Интерком не може да вдигне цената на електрическата енергия, която

...
Интерком не може да вдигне цената на електрическата енергия, която
Коментари Харесай

Няма как еднолично да вдигнем цената на тока, заявиха от Инерком

" Интерком " не може да вдигне цената на електрическата сила, която се дефинира по непоколебим механизъм от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Съвета на шефовете на " Инерком България " ЕАД (вероятен покупател на българския бизнес на ЧЕЗ) Милена Стоева.

„ Цената е разходоопределяща. Прогнозният размер на вложенията, които се вършат за възстановяване на услугата и инфраструктурата за идващия регулаторен или ценови интервал, които предвиждаш да направиш, са включени в цената, която КЕВР ще дефинира за мрежовите услуги, които дава разпределителното дружество. Разбира се, във формулата има и други ценообразуващи детайли, само че това е принципът”, изясни Стоева.

„ От 20 години насам единственият метод КЕВР да утвърди повишението на цената е по един доста елементарен механизъм: сдруженията ЧЕЗ, Енерго про и ЕВН вършат непрекъснати вложения в подобряването на инфраструктурата, в мрежите, в качеството на тока, монтиране на нови електромери и така нататък Всички тези вложения се преглеждат деликатно от регулатора и той споделя: " Вие тази година сте създали 50 или 100 милиона вложения и надлежно това може да повлияе върху евентуално повдигане на цената”, изясни от своя страна Веселин Захариев от " Мейн Кепитал " – финансов съветник по договорката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ.

„ Електроразпределението и електроснабдяването са едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на надзор, във връзка с сигурността на доставките от КЕВР. В такава среда фирмите работят в строго избрана рамка и при съблюдаване на строги условия, които подсигуряват преди всичко ползите на потребителите”, безапелационен е Захариев. Той посочи, че при нарушаване качеството на услугите и доставките, държавният регулатор може да реагира стремително и да вземе ограничения, с цел да се подсигурява услугата.

„ Ние ще влезем в разпределителното дружество при към този момент утвърдени цени, които не сме договаряли и то за три години напред. Въпреки това сме спокойни, тъй като знаем, че ЧЕЗ ръководи бизнеса си по естествен метод и те изцяло професионално подхождат при правенето на ценовите заявки, във връзка с цени и инвестиции”, сподели още Веселин Захариев.
„ Строго контролираната активност на КЕВР разрешава непрекъснат надзор. Това беше ясно казано и от ръководителя на КЕВР доцент Иван Иванов. И на конференцията, която даде, и на общественото чуване, което имахме в Народното събрание. Има задоволително доста рамки и рестрикции, както за осъществяването на активността, по този начин и за неизвършването й. Всяко несъблюдение на контролирана активност e нарушение на лицензията и би довело до мигновени дейности от страна на КЕВР”, съобщи Милена Стоева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР