Интерконекторът между България и Сърбия ще е готов до есента,

...
Интерконекторът между България и Сърбия ще е готов до есента,
Коментари Харесай

Интерконекторът между България и Сърбия ще е готов до есента

Интерконекторът сред България и Сърбия ще е подготвен до есента, съобщи министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович, представена от Българска телеграфна агенция. Джедович и ръководителят на Делегацията на Европейски Съюз в Сърбия Емануел Жиофре инспектираха градежа.
Очакваме целият план да бъде приключен през есента, сподели Джедович. Тя добави, че досега на строителната площадка са доставени към 100 км тръби, или към 90%, като реализация на този стадий е по-голяма от плануваната. " С неспокойствие чакаме газа, който ще тече по този газопровод през идващия отоплителен сезон. 
Дължината на междусистемната газова връзка на територията на Сърбия е 109 км, а потенциалът е 1,8 милиарда кубически метра в посока Сърбия.  Работата по построяването на междусистемната газова връзка Сърбия-България стартира през февруари 2022 година, а завършването й е планувано за последното тримесечие на тази година. Стойността на работите по построяването на газопровода е към 90 млн. евро, като финансирането включва 49,6 млн. евро безплатни средства от Европейски Съюз, заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ) в размер на 25 млн. евро и национално съфинансиране.  Европейски Съюз поддържа с общо 33,6 млн. евро построяването на междусистемна газова връзка на територията на България с дължина 60 км, отбелязва Танюг.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР