Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде

...
Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде
Коментари Харесай

Хиновски: България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ

Интерконекторът България-Гърция ще има значима роля, само че няма да бъде решаваща. На 10 март направихме конгрес от огромна група топ специалисти и излъчихме един проект, интерконекторът е доста значима част от този проект, той ще спомогне доста за диверсификация на вноса на природен газ от неруски генезис, това е главната цел. Ние идентифицирахме доста области, сериозни за понижаване зависимостта освен от естествен съветски газ, само че и използването на природен газ в светлината на " зелената " договорка за понижаване на излъчванията. Това сподели енергийният специалист Иван Хиновски в " Още от деня ".

" Дълго време в България не се говореше нищо за локален рандеман на природен газ. България е богата на запаси, малко хора знаят, че ние можем да добием личен газ ", разгласи Хиновски. Той сподели още, че са правени проучвания, само че тази посока е потискана от геополитически ползи. Уточни, че тези залежи са в Северозападна България. " Имаме други залежи в България, от които не се добива природен газ, от Калиакра Изток имаме 1 милиарда природен газ, имаме газови хидрати в Черно море, от които не се добива. Ние не вършим нищо за това ", съобщи още Хиновски. Той акцентира, че има редица начини България да стане личен производител на природен газ и да понижи зависимостта от Турция.

" Това което би трябвало да се направи е понижаване приложението на природен газ в огромните консуматори, топлофикации и други, и тяхното заменяне с други технологии, като да вземем за пример начало на процедурата по миксиране на природен газ с водород, това което отпадна от нашия План за възобновяване и резистентност ", изясни енергийният специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР