Интерконекторът от Гърция за България се очаква да бъде пуснат

...
Интерконекторът от Гърция за България се очаква да бъде пуснат
Коментари Харесай

Кабинетът: Пускаме интерконектора октомври, има газ само за септември

Интерконекторът от Гърция за България се чака да бъде пуснат от 1 октомври. В България има обезпечени задоволително количества газ за септември, от октомври нататък няма. Това споделиха министърът на превоза Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов след съвещание на Кризисния щаб по енергетика, който се събра в Министерския съвет през днешния ден. На срещата вземат участие и представители на бизнеса и синдикатите.

" Овладяна е обстановката, мобилизирана е цялата страна ", сподели Алексиев, който оглавява Щаба. По думите му обаче е имало безпорядък при встъпване в служба на служебния кабинет и е установено, че " е изгубено доста време, през което действително не е правено нещо ".

След като е с полутечен газ за октомври, държавното управление работи по обезпечаване на нужните количества на търпима за бизнеса и семействата цена, стана ясно на брифинга.
 Шефът на
Шефът на " Булгаргаз " твърди, че ще има газ до края на годината

Не толкоз положителната вест е, че синьото гориво ще е скъпо, сподели Иван Топчийски

Алексиев разгласи, че допустимата цена за бизнеса е 250 лева на мегаватчас . Действащата за август цена е 297.89 лева за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Цел на служебния кабинет е и Проблемът там е тежкото финансово положение, тъй като не съумява да си събере дължимото за стотици милиони левове, а . Министърът счита, че в случай че столичната топлофикация продължи да работи по същия метод, дългът й за газ ще пораства с по 300 млн. лева месечно. За да се спре това, е основана работна група от специалисти за рационализация на оборудването на софийското сдружение.
 Подновяваме договарянията с Азербайджан за повече доставки на газ
Подновяваме договарянията с Азербайджан за повече доставки на газ

Росен Христов не е обезпокоен от количествата, а от цената на синьото гориво

Проблем Христо Алексиев вижда в обезщетенията за бизнеса. Министърът акцентира, че " в случай че се продължава с обезщетенията, които се дават по този метод, ще се стигне до повишение на налозите ". Затова стопанската система би трябвало да се накара да работи по естествена логичност, безапелационен е той.

" Обсъждана е тематиката за Булгаргаз ", удостовери шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов. " Важно е сдружението да бъде подкрепено, тъй като може да обезпечава природен газ, да не се позволява да има наказания от " Газпром " за невзетите количества, да се търси решение те да бъдат взети и да има опция за дълготрайни контракти ", разясни той. И за него " обезщетенията изкривяват българската стопанска система ".

450 лева на мегаватчас може да стигне цената на природния газ януари месец , счита още Йоцов.

Очаквайте детайлности!
 Руският газ поскъпнал с 2000%
Руският газ поскъпнал с 2000%

Икономист: Беше нелепост да откажем танкерите с газ от САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР