Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България.

...
Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България.
Коментари Харесай

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на страната ни

Интерконекторът Гърция-България към този момент има Акт 15 за територията на България. Процедурите по въвеждане на газопровода в употреба напредват по график и той ще започва комерсиална употреба на 1 октомври, оповестиха от плановата компания.

Акт 15 удостоверява, че оборудването е изпълнено и механически изправно , като строителят – гръцката компания " Авакс " (AVAX), го предава като осъществен обект на възложителя - самостоятелния газопреносен оператор " Ай Си Джи Би " АД (ICGB). " Това е последната крачка, която имаме да създадем към приемането на Акт 16 в България и съответното Разрешение за прилагане. Предоставили сме на институциите всички нужни документи и чакаме до края на другата седмица административните процедури да приключат, тъй че да стартираме от 1-ви октомври по проект ", обявиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. 

С оглед усъвършенстване на процеса по въвеждане в употреба на обекта и издаване на Разрешение за прилагане, ICGB изпрати запитвания за предварителни мнения или нужни документи до 27 контролни органи, общински администрации, експлоатационни сдружения и други. В резултат към днешна дата са получени позитивни мнения за въвеждане на IGB в употреба от всички запитани страни. С цел в допълнение понижаване на административните периоди, цялата нужна документи е авансово подадена към ДНСК и към този момент е тествана. " Очакваме привикване на комисия за Акт 16, изпълнили сме всички нужни стъпки ", обявиха изпълнителните шефове на ICGB. 

Георгиева и Сатлас подчертаха, че редом се работи и по нужните разрешителни в Гърция, тъй че преди края на септември оборудването да е лицензирано и на гръцка територия. Вече са извършени и 72-часовите проби, при които природен газ се транспортира при работно налягане в посока от Комотини към Стара Загора. " Няма механически пречки, всичко е готово за употреба ", оповестиха двамата изпълнителни шефове.  

С оглед навременното въвеждане в употреба на IGB за началото на отоплителния сезон, довършителните действия по плана са разграничени на стадии, като днешното сключване на Акт 15 сред ICGB, компанията строител, строителния и авторския контрол бележи края на първия стадий от дейностите. В него са заложени всички детайли, които са от предпочитано значение за пускане на комерсиалната употреба на газопровода. В обособен стадий са обособени вторични действия, които гръцкият строител AVAX следва да довърши по контракт, без те да въздействат директно на употребата на оборудването – например полагане на асфалт, противоерозионни ограничения, авариен оптичен кабел. Работата по тях продължава, като финалното им осъществяване ще бъде тествано и от възложителя, и от институциите, и ще бъде обект на обособен акт. 

IGB е от основно значение за повишение на сигурността на газовите доставки и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България и района на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов кулоар и ще разреши реализирането на сигурни доставки от разнородни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, в това число до Молдова и Украйна, показват от плановата компания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР