши освобождение на спомагателни количества газ. " Липсата на сходна инфраструктура намаляваше сериозно опциите за решения за България ", уточни Николов.

" Оттук нататък, без значение какъв брой дни и часове ни остават, преди да си тръгнем, а и по-късно при предпочитание от идващите сътрудници, ще продължим в тази посока и ще подсигурим диверсификация освен за природен газ, само че и за всички вероятни горива до мащаба, който е вероятен ", подсигурява той.

Министър Николов разяснява и изказванието на президента Румен Радев, че кабинетът " Петков " оставя след себе си безпорядък в енергетиката. Той бе безапелационен, че е подготвен да влезе в разговор с всеки, който счита по този начин и изброи някои от позитивите, които страната ни има в този бранш.

Изпълнителният шеф на ISGB Теодора Георгиева, чиято компания построява газовата връзка от българска страна, също означи постигнатия голям прогрес, изключително през последния месец.

" Ние към този момент имаме акт 14, който е протокол по разпоредба от 2003 година Представлява значим стадий за завършеността на обекта. В момента тече подготовка за сформиране на акт 15 ", посочи Георгиева.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР