Интересни са тенденциите в средното професионално образование тази година. Според

...
Интересни са тенденциите в средното професионално образование тази година. Според
Коментари Харесай

Професионалното обучение у нас: Много програмисти, малко заварчици

Интересни са трендовете в междинното професионално обучение тази година. Според данни, събрани от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) от Регионалните ръководства на образованието, се обрисуват няколко „ замиращи “ специалности и няколко „ съвременни “.

В близко бъдеще дефицит ще има на заварчици, стругари, шлосери и обущари. Конкуренцията пък ще стане огромна измежду автотехниците, програмистите и заетите в хотелиерството. Без изненади огромен брой са гимназистите, които желаят да се профилират в програмирането и неговите разновидности - програмист, систематичен програмист, прибавен програмист, програмист на роботи и програмист на изкуствен интелект.

Анализът е проведен и по отношение на обособените райони в страната - да вземем за пример образованието за камериер е единствено в област Бургас, за кинолог - в Монтана, за заварчик и обущар - в Пазарджик, за бижутер и шлосер - в Пловдив, за фотограф - в София.

Държавата все още не събира данни за реализацията на тези експерти със приблизително професионално обучение, означават от ИПИ. Икономистите обръщат внимание още на обстоятелството, че огромна част от висшистите се оказват на позиции като продавач-консултанти, за които даже не се изисква бакалавърска тапия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР