Интерконекторът между Гърция и България е готов на 91,15 процента

...
Интерконекторът между Гърция и България е готов на 91,15 процента
Коментари Харесай

Интерконекторът между Гърция и България е готов на 91 процента

Интерконекторът сред Гърция и България е подготвен на 91,15 % към 14 април. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в границите на днешния парламентарен надзор. С 13,15 на 100 е постигнатият общ прогрес от 1 януари до 14 април.

Приключили са договарянията сред акционерите по нов правилник на плановата компания, която построява междусистемната газова връзка. Вече са подадени заявки за узаконяване като оператор на преносна мрежа пред регулаторните органи на Гърция и България. Съгласуванията по свързването към прилежащите оператори са завършили, добави Николов.

Министърът напомни, че поради откритото закъснение на построяването на част от линейната част и наземните уреди на корпоративно равнище са подхванати дейности за активиране на уговорка по контракта с изпълнителя за налагане на наказателна клауза от 1 януари 2022 г. 

На институционално равнище са подхванати дейности за основаване на междуведомствена група за административно подкрепяне на процеса по въвеждане в употреба на плана.

За ускорение за завършването на строителството на интерконектора и въвеждането му в употреба са осъществени срещи и диалози с представители на държавните управления и на двете страни. Оказана е нужната поддръжка за напредъка на плана на най-високи държавно равнище, посочи министър Николов.

Интерконекторът би трябвало да бъде пуснат в употреба на 1 юли тази година .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР