Интересна „сплав” от изпълнители – оперни, оперетни певци, театрални и

...
Интересна „сплав” от изпълнители – оперни, оперетни певци, театрални и
Коментари Харесай

Бурни овации за „MAMMA MIA!” на сцената на Софийската опера и балет

Интересна „ сплав” от реализатори – оперни, оперетни артисти, театрални и кино артисти. Песните на ABBA звучат отлично и на български език. Людмила Козарева (в ролята на Дона) пред организация БЛИЦ. Музиката на Бени Андершон и Бьорн Улвеус се носи в този момент над Белоградчишките скали “Mamma Mia!” („ Боже мой!”) Каква ABBA- фикс идея се развихри и в България през сякаш летния юли за наслада на милионите фенове на великата шведска поп група!

По нашите екраните потегли новият филм- мюзикъл (своеобразно продължение на към този момент добре познатия ни) Mamma Mia ! Отново заедно” с автентично заглавие „ Mamma Mia! Here We Go Again” паралелно с премиерата му в Съединени американски щати. Като „ подгряваща” демонстрация журналистът Георги Тошев и „ Книгомания” показаха новата книга на сътрудника „ Mamma Mia! Филмът. Продължението “. Част от тиража на тази книга се предлага с диск – документален филм „ АББА. Тяхната история “ – дело на самия Георги Тошев, оператора Румен Василев и режисьора на монтажa Явор Веселинов. И най-радостната вест – за първи път след декември 1982 година превъзходната четворка на ABBA: Агнета, Бьорн, Бени и Фрида се събраха т.г. дружно, с цел да запишат две нови песни !



И като „ връх на сладоледа” мюзикълът „ Mamma Mia !” , събрал до момента над 60 млн. фенове допълнително от 50 страни по земното кълбо и преведен на 22 езика, „ избухна” на 18 юли т.г. и у нас . При това не къде да е, а на сцената на флагмана на родното ни певческо изкуство – Софийска опера и балет .

Какъв кураж, каква убеденост, каква продуктивност (впрочем тези качества в никакъв случай не са му липсвали) се изискват от режисьора акад. Пламен Карталов , с цел да сложи този хитов мюзикъл единствено седмица след последния театър от тежката тетралогия на Рихард Вагнер „ Пръстенът на нибелунга”, привлякъл още веднъж в София почитатели на Вагнер от редица страни по света! Да направиш такава премиера три дни след края на летния фестивал „ Опера в парка” (на Военната академия „ Г.С. Раковски”) и преди да „ полетиш” към Белоградчишките скали за „ Опера на върховете”?!



Разбира се, даже единствено музиката на „ Mamma Mia !” , сътворена от песнописците на ABBA Бени Андершон и Бьорн Улвеус и някои песни със Стиг Андерсон , към този момент допуска триумф на спектакъла и бурни аплодисменти от публиката. Защото в случай че единствено с две думи бихме могли да характеризираме извънредно мелодичните песни на тази най-популярна поп група на 70-те години, то те биха били – ведро, слънчево въодушевление и оптимизъм.



Именно това въодушевление се придвижва и от мюзикъла (идеята е на Джуди Креймър , а либретото е на Кетрин Джонсън ) на сцената. Още повече на фона на слънчевия гръцки остров, където се развива действието, с типичните къщички с бели фасади и сини кепенци по прозорците, таверната и православната черква, където е брачният обред на Софи и нейния обичан Скай. Умелата сценография , подсилена и с изображения на „ морски вълни”, платноходка и даже същински джет е дело на Нела Стоянова .

В отговор на мой въпрос, режисьорът и шеф на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов акцентира: „ Сценографията и хореографията (б.а.- Риолина Топалова ) не са повлияни от първия филм- мюзикъл „ Mamma Mia!”. Танците при нас не са апликация, те произлизат органично от самото деяние. Мен постоянно са ме дразнили танци – приложения, просто тъй като би трябвало и да се танцува...”



И в действителност в мюзикъла освен танците, само че всяка една ария (звучат безконечни шлагери на АВВА, като: „ Dancing Queen “, „ Knowing Me, Knowing You “, „ Take a Chance on Me “, „ Thank You for the Music “, „ Money, Money, Money “, „ The Winner Takes It All “, „ SOS” и др.) е органично обвързвана с действието. Поднесена е като обособена сцена, изиграва се трагично, със съответния текст (монолог или диалог) преди и след нея.

Такъв метод изисква и разностранни качества от изпълнителите. Затова и постановчикът и шеф Софийска опера и балет е подбрал забавна „ сплав” от оперни артисти : Александър Георгиев, Николай Павлов, Елена Стоянов, „ звезди” на оперетата : Люси Козарева, Еделина Кънева, Деница Шопова, Денко Проданов, Весела Делчева, Яница Маслинкова, на занимателната музика : Орлин Горанов (той обаче е и оперен певец), Владимир Михайлов (певец на групите „ Сленг “ и „ Сафо “, „ Equinox ” за Евровизия- 2018, само че и киноактьор във „ Възвишение”, театрални и кино артисти - Николай Сотиров, Симеон Владов и даже... солобалетистът Кирил Иванов, който в тази ситуация....пее. Продължителността на мюзикъла (близо 3 часа) и напрегнатият график на спектаклите – всеки ден, постановат и по двама, даже трима реализатори на съвсем всяка роля. Единствено младата и чаровна Весела Делчева няма дубльорка в ролята на девойката Софи, която желае да откри най-накрая същинския си татко, който да я заведе до брачния олтар. За тази цел тя поканва за ритуала трима „ евентуални бащи”, които изнамира в дневника на любящата си, само че преди време „ палава”, майка Дона, някогашна известна поп певица.



Напълно разумно след осъществяването на всеки един от по този начин добре познатите шлагери на ABBA публиката в препълнената зала на Софийската опера реагираше с бурни овации, а доста постоянно и пляскаше в такт с музиката. Добро бе осъществяването на въпреки и неголемия бенд в оркестрината – 9 инструменталисти, дирижирани от Светослав Лазаров .

По изключителното условие на организацията – собственик на правата за „ Mamma Mia!”, мюзикълът би трябвало да се извършва на езика на страната, в която се слага. Единствено във Англия, Съединени американски щати, Канада и Австралия може да бъде на истинския британски. Песните на ABBA звучаха прелестно на български! Текстовете освен пасваха отлично на мелодията, само че от самото начало ги сверявах и с британските оригинали, които вървяха като „ обертитли” над сцената. Страшно близки, а на моменти и „ едно към едно”. Просто чудесна работа на преводачката Милена Боринова – огромно достолепие на спектакъла.

„ Mamma Mia!” е екипно , както множеството мюзикъли, и синтетично зрелище . И въпреки всичко (гледах го с премиерния състав на 18 юли т.г.) бих отличил осъществяванията на Людмила Козарева и Деница Шопова - и двете от НМТ «Стефан Македонски». И двете демонстрират доста положително вокално и артистично покритие на своите функции. Особено сложна е задачата на Люси Козарева в централния и най-драматичен женски облик – този на майката Дона («роля, фантазия за мен» по думите на самата Козарева). Дона грижливо е пазела тайната на своето минало от обичаната си щерка Софи, само че тъкмо тя й скроява подобен номер да предложения на сватбата си...трима свои «потенциални бащи» - някогашни интимни другари на Дона. Деница Шопова също е доста «жива» и безапелационна като хиперактивната Роузи –най-близката другарка на Дона от «лудешките» им години. От мъжете на премиерата най-силно усещане ми направи както с гласовите си данни, по този начин и с играта си, оперният артист Николай Павлов в ролята на банкера Хари – един от тримата «бащи».



Разбира се, изключително при първо показване пред аудитория не може да няма и някои «грапавини», някои недостатъци . Не направи изключение в това отношение и „ Mamma Mia!”. Получаваха се на моменти «изкривявания» в звука, а той бе и много оглушителен, въпреки че се използваше считаната за най-хубава озвучителна техника на Joker Media. Понякога много кресливичко звучеше в горните тонове младата и лъчезарна Весела Делчева . На нея обаче в действителност не й е елементарно да пее в основната роля ( дъщерята Софи ) всеки Божи ден, без да има дубльорка. Освен това със своето ентусиазъм и „ хъс” точно тя е убедила акад. Карталов да се заеме с този мюзикъл. В доста кичозни дрехи се явиха на финала на мюзикъла тримата „ евентуални бащи”: Сам, Бил и Хари. В „ оувъроли” вид Елвис Пресли, единствено че в отровно зелен цвят и неподхождащи на фигурите им.

Така или другояче триумфът на мюзикъла бе голям, аплодисментите и поклоните на авансцената – над 20 минути. Впрочем впечатляващ бе и „ хепънингът” преди самия театър, квалифициран от продуцента и режисьор Живко Ботев , живял и работил 17 години в Лондон (негова брачна половинка е Деница Шопова). Червен килим и десетки сини балони украсяваха основния вход на Операта. Микробус, облепен с рекламни плакати на „ Mamma Mia!”, докара мъжете, а по-късно и дамите от съставите за идващите премиерата представления. Те се снимаха с почитателите извън, даваха подписи.



В навечерието на премиерата разговарях с оперетните „ звезди” Людмила Козарева и Денко Проданов. „ Много се веселя, че маестро Карталов избра точно мен – показа Люси Козарева – за централната роля на Дона. Именно той преди години, когато беше шеф на Оперетата, ме взе още студентка да пея в „ Хубавата Елена”. При това в ролята на...самата Елена?! При това да бъда дубльорка на Анелия Шуманова, тогавашната „ суперзвезда” на Музикалния спектакъл. Тоест, професор Карталов ме хвърли напряко в дълбоката вода. Но...изплувах!”

В отговор на въпрос особено за организация БЛИЦ , дали въпреки всичко Оперетата, която е обичайното място у нас за мюзикъла, не изпитва някаква ревнивост или злоба, въпреки и благородна, че „ Mamma Mia !” се появява на сцената на Софийска опера и балет, а не на Оперетата, където би трябвало да бъде , Людмила Козарева посочи: «Не благородна злоба, а по-скоро известно безпокойство, че ето Операта прави мюзикъл. Ами, в случай че вземе да го прави... серийно? Това е въпреки всичко наша територия. Но на сцената на Софийска опера мюзикъл като „ Mamma Mia!” наподобява още по-престижно. Операта има по-голям запас – финансов и механически от нас, в Оперетата. Има и подобаващи за мюзикъл гласове ( в отговор на моя имитация, че за мюзикъл трябват по-друг вид гласове и актьорска игра ). Вижте, по какъв начин доста добре се оправя с гласовата си партия даже един балетист като Кирил Иванов в ролята на архитекта Сам...”

Сега на крилете на песните на именития вокален квартет ABBA мюзикълът полетя към Белоградчишките скали за фестивала „ Опера на върховете ”. Там ще му се любуват всяка вечер от 20.00 ч. от 26 до 29 юли т.г. в това число .



Поради големия зрителски интерес, „ Mamma Mia!” ще се завърне още веднъж и в столицата. Пред формалния старт на оперния сезон 2018/2019 той ще бъде игран изключително още 7 пъти : на 12, 13, 14, 15, 16 и 18 септември от 19.00 ч., а на 16.09. (неделя) и от 14.00 ч.

Борислав КОСТУРКОВ

Снимки: Архив на СОБ (Иво Николов)
и създателя
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР