Интерконекторът България-Сърбия е залог за бъдещето, но и израз на

...
Интерконекторът България-Сърбия е залог за бъдещето, но и израз на
Коментари Харесай

Интерконекторът България-Сърбия готов през октомври

Интерконекторът България-Сърбия е залог за бъдещето, само че и израз на волята на нашите страни освен да развиваме двустранните връзки, само че и да градим визия за общоевропейското ни бъдеще. Този план е образец по какъв начин устойчивото ни съдействие с Европейска комисия води до взаимни изгоди, които дават нови благоприятни условия на райони с действителна диверсификация, сполучливото използване на тактиката за европейска и сигурна сила.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на стартирането на същинското строителство на междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Той е щастлив да приветства президента на Сърбия Алекдсанъдр Вучич в България, с цел да поставят заедно началото на построяването на междусистемната газова връзка.

Това е следващата значима стъпка в задълбочаването на връзките със Сърбия и значима стъпка за развиването на района. Ето това е образец до какво води разширеното съдействие - повече благоприятни условия, количества газ за промишлеността и семействата, спад на цените, по-чиста околна среда, понижени въглеродни излъчвания, изясни Радев.

Ние добиваме уголемен достъп до европейските пазари и повече съгласуваност в района, посочи Радев.

България се появи като надеждна директна страна и даже в най-тежката обстановка, когато ние останахме без доставка на съветски газ, продължихме надеждно да доставяме газа за Сърбия. България е третият максимален чист експортьор на ток в Европа и продължаваме да даваме надеждност на енергийните системи, удовлетворен е президентът.

Радев даде поръчката и че тръбата " не е просто физическа връзка, а имаме опция да работим по този начин, че да окрупняваме потребностите си, количествата газ, които имаме потребност, и дружно да преговаряме за по-добра цена и по-добри условия на синьото гориво. Газовите връзки не са просто инфраструктурни планове, а ни отварят благоприятни условия и са израз на повишените благоприятни условия. Това значи сигурност, съдействие, взаимност и диверсификация. Това е ключът към мирна, сигурна и просперираща среда в нашия район, акцентира Румен Радев.

Той пожела безаварийна работа и триумф на строителите. Радев се надява до края на 2023 година да бъде открит новия интерконектор сред България и Сърбия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич също е удовлетворен, че Сърбия има добър другар и благонадежден сътрудник в лицето на България. Когато потече газа през интерконектора, ще се обезпечи диверсификация за целия район на Западните Балкани, освен за Сърбия, уточни Вучич.

Служебният енергиен министър Росен Христов съобщи, че построяването на интерконектора е следващата стъпка в систематичния метод на държавното управление за съгласуваност сред страните и обезпечаване на систематични доставки на газ. България е на кръстопът - това включва и доставките на газ, като това е стратегическо преимущество и огромна отговорност да бъдем поръчител за сигурност в енергийния бранш освен за страната, само че и за целия район. С този интерконектор ще се възползваме и от останалата мрежа на страната, гарантирайки доставки на оптимално положителни цени, безапелационен бе Христов.

До края на годината газопроводът ще стартира да действа и както България, по този начин и Сърбия да да се възползват от стратегическото партньорство, надява се Росен Христов.

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов благодари на президентите на двете страни за политическата поддръжка за построяването на плана. Той благодари и на Европейска комисия, че удостоверява статута на плана като план от общ интерес, както и за оказаната финансова поддръжка за безвъзмездното осъществяване на плана. С ролята на " Булгартрансгаз " като сътрудник, на който може да се разчита и може да обезпечи диверсификацията на региона с построяването на основни планове с построяването на интерконектора със Сърбия, газохранилището в Чирен, ще останем стратегически и незаобиколим сътрудници на Балканите, акцентира Малинов.

В рамките на октомври месец ще бъде въведен интерконекторът България-Сърбия, също даде обещание Владимир Малинов.

Изпълнителният шеф на " Главболгарстрой " Калин Пешов увери, че обектът, материалите и оборудването ще е на международно равнище и ще се съблюдава срокът за построяването на интерконектора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР