Интерконекторът Гърция-България (проект IGB - Ай Джи Би) се свърза

...
Интерконекторът Гърция-България (проект IGB - Ай Джи Би) се свърза
Коментари Харесай

Интерконекторът ни с Гърция се свърза с Трансадриатическия газопровод

Интерконекторът Гърция-България (проект IGB - " Ай Джи Би " ) се свърза сполучливо с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физическото свързване беше изпълнено с две златни заварки, свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП, единствено на няколкостотин метра северно от надземното оборудване на интерконектора. Това оповестиха от плановата компания " Ай Си Джи Би " (ICGB).

Златната спойка съставлява заваръчен тегел, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това минава през изчерпателен безразрушителен надзор, с цел да се подсигурява, че заварката е без недостатъци, в сходство със използваните стандарти за качество.

Подготвителните действия за връзката сред двата преносни оператора лиши няколко месеца на деликатно обмисляне и съдействие сред екипите на плановата компания " Ай Си Джи Би " и ТАП.

Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни плана е основен стадий към завършването и началото на комерсиалната употреба на интерконектора, планувани за тази година.

След завършването на наложителното безразрушително тестване на връзката, секторът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се смятат за приключени. Следва развой по инсталиране и консолидиране на системите за премерване и ръководство с ТАП, което ще разреши транспарантен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода Гърция - България.

При началото на комерсиалната употреба на интерконектора, точката на свързване сред ТАП и " Ай Джи Би ", ще поеме в началото количество от 1 милиард кубични метра газ годишно според контракта на " Булгаргаз ", показват от " Ай Си Джи Би ". Количествата могат да бъдат в допълнение увеличени до 3 милиарда куб. метра годишно, което е актуалният потенциал на газопровода.

Интерконекторът има капацитет да усили оптималния си потенциал до общо 5 милиарда куб. метра годишно поради все по-нестабилната геополитическа обстановка, както и с помощта на отличната синергия на плана с плануваните и съществуващи терминали за полутечен природен газ в района.

Интерконекторът Гърция - България е единственият газопровод, който непосредствено ще свърже българския газов пазар с Южния газов кулоар.

Газопроводът ще бъде обвързван и с газопреносната инфраструктура на българския народен оператор " Булгартрансгаз " в региона на Стара Загора - наоколо до втората газоизмервателна станция на интерконектора. Предвидена е и физическа връзка с преносната система на гръцкия оператор " ДЕСФА " (DESFA). Всички мерки от страна на " Ай Джи Би " към този момент са приключени и се чака " ДЕСФА " да даде график за свързването през идващите седмици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР