Интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, каза президентътДнес ние

...
Интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, каза президентътДнес ние
Коментари Харесай

Радев за газовата връзка България-Сърбия: Днес ние променяме енергийната карта на Европа

Интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, сподели президентът

Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност. Това сподели президентът Румен Радев на церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш. Радев е на работно посещаване в Сърбия, по покана на своя сръбски сътрудник Александър Вучич. По-рано през днешния ден двамата имаха двустранна среща. 

" Изпращаме една сполучлива и ползотворна година, в която нашите страни - Сърбия, България, Азербайджан, дадохме образец за поредна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще ", сподели Радев, съобщи Българска телеграфна агенция. Той напомни, че през февруари, дружно с Вучич, сложиха начало на строителните действия на българска територия по създаване на интерконектора сред двете страни и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев са дали началото на самодейността „ Солидарити кръг “. 

" Днес не просто свързваме нашите газопреносни мрежи, интерконенкторът е знак на повишените софтуерни качества на нашите страни, на сполучливото съдействие, уточни президентът. Заедно, с обща воля, можем да реализираме стопански триумфи, да работим за по-добро бъдеще ", сподели още президентът Радев. 

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът стартира от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Интерконекторът е с потенциал 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата разрешава доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов кулоар. По газопровода ще може да се придвижва газ и в двете направления – от България към Сърбия и назад.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР