Интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект,

...
Интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект,
Коментари Харесай

Румен Радев:Днешното събитие не е само церемония за откриването на интерконектора, но и дискусия за бъдещето

Интерконекторът сред България и Гърция не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, сполучливото ни съдействие и нашата съгласуваност. Това сподели президентът Румен Радев на церемонията по разкриване на газовата връзка.

" Отдавна чакахме този интерконектор. Не беше елементарно да го реализираме, няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани с него, трябваше да преодолеем доста бюрократични спънки. Сега е моментът да изразя откровената си признателност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха крепко, българските и гръцките институции, към Европейска комисия за финансовата поддръжка ".

Трябва да осъзнаем какъв брой е значимо да повишим софтуерния потенциал на нашите страни, разяснява президентът.

" Интерконекторът реализира това - българските и гръцките инженери го проектираха и построиха като ново потомство водопровод. Интерконекторът към този момент трансформира уверено енергийната карта на Европа, най-сетне имаме действителен газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е доста благонадежден сътрудник, той работеше още с президента Първанов преди 10 години. "

По думите на Радев това е опция освен за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и доста други страни от Централна и Югоизточна Европа.

" Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим действителна диверсификация. Затова интерконекторът не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, сполучливо съдействие и нашата съгласуваност, които способстват за устойчивото ни развиване, като осъществят взаимната европейска тактика за по-надеждна, евтина и сигурна сила ", уточни той.

На базата на тази тактика България ще разраства потенциала на хранилището в Чирен, с цел да поддържа съседите си. Ще настояваме за обезпечаването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме съдействието си с Румъния, сподели още Румен Радев.

" Трябва да преглеждаме нашия район доста по-широка вероятност. Войната в Украйна трансформира трагично световните вериги за доставки и единственият благонадежден път по земя от Азия и Африка към Европа е през Турция, България и Гърция, нагоре към Сърбия и Румъния. Трябва незабавно да увеличим и модернизираме нашите КПП-та, нашите пътища и жп линии. Да консолидираме нашите старания към кулоар номер 8, който свързва черно море с Адриатическо, както и транспортния кулоар Солун - Русе ".

Радев съобщи, че Европа би трябвало да се концентрира върху планиране и създаване на нови тръбопроводи за петрол и газ, както и да се създаде цифрова инфраструктура.

България, Румъния, Хърватия не би трябвало да остават отвън Шенген, тъй като това не е в интерес на Европа и не способства за стабилността и просперитета ѝ, сподели още Румен Радев.

" Аз съм уверен, че ние заслужаваме нашето участие 11 години откакто покрихме всички механически критерии за него. Урсула, Кириакос, благодаря за поддръжката, аз съм сигурен, че взаимно можем да реализираме и това. Стартът на интерконектора Гърция - България е една сериозна проява на нашата увереност и решителност, че постоянно можем да реализираме триумф, когато сме ангажирани с общото ни бъдеще ", заключи президентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР