Интересни заигравки с буквите от инталацията грАД, която е експонирана

...
Интересни заигравки с буквите от инталацията грАД, която е експонирана
Коментари Харесай

С анаграма от четири букви: Пловдив стана “град“, “гад“, “ад“

Интересни заигравки с буквите от инталацията „ грАД ”, която е експонирана в площадното пространство над „ Гладстон ”, си спретнаха пловдивчани. Тя е част от Седмицата на актуалното изкуство, която тази година минава под мотото „ Тежестта на съществуването ”.
Прочетете още
Така от първичната концепция на авторката Вероника Цекова, която живее и твори в австрийския град Грац, незнайни „ актьори ” направиха анаграми с буквите и в обществените медии се появиха фотоси с думите „ Гад ” и „ Ад ”. Остава да забележим и „ гард ”, „ мил и „ подарък ”, майтапят се пловдивчани.

Всъщност концепцията на авторката е следната: " грАД " е голямоформатен типографски обект, който изписва с импозантни букви думата град. Първите две букви са сменили отвесната с хоризонтална позиция и останалата част от думата - " АД ", се трансформира в градска забележителност, потискаща с размерите си и предупреждаваща с лаконичността си.

" грАД " пресъздава дуалността на града - един непрестанен кръговрат и динамичност сред града като обект и извор на стремежи и тежестта на битието в (гр)адска реалност и всекидневие. "

Припомняме, че и друга апаратура, която е част от Седмицата, провокира обществени реакции. Става дума за работата на Севдалина Кочевска „ Стената ”, която бе експонирана до Римския стадион. Няколко дни по-късно обаче тя изчезна, тъй като има заплаха от пожар.

Авторката обаче допусна, че това се е случило, тъй като на 6 септември в града е имало доста дипломати и някой от локалната власт е решил, че „ Стената ” не е задоволително представителна за пред посетители.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР